אפשר להתמודד בקלות עם המשבר – לא צריך להכנס לפחדים וחרדות ולא לשתק את המשק ולהרוס את הכלכלה. אפשר לייצר שגרת קורונה ולהחזיק מעמד עד שיימצא חיסון מתאים או עד שירחם השם ויסיר את הנגף מתוכנו. אפשר לרסן את התפשטות הנגיף בד בבד עם חיים של שיגרה כלכלית נורמלית.
בקצת מחשבה ויישוב דעת כדאי להתמקד בעובדות ולהסיק מסקנות קדימה לטווח יותר ארוך.
השגיאה
הטיפול הכללי העולמי בקורונה עד היום עסק בתגובה מאוחרת להתפרצות שקדמה ובשעה שנערכים למתן תגובה הנגיף כבר נמצא בשלב הבא כאשר התגובה הנוכחית כבר לא יעילה. הנגיף מתפרץ קדימה – עלינו לחשוב מספר צעדים לפניו ולהתנהג בהתאם כבר כיום – לא לחכות להתפרצות הבאה אלא להקדים מניעה למכה. אסור לנו להתנהג כמו המשל העצוב על שומר האורווה שנעל את השער לאחר שהסוסים ברחו – זה אולי טוב לתחושת הבטחון אבל זו אשלייה מדומה.
מדובר במגיפה עולמית בקנה מידה היסטורי – מלחמה עולמית מול אויב בלתי נראה שתוקף את המין האנושי כולו אך לא מדובר בנתונים של הכחדה – עדיין הנתונים מצביעים על פער אדיר לטובת המין האנושי וזה אומר שאפשר להתעודד ולהסתכל בתקווה קדימה.
עובדות שחשוב לדעת
1. הנגיף מדבק מאוד – יותר משפעת רגילה – ומועבר מאדם לאדם דרך רוק שעובר דרך כלי הנשימה כתרסיס באויר אפילו מעבר לשני מטרים או לאחר מגע ידני במשטח נגוע ולאחר מכן מגע חוזר בדרכי הנשימה.
2. הנגיף מהווה גורם סיכוני לאוכלוסיה המבוגרת בעיקר מעל גיל 65 וכן לאוכלוסיה צעירה יותר עם מחלות רקע כרוניות כגון: יתר לחץ דם, סוכרת, בעיות לב, מחלות נשימתיות ודיכוי חיסוני.
3. הנגיף אינו משמעותי כלל עבור ילדים מתחת לגיל 10 – רוב הילדים אפילו לא יפתחו תסמינים למחלה.
4. הנגיף איננו גורם סיכוני לאוכלוסיה בריאה עד גיל 65 אשר מתמודדת היטב עם המחלה ולעיתים אפילו ללא תסמינים בולטים.
5. תסמיני הקורונה דומים לשפעת חריפה – חום גבוה מעל 38, שיעול יבש, קושי נשימתי וחולשה כללית.
6. על פי דרך הטבע הנגיף נשאר בשטח ולא הולך לשום מקום לפחות למשך שנה.
7. גם אם כל האוכלוסיה נדבקת שזהו חשש עם סבירות רחוקה – יש לדעת שהתרחיש הכי קיצוני מדבר על תמותה של 4%. לדוגמה, מתוך כל מיליון אזרחים עלולים למות מהנגיף 40,000 במקרה הגרוע ביותר – זה כואב וחמור אבל תודה לאל נשארו בחיים 960,000 אזרחים נושמים, בריאים ומחייכים.
המסקנות
אי אפשר לעצור ולסגור את המשק והכלכלה – ראוי לתכנן איך יראו חיינו הציבוריים והכלכליים בשנה הקרובה. יש לנקוט פעולות מנע למניעת הדבקה המונית ובמקביל ליצור מציאות חברתית חדשה של 'שגרת קורונה' על פי ההמלצות הבאות:
1. תודעה והסברה על שינוי מודל ההתנהגות החברתי עד להודעה חדשה. התרחקות חברתית והתכנסות אישית – להשאר בבית כל הזמן ולצאת החוצה רק לעבודה ולביצוע פעולות נחוצות וחיוניות. סגירה מוחלטת של מקומות בילוי ותרבות פנאי. איסור התקהלות במרחב הציבורי לאחר שעות הפעילות העסקית. אירועים בבית בלבד במתכונת משפחתית מצומצמת.
