הדים רבים לפרויקט המיוחד שפורסם בשבוע שעבר כחלק מסדרת כתבות ב-'המחדש' שעוסקות במצב החופים הנפרדים בישראל – על מצבו העגום של החוף הנפרד בנתניה. במהלך השבוע זרמו תגובות רבות למערכת 'המחדש' עם זוויות נוספות ותובנות מרתקות יחד עם תגובה מסקרנת במיוחד של ראשת עיריית נתניה אודות הטענות שהועלו בכתבה.
זמן קצר לאחר פרסום הכתבה בשבוע שעבר, התייחסה אליה ראש עיריית נתניה מרים פיירברג, בקבוצה סגורה של תושבים. בתגובה שהגיעה לידי 'המחדש', מאשימה ראש העיר דווקא את משרד הפנים. "לגבי חוף הים" כתבה פיירברג, "בערים רבות כולל העיר הסמוכה חדרה, החופים הנפרדים כמעט ריקים ממתרחצים… התושבים מבני ברק, ירושלים, בית שמש ואחרים בוחרים דווקא להגיע לחוף של 'העולם השלישי' (כפי שתואר בכתבה מ.ה.) ששודרג מאוד השנה" טוענת פיירברג, "ולקראת העונה הבאה תשופצנה לחלוטין המדרגות" הבטיחה.
משתמשים בחוף הנפרד בטבריה ולא מרוצים מרמת התחזוקה, הניקיון או הנגישות? שלחו הודעה או התקשרו ל- 0533057480, או במייל moshenoi10@gmail.com, ותוכלו להביא שינוי בעזרת ה' למצב הקשה שקיים בחופים.
"נתניה ממוקמת על מצוק גבוה" מסבירה פיירברג, "ובמשך עשרות שנים המתרחצים ירדו במדרגות לחוף, עד שיזמתי את בניית המעליות הראשונות, ובעתיד הקרוב תופעלנה גם המעליות הנוספות, ופנינו למשרד התיירות לסייע לנו בבניית מעליות נוספות לצפון העיר" טוענת ראש העיר. ויש גם טענות. "לצערי, לוקח שנים עד שמשרד הפנים מאשר לנו חוף רחצה" קובלת פיירברג. "עד היום למרות שחוף בלו-ביי (חוף מעורב מ.ה.) היה במשך שנים חוף מוכרז, אנחנו מתקשים לקבל אישור לבניית כל השירותים הנלווים הנדרשים".
"רציתי מאוד להציב עוד סוכת מציל בסמיכות לחוף הקיים (הנפרד מ.ה.) כיום" אומרת פיירברג, "אך מסתבר שצריך לעבור את ההליך הארוך ומורכב של הפיכת החוף לחוף מוכרז נוסף. אשמח מאוד אם משרד הפנים יאשר חוף מוכרז נוסף במהירות, ויאפשר גם הרחבת שוברי הגלים לכיוון צפון העיר. עד אז, הוריתי להרחיב את שטח החוף ככל שניתן, גם אם נדרשת תוספת של מצילים" סיימה ראש העיר.
פנינו למשרד הפנים בבקשה לדעת האם אכן עיריית נתניה הגישה בשנתיים האחרונות בקשה להכרזה או הרחבה של חוף חדש, ושם נמסר לנו כי למעט בקשה, שההליכים בה מתנהלים בימים אלו ממש, להכרזה על חוף חדש בשם "עיר ימים" (שצפוי להיות חוף מעורב) – לא הוגשה כל בקשה נוספת.
אחד מתושבי העיר שבחר להישאר בעילום שמו, מעלה מספר נקודות חשובות, ופותח זווית מעניינת למתרחש בחוף הנפרד הנתנייתי: "בתור תושב העיר, הכל תלוי בהסתכלות, נכון ולא נכון. כל ה'חורבן' הצפיפות ושאר הטענות רק בבין הזמנים! מאז שיש קו אוטובוס בנסיעה זולה לנתניה הבני ברקים מפוצצים את החוף. בואו נדבר גם על זה שתושבי נתניה החרדים נתקעים בבני ברק במשך 3 שעות ויותר בתקופת הרחצה בגלל הבנים והבנות שעולים בהמוניהם בתחנות הראשונות של בני ברק כולל אבובים מנופחים".
