ישיבת מליאת הכנסת המיוחדת לרגל פתיחת כנס הקיץ נפתחה היום (שני) עם השתתפותו של קווין מקארת'י יו"ר בית הנבחרים של ארצות הברית בישיבת המליאה.
הוא הראשון לבקר ביקור מדיני אמירקאי, כשנענה להזמנת יו"ר הכנסת אמיר אוחנה, ובראיון שהעניק לישראל היום אמר שבמידה וביידן לא יזמין את נתניהו בזמן הקרוב, יזמינו הוא.
ראש הממשלה בנימין נתניהו נשא דברים על דוכן המליאה, והתייחס בדבריו גם לרפורמה המשפטית.
נתניהו אמר כי "אנחנו חותרים להסכמה חוצת גבולות" וציין כי הוא "קורא להידברות".
ראש הממשלה הוסיף ואמר כי "עם רצון טוב אפשר להגיע להסכמות".
בהמשך התייחס ראש הממשלה גם לאיום האיראני ואמר "הצורך לבלום את התחמשותה הגרעינית של איראן ימשיך לעמוד בראש סדר העדיפויות של ישראל במהלך כנס הקיץ של הכנסת".
בנוסף אמר ראש הממשלה כי ישראל פועלת "להרחיב את מעגל השלום. ולקדם את סיום הסכסוך עם הפלסטינים".
לאחר מכן מקארת'י נאם מול המליאה ונראה היה שאיומי השמאל על קץ הדמוקרטיה פחות עשו עליו רושם ואמר: "למרות האיומים נגדכם – אתם דמוקרטיה פורחת. אתם כלכלה מובילה. הסיפור של ישראל הוא סיפור של הישרדות, של אנשים פורצי דרך של הפרחת השממה ושל תקווה. ארצות הברית מוקירה את הקשר הבלתי נפרד עם ישראל".
אז מה מתוכנן לכנס הקיץ?
עוד לפני הרפורמה המשפטית, הממשלה תצטרך להעביר את תקציב המדינה וחוק ההסדרים. התקציב צריך לעבור עד 29 במאי. תוך דילוג על מהמורות חוק הגיוס, כלומר, יש לממשלה פחות מחודש להעביר אותו – אחרת היא תתפרק באופן אוטומטי.
לאחר מכן, אם וכאשר, חברי הקואליציה ייתפנו לקידום חוקי הרפורמה המשפטית.
הצעת החוק שתיתן רוב לקואליציה בוועדה לבחירת שופטים ובבחירת נשיא בית המשפט העליון, מוכנה לקריאה שנייה ושלישית ויושבת על שולחן המליאה.
הצעת החוק הראשונית האמורה לכונן את פסקת ההתגברות כבר עברה בקריאה ראשונה, היא צריכה לעבור בקריאה שניה ושלישית ותוכל להיות מיושמת אף היא.
ולגבי פשרה, שאולי נרקמת בפגישות בבית הנשיא, ישנן התקדמוית קלות. אולם על נושאי הליבה – עדיין ישנה מחלוקת גדולה.
ומה לגבי החוקים הפרסונליים שניסתה לקדם הקואליציה?
חוק הנבצרות כבר עבר בקריאה שלישית בכנס הקודם, ומייד לאחר מכן הודיע נתניהו שהוא נכנס לפרשת הרפורמה המשפטית.
"חוק דרעי 2", שיאפשר ליושב ראש ש"ס דרעי לחזור לשולחן הממשלה, ממתין לעבור בקריאה שנייה ושלישית.
השאלה המעניינת ביותר היא מה יעשה ראש הממשלה נתניהו, שניצב בפני צומת דרכים בעניין הרפורמה המשפטית? האם ייבחר לוותר עליה, או שלא תהיה לו ברירה אלא להמשיך ולקדם אותה, בעיקר אחרי הפגנת הימין הגדולה בשבוע שעבר.