יושבת ראש ועדת החקירה הממלכתית לחקר אסון הר מירון, השופטת בדימוס דבורה ברלינר, מסרה היום (ג'), המלצות ביניים שגיבשו חברי הוועדה לצורך היערכות להילולות ל"ג בעומר הבאות בקבר הרשב"י במירון.
מסקנות ועדת החקירה לאסון מירון בין היתר: עצירת התנועה להר תהיה רק במקרים חריגים של סיכון, האירוע יורחב למתחם בני עקיבא ומתחם הר יהויריב. כן מדגישים שוב את הצורך בסדרנים וסדרניות חרדים, וממליצים לבטל את חלוקת המזון באיזור ההר.
ראש הממשלה הודה לחברי הוועדה וליושבת הראש על הגשת המסקנות. רה"מ לפיד הנחה על הקמת צוות ייעודי לנושא, ודיון על כך יתקיים בהקדם.
בהתאם, ממשלת ישראל תלמד את ההמלצות ותפעל ליישומן בהקדם, כדי שאסון כזה לא יחזור על עצמו במדינת ישראל.
על מנהג ה'חאלקה' ממליצים בוועידה להכשיר מקומות ייעודיים לכך בשטח ההר.
כן מומלץ שלא לאפשר השנה חלוקת מזון (למעט שתייה) בשטח ההר במהלך ההילולה. לדבריהם, הדבר לא רק יגדיל את השטח העומד לרשות הקהל בהר ויצמצם את משך השהייה שם, אלא גם יצמצם את הסכנה מנפילה והחלקה על אשפה.
יו"ר הוועדה, השופטת דבורה ברלינר, אמרה לראש הממשלה יאיר לפיד בהגשת ההמלצות כי "לאחר בחינת הדברים, המלצת הוועדה היא להמשיך ולפעול לקיום ההילולות הבאות על בסיס המלצות הביניים שהוגשו לממשלה בנובמבר 2021 ואומצו על ידה. זאת, כמובן, תוך יישום הלקחים שהופקו, ותיקון ושיפור של קשיים שהתעוררו.
"אנו סבורים שחלק ניכר מקשיים אלו הם "חבלי לידה" בהטמעת השינויים, ואלו יבואו במידה רבה על פתרונם על ידי לימוד מן הניסיון שנצבר ויישום לקחים. לצד זאת, בעניינים מסוימים מצאנו לנכון להדגיש ולהבהיר את ההמלצות שנתנו בעבר, וכן לצרף המלצות נוספות".
היא הוסיפה וכתבה: "מועד ההילולה קרב, המלאכה רבה והזמן דוחק. לכן, יש לפעול בהקדם האפשרי על מנת לתת לכלל הגופים העוסקים בדבר את מירב הזמן על מנת להיערך לאירוע באופן מיטבי. אנו מקווים שהממשלה תזכה לשיתוף פעולה מלא ביישום ההמלצות, לטובת כלל המבקרים באתר הקדוש ולמען הילולות בטוחות בעתיד".
בין ההמלצות טוענים חברי הוועדה כי כדאי שממשלת ישראל תמנה את אחד משרי הממשלה שיהיה אחראי לאירוע ההילולה הקרוב, ואשר יקבל סמכויות נרחבות.
"יש להסיר ולסלק את כל המפגעים והמתקנים המסוכנים בשטח ההר. אם קיימת מניעה משפטית לכך, יש לגדר היטב את מקום הסכנה ולמנוע גישה אליו", נכתב.
כן ממליצים חברי הוועדה כי יש להגדיל את מרבית השטח הפנוי לקהל במהלך ההילולה, ויסות הקהל בהילולה באופן שבזמן נתון לא תיווצר צפיפות חריגה ודוחק ועידוד תחלופה של הקהל בשטח ההר.
חברי הוועדה קובעים כי יש לקבוע בעזרת מומחים את תפוסת הקהל המרבית במבנה הציון, בחלוקה למתחם הנשים ומתחם הגברים, בהתחשב בשטח הפנוי בכל מתחם, בפתחי היציאה, ובהתאם להוראות כל דין. בהתאם לכך, יש לפקח על מספר השוהים בציון ולוודא כי הוא אינו עולה על תפוסת הקהל המרבית בכל זמן נתון.
לדבריהם, "כדי לאפשר כניסה לציון לכל מי שמבקש לעשות כן, יש לעודד תחלופת קהל בשעות העומס. מן העדויות שנשמעו בפנינו למדנו, כי לצורך זה נעשה במתחם הנשים שימוש בנתיב הליכה מוסדר אשר הביא לתנועה ותחלופה של המתפללות. אנו מציעים לשקול יצירת נתיב דומה גם במתחם הגברים. מומלץ להסתייע בסדרניות ובסדרנים מקרב העדה החרדית, ולתת להם הדרכה מתאימה בעוד מועד".
עוד ממליצים חברי הוועדה להכשיר מספר מקומות קרובים לציון, שיהיו מוצלים ונוחים, הן לנשים והן לגברים, ובהם יוכלו להתפלל במשך זמן ארוך יותר.
כן ממליצים כי תיערך במהלך ההילולה הדלקה מרכזית אחת בלבד, על גג הציון, על ידי האדמו“ר מבויאן. עוד ממליצים כי טקס ההדלקה שייערך יהיה קצר, כפי שהיה נהוג בעבר.
"נדגיש, וכאן פנינו לעתיד הרחוק יותר", ציינו חברי הוועדה, "כי אנו מכבדים את רצונם של אנשים רבים, מקבוצות שונות, לקיים הדלקות נוספות. כבר עמדנו לעיל על חשיבות המקום לעולים אליו ועל ריבוי ההדלקות בשני העשורים האחרונים. נידרש לכך בהמשך עבודת הוועדה, אך להערכתנו קיום הדלקות נוספות מחוץ לשטח ההר הוא דבר המחייב הכשרת מתחמים מתאימים והסכמות של צד ג‘, ואינו ניתן לביצוע לפני ל“ג בעומר תשפ“ב. אנו ממליצים, כאמור, לערוך השנה הדלקה מרכזית אחת בלבד".
באשר למנהג ה'חאלקה' ממליצים בוועידה להכשיר מקומות ייעודיים לכך בשטח ההר.
כן ממליצים שלא לאפשר השנה חלוקת מזון (למעט שתייה) בשטח ההר במהלך ההילולה.
את הדו"ח הם חותמים בהמלצה לסיים את כלל ההכנות לאירועי ל“ג בעומר עד עשרה ימים לפני ההילולה.