לפחות 34 חיילי כוח השלום של נאט"ו, המוצבים בקוסובו, נפצעו במהלך עימותים עם מפגינים בחלק הצפוני של המדינה. כך לפי משרד ההגנה האיטלקי.
כוח קוסובו של נאט"ו (KFOR) אמר שההתפתחויות האחרונות הובילו להחלטה להגביר את נוכחותם בצפון קוסובו ביום שני בבוקר, מה שהפך מאוחר יותר לעילה לפרוץ האלימות הקשה.
בימים האחרונים פרצו באזור עימותים בין תושבים ממוצא אלבני לבין סרבים אתניים, בתמיכת ממשלת סרביה.
משרד ההגנה האיטלקי אמר כי 14 מחיילי שמירת השלום של KFOR נפצעו כאשר מפגינים השליכו "בקבוקי תבערה, עם מסמרים, חזיזים ואבנים". גם חיילים הונגרים ומולדוביים היו בין כוח השלום שנפצעו.
"אנשי KFOR האיטלקיים וההונגריים היו מוקד להתקפות, ללא התגרות. הם סובלים משברים וכוויות עקב פיצוץ של בקבוקי תבערה", נמסר ממשרד ההגנה שציין כי יחידות הרפואה של KFOR טיפלו בחיילים.
ראש ממשלת איטליה, ג'ורג'יה מלוני, הביעה את אהדתה לחיילי KFOR האיטלקים שנפצעו בעימותים, והוסיפה כי "מה שקורה הוא בלתי מתקבל על הדעת וחסר אחריות. לא נסבול התקפות נוספות על KFOR".
נמניה סטארוביץ', מזכיר המדינה הסרבי במשרד ההגנה, טוען כי "רבים" מהמפגינים נפצעו בעימותים והאשים את KFOR בשימוש ברימוני הבזק כאשר לטענתו המפגינים "השלווים" כהגדרתו, "החליטו להתפזר ולהמשיך במחאה מחר בבוקר".
קוסובו, שהיא בעיקרה אתנית אלבנית, זכתה בעצמאות מסרביה בשנת 2008, אולם סרביה עדיין רואה בקוסובו חלק בלתי נפרד משטחה, כמו גם הסרבים החיים בצפון קוסובו.
לנאט"ו יש כוחות המוצבים בקוסובו כדי לשמור על השלום בין המדינות, כאשר לעתים קרובות מתלקחים מהומות בגבול בין המדינות.
הכוחות הרב-לאומיים בראשות נאט"ו, נפרסו בארבע עיריות באזור כדי להכיל "הפגנות אלימות" זאת לאחר ש-"ראשי ערים חדשים שנבחרו בימים האחרונים ניסו להיכנס לתפקידם", נמסר בהצהרה של KFOR.
ביום שישי, נשיא סרביה אלכסנדר ווצ'יץ' העמיד את הכוחות המזוינים ברמה הגבוהה ביותר של מוכנות לחימה. החלטה זו באה בעקבות עימותים של משטרת קוסובו עם מפגינים שניסו לחסום ראש עיר אתני אלבני, שנבחר לאחרונה, מלהיכנס ללשכתו.
ביום שני, חוטי תיל הוצבו סביב בניין מינהל עירוני בעיריית לפוסאוויק, כשחיילי KFOR נפרסו באזור, כשהם מצויידים במגנים נגד מהומות. בנוסף, יחידות מיוחדות של משטרת קוסובו הקימו גדר ליד בניין המינהל העירוני בעיירה זבקאן.
משטרת קוסובו טוענת כי מפגינים הפגינו אלימות ביום שני כשהם התאספו בעיריות "לפוסאוויק, זובין פוטוק וזוואקן". המשטרה הוסיפה כי מול מתקן בזבקאן, המפגינים זרקו גז מדמיע ו"ניסו לחצות את גדרות האבטחה כדי להיכנס בכוח למתקן העירייה".
ראש ממשלת סרביה, אנה ברנביץ', תיארה את הנוכחות המוגברת של KFOR בצפון קוסובו ביום שני ככזו שהגיעה באיחור ואמרה "המשימה של המשימה הבינלאומית הזו היא להגן על האינטרסים והשלום של האנשים בקוסובו ובמטוחיג'ה, ולא של הגזלנים".
ברנביץ' אמרה שהמצב בקוסובו "מתוח וקשה" ו-"מעולם לא היה קשה יותר". ברנביץ' גם הביעה את "תודתה לסרבים במחוז על שנשארו רגועים ונמנעו מאלימות".
בינתיים, שגריר ארצות הברית בקוסובו, ג'ף הונייר, גינה את ה-"פעולות האלימות" של המפגינים, שהשתמשו בחומרי נפץ. גם שגריר האיחוד האירופי בקוסובו גינה את פעולותיהם של המפגינים, בטענה לנזק לכלי תקשורת.
ה' ישמור רק גויים יכולים להתנהג ככה