2. רישום והזמנה לקבלת שירותים חיוניים. צרכנות בסיסית ושרותי חירום במשק כמו קניות במרכזי מזון וקבלת שרותי רפואה, סידורים הכרחיים במשרדי ממשלה ובמשק ייעשו על פי רישום מראש והזמנה של האזרח לשעה מסוימת בכדי לבזר את הנוכחות ההמונית במרכזים אלו – את כל מפוטרי העסקים של תיירות ובילוי אפשר להסב לפעילות במוקדי הרשמה ותיאום עבור מרכזי הקניות ומשרדי הממשלה – כבר ממילא משלמים אבטלה – אפשר להפוך למשכורת.
3. הפרדת הקורונה ממערכת הבריאות הרגילה. הקמת מרכזי טיפול ייעודיים לקורונה שלא כחלק ממערכת הבריאות הקיימת. יש לאפשר לנערכת הבריאות הרגילה להמשיך את הפעילות השגרתית ולהפנות את המקרים של תסמיני קורונה לאותם מרכזים רפואיים – להוציא את הקורונה מהבריאות הציבורית ובמקביל, הכשרה מדורגת של צוותים רפואיים ממוקדים לטיפול בנושאי קורונה – אין צורך לסכן צוות רפואי של בית חולים שלם בגלל קורונה. תהליך זה כולל הפרדה בין חולי קורונה לשאר החולים ופינויים באופן מיידי מהמרחב הציבורי או הביתי לבידוד והחלמה במרכזי הבריאות המיוחדים לטיפול בנושאי הקורונה – כל חולה מאומת נשלח באופן מיידי לאשפוז חירום באותם מאות בתי מלון שנסגרו ויולאמו באמצעות צו חירום של רוה"מ ושר הבריאות – תקנות לשעת חירום יקבעו כי זו עבירה פלילית להשאיר חולה קורונה בבית או במרחב ציבורי אחר.
4. צו בידוד והסגר לכל אזרח בסיכון. כדי לשמור על חומת מגן לגיל הזהב ולשאר אוכלוסיה בסיכון יש לאסור עליהם לצאת לכל פעילות במרחב הציבורי. לתת מענה לצרכיהם במוקד טלפוני מיוחד והפעלה של מרכז מתנדבים בשת"פ פיקוד העורף לדאוג לכל אלו שנשארו בבית מכח תקנות חירום לבריאות הציבור.
5. ברדסית – צו ותקנת לבוש במרחב הציבורי של ברדסית כיסוי לכל הראש עד לקו החזה. משהו קליל ולא מסובך עם ניילון קשיח שקוף לכל הראש עד קו הלב כמו כובע של כוורן (לא קברן) אפילו אפשרי עם חור איורור מלמעלה למניעת הצטברות אדים – זה לא הרמטי אבל הרבה יותר יעיל מהמסכות ובהחלט יכול להפחית את אחוז ההדבקה בצורה משמעותית ביותר.
כמו שבמלחמת המפרץ חולקו מסיכות אב"כ וברדסים כאמצעי מניעה לאוכלוסיה אפילו כפתרון חלקי – יש לייצר דגם מיידי ראשוני לכלל אזרחי ישראל לפי סדר הקדימות של גיל האוכלוסיה ברמת הסיכון הגבוהה יש לאכוף באמצעות קנסות ופיקוח חבישה של הברדסית בכל המרחב הציבורי – זה לא נעים ללכת כך בחוץ אבל זו בגרות ואחריות למען בריאות הציבור ולמען הכלכלה – מי שלא מעוניין שישאר בבית – זו גם דרך נבונה לגרום לציבור לחשוב פעמיים לפני שיוצאים. הברדסית אישית לכל אזרח, ארוזה בקופסה אישית ושמורה בכניסה לכל בית. חיטוי והחלפה על פי הוראות משרד הבריאות.
בהמשך המאמץ לאורך הזמן גם המיגזר העסקי כבר יפתח קו אופנתי – קורונה סטייל – קו יצור מיוחד לברדסי יציאה מאובטחים ברמות גבוהות יותר (שילוב מפוח או מסנן חשמלי) לכיסוי החלק העליון של הגוף במטרה להגן על דרכי הנשימה במרחב הציבורי – מומלץ במחיר מסוסבד בהשתתפות ממשלתית.
