הוועדה המוניטרית החליטה היום (שני) להעלות את הריבית במשק ב-0.75% לרמה של 2%, לפי הפרסום של ביני אשכני ב'וואלה', ההעלאה החדה יחסית ברבית מלמדת על ההפתעה של בנק ישראל משיעור האינפלציה במשק, שעומד – אחרי פרסום מדד יולי – על 5.2%, מעל ליעד שקבע הבנק המרכזי (1%-3%).
מדובר בעלייה החדה ביותר מאז יולי 2002, אז העלה בנק ישראל את הריבית ב-2% לרמה של 9.1%. ההעלאה בשיעור של 0.75% תואמת את התחזיות הגבוהות ביותר לגבי העלאת הריבית של הבנק ומעבירה מסר חד של מלחמה ללא פשרות באינפלציה.
משמעות הצעד של הנגיד היא התייקרות הכסף. לכן הנפגעים המיידיים הם צרכני האשראי – בין אם מדובר באשראי במגזר העסקי, הנדרש לפיתוח וקידום העסק או כדי לגשר על פערים בתזרים המזומנים, ובין אם מדובר באשראי למשקי הבית בדמות הלוואות ומשיכות יתר (מינוס בחשבון) המאושרות על ידי הבנקים.
מי שעוד נפגע מהצעד הם נוטלי המשכנתאות, שההחזר החודשי שלהם מוסיף לטפס מעלה – ובחישוב רב שנתי מדובר בסכומים לא מבוטלים. רבים מנוטלי השמכנתאות שנמצאים כבר בתהליך פונים לבנקים ומבקשים לשנות את המסלולים כך שעליית המדד תפגע בהם מעט ככל האפשר.
למרות זאת, הנעלם הגדול אינו בקרב מי שנטלו כבר משכנתאות, אלא המספר הלא ידוע של מי שנמנעים מלהתחייב לרכישת דירה בשל אי הוודאות האופפת את גובה הרבית במשק. אותם לווים פוטנציאליים חוששים מלהתחייב לעסקה כה משמעותית שעלויותיה רק יאמירו עם הזמן.
ויש גם מי שמרוויח: הרבית על הפקדונות שלנו בבנקים צפויה לגדול גם היא, אחרי תקופה ארוכה של רביות כמעט-אפסיות, כך שמי שמחזיק בפקדונות צפוי ליהנות מרבית משופרת. רבית הפריים שעמדה עד כה על 2.75% (רבית בנק ישראל – 1.25% בתוספת 1.5%), תצמח בעקבות ההעלאה הנוכחית ל- 3.5%.
בעקבות החלטת נגיד בנק ישראל להעלות את הריבית ב- 0.75%, מסר נשיא התאחדות התעשיינים ויו"ר נשיאות המעסיקים והעסקים, ד"ר רון תומר כי "בשלושת החודשים הבאים יש להימנע מהעלאות ריבית נוספות. אמנם ההחלטה להעלות את הריבית הנה סבירה ואחראית לאור נתוני הצמיחה והתפתחות הפעילות הכלכלית במגזר הפרטי, לצד היציבות בשיעורי התעסוקה והאבטלה. בייחוד כאשר הפרמטרים מצביעים על כלכלה איתנה בהובלת המגזר הפרטי.
מבחינה זו תזמון העלייה בריבית הוא נכון ויצמצם למינימום את ההשפעות השליליות של עליית הריבית על הצמיחה, המימון והחזרי ההלוואות. אולם לאור העלייה החדה, אשר תוביל בשילוב עם גורמים ותהליכים נוספים למיתון האינפלציה, על בנק ישראל להימנע בשלב זה מהעלאות ריבית נוספות ולבחון את השפעת העלאת הריבית על צריכת האשראי במשק".
לא מבינה את ההיגיון?????? מי שלקח כבר הלוואה/משכנתא וכדו' תשמרו לו על הריבית ומי שרוצה לקחת עכשיו עדכנו אותו שהריבית תהיה גבוהה יותר. המציאות כרגע היא שכדי למנוע מאנשים לבצע פעולות שיגרמו לאינפלציה מענישים את אלו שכבר לקחו הלוואות וכדו'. למה אני צריכה לשלם החזר קרן – 3300 ש"ח וריבית 950 ש"ח??? [וזה אחרי שהריבית כבר ירדה לי לאזור ה-800-750]