"שלא לדבר על התקלה הנוראית הזו בר"ח אלול כשהבחורים לא מצליחים לעלות לאוטובוסים לישיבות כי אין אוטובוס פנוי אחד לרפואה, שלא לדבר על 'תרבות' הלכלוך שמגיעה לכאן וכן, יש הרבה חילול השם, מלא פחים והחוף זרוע טיטולים! נשמע לכם הגיוני?" כותב אותו תושב.
"לא הכל תלוי בעירייה" מסכם התושב. "תתעמתו ותבקשו תגובה מנציגי צאנז בעירייה שבמשך שנים תוקעים מקלות בגלגלים, כמו גם השארת קטע קטן של הטיילת מול הקריה שנשארת מוזנחת בגלל שזה 'מול' הישיבה, הגיע הזמן לפתור גם את זה! בקשר למעלית-לא בכל החופים יש! הגיוני שמתוך כל החופים בעיר יהיו 2 מעליות בלבד?"
אותו תושב מתייחס לטענה שהועלתה בכתבה בקשר לשוברי הגלים שלא נבנים בחוף הנפרד. "בקשר לשוברי גלים החדשים- לא עושים איפה ש'בא להם'… זה כתוצאה מזה שהטיילת והבניינים באזור הזה בסכנת קריסה (אקולוגית!) ולכן עשו את השוברים כדי לגרום לים 'לסגת'". ולאותו תושב יש גם בקשה לסיום. "בהזדמנות הזו נבקש מתושבי החוץ להתנהג בדרך ארץ ולהשאיר חוף נקי ומסודר! אנחנו תושבי נתניה כבר כמעט ולא יורדים לים ב'בין הזמנים'".
גם איתי בוחר להעלות נקודה שלא הודגשה די צורכה בכתבה, ואשר צוינה שוב ושוב בשיחות אותן קיימנו עם תושבי העיר לפני הפרסום הראשוני. "פשוט בושה!" כותב איתי, "רצועת חוף כל כך גדולה בנתניה עיר שנחשבת מסורתית/ דתית עם פלח חרדי מאוד גדול ובנוסף מישובים נוספים מגיעים למקטע כל כך קטן שזוהי בושה ממש כמו לתת לעני 10 אגורות.
"לעומת זאת, מקטע החוף האדיר השמור לציבור החילוני כל כך גדול שברובו הוא ריק… למי שומרים את זה? אנחנו אוכלוסייה שוות ערך או רק בתשלום המיסים? ואם זה מצד הדרת חרדים שאינם תורמים… גם חרדים אנשי כפיים מגיעים פעם בשבוע לנוח משבוע עבודה קשה. ההזנחה של השירותים בחוף פשוט נפשעת זה כאילו תגידו תודה שתרמנו לכם חלק מהחוף שלנו… ועם דתיים וחרדים סביב שולחן העיריה העניין מביש עוד יותר. והציבור הדתי שותק".
עוד תושב העיר מצטרף לטענות שהעלה איתי: "זה לא הגיוני שיש כל כך הרבה תושבים נתנייתים חרדים ואפילו חילונים שמגיעים לחוף צאנז, וכל החופים בעיר כמו בחו"ל, ורק לנו נתנו כלוב של כמה מאות מטרים עם בעיות קשות. ובאמת אי אפשר להיכנס לעומק, וגם אין שובר גלים, וכל שנה עשרות טובעים שם. זה בעיה שלא שמים עלינו בעירייה ופשוט עושים צחוק. אתה בא לים, לא בא לך לעלות מהכמות מדרגות ואי הנוחות. בקיצור יש מיליונים בעירייה שהולכים לציבור הכללי ובנו לא משקיעם שקל".
