בית הדין האירופי לצדק בלוקסמבורג פסק היום (שני), כי רפורמה משפטית שהעבירה פולין בשנת 2019 מפירה את דין האיחוד האירופי. כך נכתב בעיתון הארץ. הפסיקה התקבלה בעקבות עתירה של הנציבות האירופית — הרשות המבצעת של האיחוד האירופי — שבה טענה כי בית המשפט העליון של פולין לא עצמאי מספיק ואינו מתנהל ללא משוא פנים, בין היתר, בשל לשכת המשמעת שהוקמה לשופטים.
סגן שר המשפטים של פולין, סבסטיאן קלטה, אמר כי הפסיקה היא "פארסה והוכחה נוספת שהאיחוד האירופי לא מוכן לכבד שום פשרות". בית הדין קבע, בין היתר, כי פרסום ברשת של תצהירי שופטים שמפרטים לאילו מפלגות או איגודים הם משתייכים פוגע בזכותם לפרטיות ועשוי לשמש כמנוף לחץ נגדם. מהלך זה, לצד מהלכים נוספים שכלולים ברפורמה המשפטית של מפלגת השלטון חוק וצדק (PiS), פוגעים בעצמאותם של השופטים ובכך חותרים תחת שלטון החוק.
"באמצעות הפסיקה של היום, בית הדין מאשרר את עמדת הנציבות", נכתב בהודעה מטעם ה-ECJ. עוד נכתב, כי שופטים פולנים שמקבלים החלטות בהתאם לדין האירופי נמצאים תחת איום שיוטלו עליהם עונשים, ובכך עצמאותם תיפגע. בית הדין הוסיף, כי "הערך של שלטון החוק הוא נדבך בלתי-נפרד מזהותו הממשית של האיחוד האירופי כמערכת של סדר משפטי משותף", והוא מגולם בעקרונות הכוללים מחויבויות משפטיות שחלים על המדינות החברות. פולין, כך נאמר, לא עומדת במחויבויות אלה.