במהלך 2022 נפתחו בסיוע המשפטי במשרד המשפטים כ-2,400 תיקים של ניצולי שואה שביקשו עזרה במימוש זכויותיהם, בהם מאות שורדי המצור על לנינגרד שהוכרו לראשונה כשורדי שואה והחלו לקבל קצבה חודשית.
בנוסף, במהלך השנה האחרונה הוגברה הפעילות בסיוע המשפטי למימוש זכויות וייצוג משפטי לניצולי שואה שהצטרפו לפרטיזנים ולמי שלחמו בנאצים, הכרה המסייעת להם משמעותית גם מבחינה כלכלית. בסיוע המשפטי קוראים לניצולי שואה או למי שנמצא עימם בקשר לפנות לסיוע המשפטי במשרד המשפטים, ולוודא שהם מקבלים את כל הזכויות המגיעות להם.
ייצוג משפטי לשורדי המצור על לנינגרד: במהלך השנה החולפת ריכזו עורכי ועורכות הדין במערך ייצוג ניצולי שואה בסיוע המשפטי מאמצים במתן עזרה משפטית ומימוש זכויות לשורדי המצור על לנינגרד, זאת בעקבות ההכרה של ממשלת גרמניה בזכאות של מי שהיה לפחות שלושה חודשים תחת המצור לקבלת קצבה מוועידת התביעות, קבלת מענקים והשלמה מהרשות לזכויות ניצולי שואה. רבים משורדי המצור שפנו בעניין לסיוע המשפטי קיבלו עזרה גם במימוש זכותם לקבלת תגמול מוגדל, שכן לרבים מהם אין הכנסות נוספות.
ייצוג משפטי למי שלחמו בנאצים: הסיוע המשפטי מעניק ייצוג משפטי וייעוץ לניצולי שואה שלחמו בנאצים, המבקשים לקבל הכרה כלוחמים בצבאות שנלחמו נגד הנאצים, בהם פרטיזנים וכאלו שנלחמו במסגרת הצבא האדום וצבאות אחרים. עד היום הוכרו באמצעות הסיוע כמאה וחמישים לוחמים ולוחמות בנאצים, חלקם גם מול הצבא היפני. לדברי עו"ד שרי ורדי, מנהלת תחום ייצוג ניצולי שואה בסיוע המשפטי במשרד המשפטים, גם בימים אלו, נשים וגברים רבים המקבלים קצבאות כניצולי שואה, אינם מודעים לכך שבמידה ולחמו בנאצים או בעוזריהם במהלך מלחמת העולם השנייה, הם זכאים לקצבה נוספת – 'קצבת לוחם', ובמקרים רבים אף לכפל קצבאות בשל כך. בשנים האחרונות פנו לסיוע המשפטי מספר רב של לוחמים מרחבי הארץ, רובם הגדול עולים ממדינות חבר העמים לשעבר, שלא פנו מעולם בתביעה להכרה לקבלת קצבה חודשית. הגיל הממוצע של הלוחמים שפנו בנושא זה הוא מעל 95, ורבים מהם אף אינם יודעים עברית ונעזרים בעורכי הדין מטעם הסיוע המשפטי בהתנהלות מול הרשויות.
אחד הפונים לקבלת סיוע משפטי הוא ראובן קלי, בן 83 ניצול מראנגון, בירתה של בורמה, והוא למעשה המקרה הראשון שטופל בסיוע המשפטי להכרה במי שנמלט מבורמה שהייתה תחת השלטון היפני. בעת עדותו בפני עורכת הדין אוקסנה גרונימוס שטיפלה בפנייתו מטעם הסיוע המשפטי, הוא סיפר כי עזב את רנגון בעת שהיה ילד בשנת 1942, להודו, לאחר חודשים בהם ספגה העיר התקפות הרסניות שהובילו להרוגים רבים וניתוק העיר מהעולם החיצוני. הוא סיפר כי במסע מבורמה להודו כל משפחתו חלתה במלריה, וכך גם רבים מהקהילה היהודית מבורמה שעשות את אותה דרך, ורבים מהם לא הצליחו להגיע להודו. "נכון להיום רק אני בחיים, לא ביקשתי להכיר בי כניצול, כי פחדתי לדבר על זה", סיפר קלי.
את ראובן קלי ייצגה במימוש זכויותיו עורכת הדין אוקסנה גרונימוס, מהסיוע המשפטי של משרד המשפטים במחוז חיפה.
פונה נוסף הוא ישראל קולקר, בן 93, שנולד בפולין ובמהלך מלחמת העולם השנייה, לאחר שהגרמנים כבשו את פולין, ברח עם משפחתו לבלארוס, אולם, גם לשם הגיעו הגרמנים ולקחו אלפי יהודים לכיכר העירייה, בהם גם את משפחתו של ישראל, והוציאו אותם להורג. ישראל, שהיה אז רק בן 12, התחבא בתוך תנור והצליח להינצל. הניצולים מההרג נשלחו לגטו. בהמשך, חזר אחיו הגדול של ישראל שהצליח להימלט ליערות, להצילו מהגטו. השניים הצליחו לברוח יחדיו ולהצטרף לפרטיזנים. שני האחים נלחמו בגרמנים במארבים, הטמנת מטעני חבלה במסילות רכבת ועוד, עד לסיום המלחמה בשנת 1960 הוא עלה לישראל, נולדו לו שני ילדים ויש לו שני נכדים וארבעה נינים. ישראל קיבל את ההכרה כניצול שואה, אך עד לאחרונה לא הוכר כלוחם. לאחר פנייתו לסיוע המשפטי, הסיוע המשפטי הגיש עבורו תביעה להכרתו כלוחם בנאצים ב- 2021, ובשנת 2022 החל לקבל קצבה נוספת.
עו"ד שרי ורדי, ממונה ארצית תחום ייצוג ניצולי שואה בסיוע המשפטי במשרד המשפטים: "מידי שנה אנו מקבלים פניות מניצולים ומלוחמים בנאצים שלא היו מודעים לזכויותיהם, וגם בשנה האחרונה קיבלנו פניות רבות מניצולים שעד כה לא פנו למימוש זכאותם לקצבאות והטבות שונות. אנו עושים מאמצים בכדי להגיע לכמה שיותר וליידע אותם בנושא, ולעזור להם בהליכים משפטיים במידה והם נתקלים בקשיים מול הרשויות השונות. אנו קוראים לניצולי שואה או למי שנמצא עימם בקשר לפנות אלינו, לסיוע המשפטי במשרד המשפטים, ולוודא שהם מקבלים את כל הזכויות המגיעות להם. הסיוע המשפטי לניצולי שואה ניתן ללא תשלום, לפתיחת תיק ניתן להתקשר למספר 073-3927788 או באתר האינטרנט של הסיוע המשפטי".