תושבת העיר שחפצה להישאר בעילום שמה, מעלה נקודה נוספת שלא הוזכרה בכתבה: "יישר כח על העלאת הנושא הכ"כ כאוב של החוף בנתניה. כל מה שכתבתם- הרבה יותר קשה וחמור ומסוכן. דבר לא השתנה ב-50 שנים האחרונות. אני מבקשת להוסיף נתון חשוב ביותר- המצילים מגיעים ב-8 בבקר ועוזבים ב-7 בערב. עפ"י כל כללי הבטיחות המצאות בחוף בשעות החום -דבר חמור מהווה סיכון לחלות בסרטן העור. לכל הדעות ב-7 בערב אור יום החוף מלא ברוחצים ומציל- אין. (בחופים האחרים שומעים את המצילים ב-6:30 בבוקר)" 'המחדש' מציין כי סוגיית נוכחות המצילים תלויה במשרד הפנים ובשעות הפעילות של החוף.
ויש גם צדדים נוספים. כך למשל, משה, תושב העיר, כותב: "בתור תושב העיר שהיה אתמול בחוף אני מתחבר לתגובת העירייה, החוף לא כזה נורא ומחריד וגם לא כזה צפוף, כל הבעיות נגרמות בבין הזמנים שמגיעים אלפים לחוף ואז הכל צפוף ומלוכלך להחריד (חילול ד’) אם כי ברור שיש המון מה לשפר במיוחד בהשוואה לחופים החילונים".
ולעומתו, רונית, תושבת העיר גם היא, חולקת מכל וכל על דבריו: "כתושבת העיר יכולה לומר שהכתבה הייתה ממש עדינה. כל מה שנכתב נכון ותוסיפו על זה יותר. כיום לנשים שעובדות במשרה מלאה אין אפשרות אפילו ליהנות מהחוף הזה מכיוון שסגרו אותו בימי שישי עבורן ושהעירייה תצא מהקונכייה כשראש העיר רוצה משהו היא משיגה אותו ויהי מה!" ועל רקע הבחירות המתקרבות, כותבת רונית: "הגיע הזמן להחליף אותה".
מהנציגות החרדית בעירייה, שאליה פנינו מספר פעמים בשבוע שלאחר פרסום הכתבה, עדיין לא התקבלה תגובה.
בנציבות לשוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות הפנו אותנו למשרד המשפטים בעניין חובת הנגישות המינימאלית בחוף, ותגובתם תובא לכשתתקבל.
כתבה זו היא מתוך סדרת כתבות מיוחדת המסקרת את מצבם של החופים הנפרדים בישראל. משתמשים בחוף הנפרד ולא מרוצים מרמת התחזוקה, הניקיון או הנגישות? שלחו הודעה או התקשרו ל- 0533057480, או במייל moshenoi10@gmail.com, ותוכלו להביא שינוי בעזרת ה' למצב הקשה שקיים בחופים.
לא משנה מה הסיבה
במבחן התוצאה , אין לחרדים חופים נורמלים
מי שאמר "חילול השם" לא מבין כלום.
"חילול ה'" זה לא איזה כפתור מצוקה בשביל להלחיץ חרדים בכל מצב לא נעים שקשור לחרדים!
אם החוף צפוף וממילא מלוכלך זה לא חילול ה'! לומר את זה דמגוגיה זולה שמנסה לחפות על מחדלי רשויות המדינה שלא חושבים על זכויות החרדים!!!
ברור לכל – שמגיע לציבור החרדי בנתניה חוף נוסף.
וברור לכל – שצריך לשמור יותר על הניקיון.
באמת שאין קשר בין אחד לשני.
אולי צריך להציע לעשות קווי אוטובוס מוזלים ונגישים מבני ברק לחופים בחדרה.
ויהיה שלום על ישראל
100 אחוז
בסיכומו של דבר יש לפתח את צפון העיר,הבניה באיזור בפיתוח בניה מרשים,עם זאת יש להשקיע בפיתוח סביבתי לרבות חופי רחצה,מעלית וכיוצ'ב.
אני בטוחה שאם ראשית העיר שלנו תשים את הדגש באיזור אז השמים הם הגבול ..סומכים עלייך מרים!