רשות העתיקות, משרד ירושלים ומורשת וקצין מטה ארכיאולוגיה במנהל האזרחי פרסמו הבוקר כי בחפירה שערכו במערה בשמורת נחל דרגה שבצפון מדבר יהודה, נחשפה עדות למרד החשמונאים ביוונים. בתוך כך, התגלה מטמון "נדיר שאין כדוגמתו באוצרות המדינה": קופסת עץ עתיקה עשויה במחרטה, ובה 15 מטבעות כסף מימי המלך אנטיוכוס הרביעי.
הקופסה, המתוארכת לימים שקדמו למרד החשמונאים, הוטמנה במערות מורבעת שבשמורת נחל דרגה לפני כ-2,200 שנה והתגלתה בסדק בתוך המערה במסגרת החפירות שנערכו בחודש מאי האחרון. מאז המטמון נחקר, וכעת, במסגרת שבוע המורשת בישראל המצוין בחנוכה, יוצג המטמון לציבור במוזיאון החשמונאים במודיעין.
מרשות העתיקות נמסר כי המטמון כולל קבוצה אחידה של מטבעות אתונאיות מכסף, שנטבעו על ידי תלמי השישי, מלך מצרים, שמלך על מצרים במקביל לדודו אנטיוכוס הרביעי – מלך הממלכה הסלווקית, שכללה גם את שטח ארץ ישראל. שלושת המטבעות הקדומים ביותר במטמון נטבעו בשנת 176/5 לפנה"ס, ואילו המטבע המאוחר במטמון מתוארך לשנת 171/170 לפנה"ס. על גבי אחד מהמטבעות נמצאה חריתה בכתב יד של השם "שלמי" בכתב ארמי.
"מדובר בממצא יחידאי, שאין שני לו, המהווה עדות ארכיאולוגית ראשונה וברורה לכך שמערות מדבר יהודה שימשו כזירת פעילות למורדים או לפליטים יהודיים בימים שקדמו למרד המקבים או בראשית המרד", אמר ד"ר איתן קליין, חוקר המטמון מטעם רשות העתיקות. לדבריו, נראה שמי שטמן את הקופסה במערה ברח אליה, בתקווה לאסוף את רכושו בתום המרד.