6. גיוס חירום של פיקוד העורף. יש צעדים מידיים לביצוע מורכב ולוגיסטי באופן המוני ולשם כך בדיוק קיים מערך פיקוד העורף. ישנם מספר משימות לביצוע כמו מבצע חלוקת הברדסים לכלל אזרחי המדינה, תפעול מרכזי אשפוז והחלמה לחולי קורונה בבתי המלון שהתפנו, מבצעי איתור יזומים של חולים, הצבת מתקני החיטוי בכל המרכזים הציבוריים והקמת יחידות הסגר וסטריליזציה. יש לבדוק אפשרות של הכפפת יחידות צבאיות אורגניות נוספות לפעילות תחת פיקוד העורף כפי המשימות שיידרשו לביצוע.
יש לדעת בברור כי כעת משרד הבריאות ומד"א אינם ערוכים לבדיקה ופינוי המוניים בהיקף ארצי ולכן יש צורך להכניס את משרד הבטחון לתמונה הרחבה באמצעות פיקוד העורף.
7. חזרה ללימודים. על פי הנתונים ילדים עד גיל 10 אינם נחשבים כאוכלוסיה בסיכון ולכן יש לחזור ולשלבם בצורה זהירה חזרה במערכת הלימודים. אין צורך להשאיר מיליון ילדים בבית. מצמצמים כיתות ולומדים כרגיל באמצעות צוות הוראה מתחת גיל 50 – מורה לכל מספר ילדים בכתה נפרדת – יש מספיק מקום בבית הספר. בהדרגה ניתן להעלות את גיל התלמידים שיחזרו למוסדות הלימוד.
8. למידה מקוונת מרחוק. ילדים ונוער וסטודנטים ילמדו מהבית באמצעות קורסים במגוון תחומים וברמות קושי שונות שישודרו באמצעי המדיה כולל מבחנים און-ליין על כל פרק ושיעור. כל הקורסים בבחירה חופשית של התלמיד אך בעידוד מוטיבציה חיובית באמצעות פרסים והגרלות במימון משרד החינוך. בבחירת נושאים ותכנים מעניינים ובדמויות מרצים בולטות ניתן להגיע לשיעורי השתתפות גבוהים ולהכניס בהם ידע במגוון תחומים במקום שיבטלו את זמנם מול המסך באתרים של הבל וליצנות.
9. קבוצות למידה פרטית במימון ממשלתי. עידוד ופתוח יזמות חינוכית חברתית באמצעות הקמת קבוצות לימוד קטנות בבתים פרטיים בתחומי לימוד שונים תוך ביקורת ומעקב של משרד החינוך וזאת בכדי לשמור על השפיות החברתית וכדי שכל נער\ה ובחור\ה ימצאו את עצמם בתוך אוירה של לימוד שמעניין אותם ולא יגררו למפגשי חברה חסרי אחריות. דירוג התשלום למנחי הקבוצות יהיה בסיסי בתוספת בונוסים על פי נתוני הצלחה של המשתתפים. מי יודע – אולי קבוצות לימוד פרטיות תחת רשת פיקוח יעילה זה הדור הבא בחינוך הנוער.
10. חיטוי במרחב הציבורי. פיקוד העורף יתקין בכל כניסה מרכזית ובכל מקום ציבורי מתקנים מיוחדים לחיטוי ידיים באמצעות אלכוהול או מגבוני נייר לחים על בסיס אלכוהול. על פי תקנות לשעת חירום כל אזרח שנע במרחב הציבורי נדרש לחיטוי ידיים כל מספר שעות. ערכת מגבונים לחים על בסיס אלכוהול יחולקו חינם כל הזמן לכל האזרחים.
11. הקמת יחידות חיטוי וסטריליזציה ניידות. יחידות אזרחיות אלו באחריות פיקוד העורף יוקפצו באופן מיידי לכל מקום בו התגלה חשש לחולה קורונה מאומת לביצוע הסגר מקומי והליך מזורז של חיטוי. להקמה ותפעול יחידות אלו יגוייסו מתנדבים מקרב הנוער והסטודנטים.
12. הקמת יחידות בדיקה. הקמת יחידות מיוחדות של משרד הבריאות ומשטרת ישראל לביצוע בדיקות פתע כל הזמן בכל מקום לאיתור חולים ונשאים ושליחתם לבידוד ואשפוז במרכזי ההחלמה לקורונה במלונות.
