ברקע סיום מבצע 'עלות השחר' הלילה ושאלת הפיצויים שעולים כעת לנזקי המבצע, יואש פלמור, מנכ"ל איגוד קונסול (Consul) לייעוץ וסיוע לעסקים אמר אתמול כי "העסקים בדרום עוד מלקקים את הפצעים ממבצע 'שומר החומות' בשנה שעברה, ולכן על המדינה לדאוג לפיצוי מהיר למפעלי התעשייה".
לדבריו "ישנם עסקים שנפגעו כלכלית גם בקורונה וגם בשומר החומות והם מתקשים. לכן פיצוי מהיר חיוני עבורם במיוחד".
התעשיין אמיר הדס, ממונה החירום של התאחדות התעשיינים שפתחה כעת חדר מצב בדרום, אמר ל'ממון' כי כבר הגיעו עשרות פניות ממפעלים בדרישה לסיוע. הבעיות איתן מתמודדים המנהלים הן פגיעת רקטות, אי-הגעת עובדים בעקבות הלחימה וחסימת כבישים, היתרי העסקה מיוחדים ועוד.
רוני שחר משנה לסמנכ"ל במפעל 'א.ד. מירז' בעיר שדרות המעסיק מעל 150 עובדים אמר אתמול: "בשומר החומות היינו תחת אין ספור אזעקות וצבע אדום ולא עבדנו מלא. בעקבות כך הגשנו תביעה לפיצוי על פי תקנות של רשות המיסים ועל פי הנוסחאות שלהם, המבוססות על נתוני מכירות בשלושת החודשים האחרונים לפני המבצע וכמה ירדו בעת המבצע וכמה בשנה מקבילה. על פי החישוב היה מגיע לנו מעל מיליון שקלים. מאז אנחנו מתברברים איתם ללא תשובה".
שחר מסביר כי למרות ההבטחות – הכסף לא מגיע. "בשלב הזה הם בודקים ומבקשים מסמכים. הוכחנו להם שגם בסבבים קודמים הם שאלו אותן שאלות והגיעו איתנו לפשרה. הפעם אפילו פשרה לא קיבלנו וזה תקוע. אני עוד מחכה לכספי הפיצויים שיגיעו".
לדבריו בסבב הנוכחי נפלו רסיסים גדולים כתוצאה מיירוט לא רחוק מהמפעל. "בשלב זה אנחנו עדיין עובדים ויש לנו מרחבים מוגנים. יש הרבה עובדים שגרים באזור. מנתיבות, משדרות וממושבים בעוטף – ולא כולם מגיעים. נקווה שהפעם לא יהיה לנו נזקים גדולים".
מרשות המסים נמסר בתגובה: "הרשות סיימה עד היום את הטיפול בלמעלה מ-90% מתביעות הנזק העקיף בגין מבצע שומר חומות. יתר התביעות מטופלות אך במקרים רבים חל עיכוב בשל צורך בהשלמת מסמכים ונתונים על ידי העסקים".
אתמול מסרו מרשות המסים כי עובדי קרן הפיצויים, בתיאום עם גורמי הביטחון ביקרו לאורך סוף השבוע באתרי הפגיעות הישירות באזור עוטף עזה והעניקו את הסיוע הראשוני הנדרש לאזרחים שביתם או רכושם נפגע. גם היום פועלים עובדי מס רכוש, מלווים בשמאים ומהנדסים באזור ואומדים את הנזקים.
אתמול (ראשון) פתחה הרשות את מוקד מס רכוש אשקלון ומשם מרוכז הטיפול בנזקים כאשר המוקד מעודכן על פגיעות על ידי גורמי הביטחון ואזרחים.
עד כה התקבלו במוקד כ -100 הודעות על נזקים לרכוש. בקרן הפיצויים מס רכוש מעריכים כי יש עדיין כ- 50 מקרי נזק שטרם דווחו בשל היעדרות תושבים מבתיהם. "אזרחים המבקשים להודיע על פגיעה ברכושם יכולים לפנות למרכז המידע של הרשות 4954* או להגיש תביעת נזק ישיר באופן מקוון באתר הרשות".