בהדרגתיות ובזהירות החלו שורת מדינות אירופאיות להסיר בשבוע האחרון יותר ויותר מגבלות בארצן, וזאת בפעם הראשונה מאז התפרצות נגיף הקורונה ביבשת. הסרת המגבלות והניסיון, גם אם המוגבל, לחזור לסוג של שגרה מהווה מבחן למדינות אירופה – האם הן יכולות לשקם את הכלכלה ולהשיב לאזרחים את שגרת חייהם מבלי להביא להתפרצות המגפה פעם נוספת? "אסטרטגיית היציאה" באירופה – תמונת מצב.
אוסטריה
בעיתון האוסטרי הנפוץ Österreich כבר ניסחו את "עשרת הדיברות" להקלה במגבלות: חבישת מסיכות – הורחבה לחנויות, תחבורה ציבורית, מוניות, carpools. ילדים עד גיל 6 עדיין פטורים מחבישתה, צעיפים יכולים גם לשמש כמסיכה וחנויות לא מחויבות לספק מסכות. באוסטריה גם אפשרו פתיחת חנויות ששטחן קטן עד 400 מ"ר – עבור "החייאה הדרגתית" של הכלכלה. במקביל, הדגישו כי אסורה הקטנה מלאכותית של שטח החנות והזהירו שיוטלו קנסות עד 30,000 יורו לחנויות גדולות יותר שיפתחו. כמו כן, מותרת החרגת גודל עבור חנויות למוצרי בניה/עשה זאת בעצמך, לגינון, חנויות תיקון אופניים, שטיפת מכוניות ובתי עבוט. בנוגע לשמירת מרחק, ההנחיה באוסטריה מדברת על 20 מ"ר ללקוח ושמירת מרחק של מטר אחד. חשוב להקפיד ולעצור כניסת לקוחות כשמגיעים למכסה המותרת. במקביל, מרכזי קניות עדיין יישארו סגורים – חנויות הקטנות מ-400 מ"ר שקשורות בצורה מבנית לחנויות אחרות אינן יכולות לפתוח. חנויות אלה מתוכננות להיפתח יחד עם החנויות הגדולות בשלב הבא ב-2 במאי. שעות פתיחת החנויות שנקבעו הן מ-7:40 עד 19:00 לכל המאוחר.
דנמרק
בדנמרק, מורים כבר הכינו במשך השבוע את הכיתות לקראת חזרתם של התלמידים לבתי הספר, האיסור על התכנסות של יותר מ-10 אנשים הורחב עד ל-10 במאי מרכזי הקניות יישארו סגורים גם כן. התקהלויות גדולות אף יותר אסורות עד חודש אוגוסט. בתחילת המשבר רבים חשבו שהמדינה תיסגר לכמה שבועות ותיפתח מחדש", מספר מרצה באוניברסיטה בדנמרק, "אבל כבר יש הבנה שזה לא יקרה באופן הזה. אנשים מקבלים את זה שצריך לעשות את הדברים בצורה הדרגתית – ושזה לא יקרה באופן מלא לפחות עד הקיץ.
איטליה
לאחר חמישה שבועות בהם ארץ המגף שהתה בסגר, כשמגפת הקורונה השתוללה במדינה וגבתה 20 אלף קורבנות – באיטליה החליטו לפתוח חנויות למכירת ספרים, חנויות למכירת כלי כתיבה וחנויות בגדים עבור תינוקות וילדים. ההנחיה לאותם עסקים לפתוח את שעריהם הגיעה לצד כללים מאוד נוקשים וברורים שדורשים מספר מוגבל של לקוחות בכל פעם עם מרחק ביניהם, וגם כללי היגיינה ותברואה נוקשים שאותן חנויות נדרשות לעמוד בהם.
ספרד
ספרד אף היא נחשבת לאחד ממוקדי ההתפרצות הקשים של נגיף הקורונה באירופה. במדינה מונים עדיין כל יום כ-500 מתים כתוצאה מהידבקות בווירוס – היא שנייה לארה"ב במספר הנדבקים הגבוה בעולם. ולמרות זאת, במדינה החליטו ביום שני האחרון להקל בחלק מההנחיות ולאפשר למספר לא מבוטל בכלל של כ-300 אלף פועלים לחזור למפעלי הבנייה. במקביל הורשו לחזור לשגרה גם המפעלים. איגוד הפועלים הספרדי קרא למעסיקים לנהוג באחריות ובזהירות ו"לספק ציוד הגנה אישי" לצוותים הפועלים.
נורבגיה
ביום שני הקרוב צפויים להיפתח בנורבגיה גני הילדים. שבוע לאחר מכן ייפתחו גם כיתות בתי הספר היסודי. "אנחנו שואפים שכל התלמידים יחזרו ללימודים באיזשהו אופן לפני הקיץ", אמרה ראש הממשלה, ארנה סולברג.בממשלה הנורבגית מאמינים שהסטטיסטיקות האחרונות מספקות בסיס ל"אופטימיות זהירה", והצביעו על כך ששיעור ההדבקה ירד, אמרה ראש הממשלה. "עבדנו יחד והשגנו שליטה על הנגיף. אנחנו יכולים להתחיל להסיר את המגבלות לאט לאט – נעשה זאת יחד, בזהירות, וניקח את הזמן".
דיון דומה בנוגע לפתיחת הכלכלה מחדש, נערך גם למרבה ההפתעה במוקד התפרצות המגפה הנוכחי – ארה"ב. כשהנשיא טראמפ התעקש שהוא זה "שלוקח את ההחלטות בנושא".
חשוב להדגיש, גם במדינות שבהן ננקטו צעדים לחזרה לשגרה, לא הכול עובר בצורה חלקה. באיטליה למשל, רבים הצביעו על חוסר הבהירות שקיימת בהנחיות מצד הממשלה. אחד ממוכרי הספרים בוונציה תהה האם תושבי הערים הסמוכות יכולים לבוא ולקנות אצלו, או שמא רק תושבי המחוז יכולים לעשות זאת. "הכל נורא מעורפל", אמר.
בפסגה שנערכה בין 27 מדינות האיחוד האירופי בחודש מרץ, הדגישו את הצורך של מדינות אירופה לגבש אסטרטגיית יציאה מתואמת ואחידה וקראו להכין אחת כזו במהרה. אבל נכון לעכשיו, אין עדיין תכנית כזו.