אמש נחסף בערוץ כאן הסיפור של הנהר שאף אחד לא הכיר.
לפי התיעוד שפורסם, אי שם בישראל מסתתר אוצר לאומי, נהר סודי ומהפנט שאף אחד לא מכיר. אם חשבתם להיות הראשונים שמבקרים בו, כדאי שתשקלו שוב – כי זה עלול להסתיים בשדה מוקשים. המקום מלא במוקשים ובולענים!!!!! מדובר בסכנת חיים!!!!!
במקביל פוסט שפרסם עובד בשם יוחנן במפעל אשלג שהשטח המדובר בחזקתו נכתב:
אני עובד מעל 20 שנה בבריכות האידוי של ים המלח…
ראיתי עכשיו כתבה של דקה מעין על "תגלית" לכאורה בדבר קניון שמסתירים מהציבור.
התגלית העיקרית להבנתי היא הבורות וחוסר הידע של אנשים המגדירים עצמם כמומחים.
קודם כל אסביר על מה מדובר.
מיום שהקים נובמיסקי בשנות ה30 של המאה הקודמת, את חברת האשלג, ואת המפעל בבית הערבה עקרונות תהליך הייצור לא השתנו. שואבים מים מים המלח לבריכות אידוי, המים מוזרמים דרך שרשרת של בריכות מתאדים ומתרכזים. ההתרכזות גורמת לשקיעת מלח בישול וקרנליט (מינראל המכיל אשלג). אבל ההאידוי לא מאדה את כל המים, בבריכה האחרונה מתקבלת תמיסה "סופית" מרוכזת אך דלה במלח ואשלג. התמיסה הסופית מוחזרת לים.
ואכן כשם שהמפעל שואב מים ומציף בריכות הוא גם מחזיר אותן לים. התמיסות הללו חוזרות לים המלח דרך אפיק נחל ערבה.
בשל הפרשי הגובה ההולכים וגוברים בין הבריכות לים, המים החוזרים לים מהבריכות ובעיקר ומי השטפונות עונתיים בנחל ערבה מעמיקים את אפיק נחל ערבה ונוצר נקיק זורם.
חשוב להבין כי אין שום סוד ואין שום דבר נסתר,להפך.
המשרד לאיכות הסביבה מאשר ומדווח חודש בחודשו לגבי ההחזרה לים, ומכיר את מתווה ההחזרה.
אנשי המכון הגיאולוגי (שהכתב פגע במקצועיות שלהם וטען שהם לא מכירים את הקניון) שותפים למחקר בנושא מזה שנים.
אישית השתתפתי בדיונים עם מנהלי המכון בנדון (אחד מהדיונים היה עם ד"ר בני בגין המוכר לכם).
באופן אישי אני מכיר את הקניון בעיקר מטיסות מסוק ומכניסה בסירה לחלקו התחתון. פעמים מספר נחתתי ממסוק לאזורים מסוימים בצידי הקניון. בחלק מהטיסות השתתפו נציגי המכון הגיאולוגי.
אני מניח שאנשי מקצוע נוספים מתחומי הסביבה הם מכירים את הקניון.
מה הסיבה שהמקום לא מטוייל?
להבנתי הסיבה העיקרית היא שהמקום מצוי מעבר לדרך הפטרולים, ואסור להסתובב שם ברגל.
בנוסף לכך האזור זרוע בבולענים וקריסות קרקע, והוא מאד לא יציב. ולעיתים נמצאו באזור מוקשים שנסחפו מהגבול. כמו כן אל תפנטנזו על מסע אבובים והשתכשכות בבריכות, כי המים באפיק מרוכזים מאד ונפילה לתוכם או בליעה שלהם מסוכנת מאד.
דרך אגב מי מכם זכה להסתובב בגאון הירדן? (בין נהריים לים המלח) או במקטע הירמוך שמדרום לחמת גדר? אזורים אלו המצויים מעבר לדרך הפטרולים לא מטויילים.
ועוד שטות שצריך להפריך: הקניון לא נתון בסיכון להפך, הקניון מוזן עי בריכות האידוי ( שלנו ושל הירדנים) וימשיך להתעמק ולהתחתר כל עוד בריכות האידוי ימשיכו לעבוד.
אסיים ואומר יש חילוקי דעות על הצידוק של מפעלי ים המלח ועל הנזק הסביבתי הכרוך בהפעלתם. אולם מן הראוי שהמבקרים יכירו את העובדות הבסיסיות את התהליכים ולא יפיצו נהרות של בורות חוסר ידע ויזרו מלח בעיני הציבור.
דועעע