13. חינוך ותודעה בריאותית. הפקה יזומה של סדנאות בריאות והנחייה לציבור עם כללים בסיסיים לחיזוק המערכת החיסונית והתמודדות עם המחלה מטעם משרד הבריאות
לסיכום
ניתן להניח בוודאות שביצוע נוהלי חירום אלו כעת ממש ישנו באופן דרמטי את קצב התפשטות המגפה וגם יעזרו להכניס את כולנו לשגרת חיים כלכלית ובריאה. חייבים להמשיך בשגרה למען הכלכלה אבל גם קצת לחשוב מחוץ לקופסה וקצת להראות מוזרים וזה למען הבריאות והחיים.
אין צורך בהיסטריה ופאניקה – זה לא יעזור. יש להפנים כללי התנהלות חברתית שונים ולעשות השתדלות מקסימלית למנוע התפשטות ועל ידי כך אפשר לעבור את משבר הקורונה באופן נורמלי וסביר.
המבט הדתי
ברמה הדתית למי שמעוניין – ברקס הקורונה כבר כאן. בורא עולם שלח אנושות שלמה לחדר בנזיפה לאחר סטירת לחי מצלצלת. כנראה באמת היינו ילדים סוררים קצת יותר מידי אבל קורונה זה לא העונש – זו האזהרה – הוירוס בפעם הבאה יכול להיות קטלני ומסוכן הרבה יותר משפעת חריפה.
יש לנצל ימים אלו לחשבון נפש אישי ולאומי על מכה מובהקת ללא תרופה ישירות מבורא עולם. הסטירה המצלצלת שקיבלה האנושות אמורה להכניס את כולנו לבידוד עצמי ולעצור את השגרה המטורפת של הפקרות מתירנית שאיננה מתחשבנת עם בורא עולם שהוא בעצם עדיין בעל הבית החוקי על כל שמתרחש כאן בעולמנו החביב.
אנחנו מרעילים את עצמנו יום יום בשנאת האחר ובהפצת רכילות ושמועות רעות על בני אדם – הרס התרבות האנושית החברתית חמור מאוד בעיני בורא עולם יותר מאשר כפירה אנטי דתית.
בימים של מגפה גלובלית המאיימת על כל המין האנושי פתאום עכשיו יש קצת יותר זמן לקרוא בתנ"ך על פרשת נח ולהפנים את המסר הנורא מבורא עולם. בפרשה מסופר על דור הפלגה שבנה בניין גבוה להלחם ממש ישירות בבורא עולם אך בזכות שהיו מאוחדים מבחינה חברתית (שפה אחת ודברים אחדים) עונשם היה קליל וסביל.
לעומתם – 340 שנה קודם – דור המבול שהשחית את דרכיו בין איש לרעהו בגזל, שנאת חינם וזימה (ותמלא הארץ חמס) אבל דווקא הם שקיבלו את העונש הנורא מכל – מחייה מעל פני האדמה.
לכבד איש את רעהו ולנהוג בצורה מוסרית זה לא רק צו השעה – זו התרופה למחלה.
960.000 בריאים ומחייכים????
ימותו 400.000 במדינת ישראל (מ9.000.000)
כל יום במשך שנה וחצי 900 לוויות!!!!
תרשו לי לנחש שאהרן שוורץ הכותב דנן, הוא מתחת לגיל 50 ולא מוגדר קבוצת סיכון…
מאמר לא יפה, חובבני, ולא מקצועי !!!
דרך אגב, יש לנו תורה, שמצוה עלינו לעשות הכל בשביל להציל נפש אחת מישראל !!!
טיפש מרחם לא מודע כלל לנתונים צריך יצרתיות אבל לא לטמון את הראש בחול, יהודי בריא לחלוטין ואף אמיד בגיל 56 חולה קשה בקורונה ללא שום רקע לא מעשן ולא שמן ומטופל בבית חולים פרטי בהון עתק שכמעט החזיר את נשמתו ערב החג ועוד רבים כאלה אפילו צעירים יותר ועוד נתונים שגם אני לא מודע להם…תתעורר…. וביותר תיזהר מקלות הראש שלך כי כל ראיון טפשי ומסוכן מוצא טיפש או יותר שמאמצים את הראיון והאחריות על מי? אם אתה לא מוגדר כמומחה גדול מאוד בתחום אתה לא מוסמך לייעץ וכש"כ ברבים על הנושא הכרוך בדיני נפשות אז תשמור את העצות בבטן,… להמשך קריאה »