סערת הריבית בפיקדונות בבנקים מגיעה לכנסת. הבנקים העלו את גובה הריבית שהם גובים מהלקוחות עם העלאות הריבית במשק, אך לא העלו בהתאמה את הריבית שהם נותנים על הפקדונות. כך נחשף ב'ידיעות אחרונות'.
אמש (א), פנה יו"ר ועדת הכספים, ח"כ אלכס קושניר (ישראל ביתנו), לכל מנכ"לי הבנקים ולמפקח על הבנקים בדרישה להתאים את גובה הריבית בחסכונות.
מחודש פברואר 2022 ועד היום הועלתה הריבית של בנק ישראל מ־0.1% ל־2% בכמה פעימות על ידי נגיד בנק ישראל, במטרה לבלום את האינפלציה.
אחת ההשפעות המרכזיות של החלטה זו היא ייקור משמעותי של הלוואות שניתנו על ידי הבנקים לציבור. אך יחד עם זה, הריבית על הפיקדונות שהציבור מחזיק בבנקים לא השתנתה. כך נוצרו פערים שמגדילים באופן משמעותי את רווחיות הבנקים, אך מקשים עוד יותר על ציבור החוסכים.
וכך, בזמן שהציבור נאנק תחת האינפלציה שמזנקת יחד עם העלאות הריבית של בנק ישראל שמקטינות את כוח הקנייה שלו, הבנקים חוגגים ומציגים רווחים עצומים.
דו"חות הבנקים שפורסמו בתחילת החודש הראו כי עליית האינפלציה במחצית הראשונה של השנה תורגמה לרווח של 11.1 מיליארד שקל, עלייה של 15% לעומת המחצית המקבילה, שמהווה תשואה גבוהה על ההון של 16.2%.
מבדיקה שעשה המוסף הכלכלי של 'ידיעות אחרונות' – "כלכליסט", עולה כי חמשת הבנקים הגדולים גילגלו בממוצע רק שליש מעליית הריבית האחרונה אל ריבית הפקדונות.
הריבית הממוצעת בפיקדון חודשי (פקדון בריבית קבועה) לסכום של 10,000 שקל עמדה בחמשת הבנקים הגדולים על 0.57% בממוצע, לעומת 0.34% לפני העלאת הריבית האחרונה בשבוע שעבר מ־0.75% ל־2%. כל זאת כשהריבית בפקדונות נמוכה מראש. לשם השוואה תשואת מלווה קצר מועד (מק"מ) לשנה, מכשיר הנחשב סולידי ומהווה אלטרנטיבה לפיקדון, כבר עומדת על 2.2%.
גם בבנק ישראל לא מרוצים מהריביות החדשות בפקדונות, והמפקח על הבנקים, יאיר אבידן, אמר: "אני מצפה מהמערכת הבנקאית לאקטיביות גבוהה יותר בכל הנוגע להתאמת מוצרי הבנקאות הקיימים, כך שיותאמו לסביבת הריבית והאינפלציה הגבוהות יותר. אני בהחלט מצפה לראות מנגנון תמסורת מהיר יותר לריבית על הפקדונות, ואנו עוקבים אחר הנושא מקרוב".
מנגד, במערכת הבנקאית הסבירו כי לא ניתן לצפות שהבנקים יעלו את הריבית במלוא גובה עליית ריבית בנק ישראל, וכי החשיפה לסיכוני הנזילות והשוק מחייבת אותם לשמור על פער מסוים בריביות.
אבל אם המפקח על הבנקים לא מוצא סיבה להתערב, אולי חברי הכנסת יאלצו אותו לעשות זאת. בהודעה שהוציא אתמול ח"כ קושניר הוא כתב: "פניתי לכל המנכ"לים של הבנקים בדרישה להעלות את הריבית על הפיקדונות, למפקח על הבנקים כדי שיתערב, ולוועדת ההסכמות כדי שתאפשר לקיים דיון על הנושא בתחילת חודש ספטמבר בוועדת הכספים".
"מצד אחד הבנקים גובים ריבית גבוהה יותר, אך מצד שני מגייסים את הכסף מהציבור באמצעות פיקדונות בריבית כמעט אפסית. כתוצאה מכך, נפתח פער ברווחיות של הבנקים על חשבון כספי הציבור" כתב קושניר.
"על מנת לשמור על ערך הכסף של הציבור המופקד בבנקים המסחריים, אני דורש מהבנקים להתאים את גובה הריבית בחסכונות לנוכח העלאת הריבית של בנק ישראל. אפעל לכינוס ועדת הכספים בנושא בתחילת חודש ספטמבר, על מנת לעמוד על קיום דרישה זו" חתם קושניר את מכתבו.