כחלק מהמאמץ להשיב את המשק בחזרה לשגרה משרד הבריאות הזמין בשבוע שעבר בדיקות סרולוגיות המאפשרות לדעת האם הנבדק פיתח נוגדנים לקורונה ובכך לדעת האם חלה בעבר. היום (שלישי) נודע כפי שנחשף לראשונה בחדשות N12 על פתיחת מבצע הבדיקות הסרולוגיות שיתחלק לשלושה שלבים.
שלב ראשון: קיום בדיקות סרולוגיות בבני ברק. שלב שני: יבוצעו בדיקות בערים נוספות עם נתוני תחלואה גבוהים או עם פוטנציאל להתפרצות נוספת. שלב שלישי: יתקיימו בדיקות במפעלים, במקומות נוספים בתעשייה ובעסקים נוספים.
משרד הבריאות הדגיש כי המעבר בין שלב לשלב יתבצע בהדרגה ורק אם התוצאות יהיו טובות יעברו לשלב השני. דבר זה הכרחי להחייאת המשק – כך יהיה ניתן לדעת אם עובדים יכולים לחזור לעבוד ואם הם לא יכולים להידבק שוב או לסכן אחרים בהדבקה.
עדיין אין הוכחה מדעית וחד משמעית שהבדיקות הסרולוגיות מספקות תוצאות מדוייקות, אבל קיים מידע שהבדיקות מן הסוג הזה יכולות להעיד האם אדם נדבק בעבר בנגיף הקורונה, לא גילה סימפטומים – והבריא.
בסוף השבוע האחרון פורסם לראשונה כי משרד הבריאות הזמין 2.4 מיליון בדיקות סרולוגיות לישראל, במשרד הבריאות סבורים כי בקרוב יהיה חוסר עולמי ולכן יש להצטייד כעת. ההזמנה הזו בעלות של 110 מיליון שקלים מצטרפת להזמנה של כמיליון בדיקות שכבר בוצעה. ההערכה בימים אלו בעולם הרפואי היא שאדם אשר חלה במחלת הקורונה והחלים, אינו יכול להידבק שנית. לכן בדיקות שמאבחנות חולים שהחלימו עשויות להיות שימושיות מאוד בחזרה לשגרה.
גורם בכיר במשרד הבריאות הסביר כי למרות הבדיקות שעדיין מוגדרות כניסיוניות ולא הוכחו כאפקטיביות במאה אחוז, תכף יהיה מאוחר מדי לבצע את הרכישה. על פי הסברה, לבדיקות האלו יהיה ביקוש גבוה בהרבה בהמשך, ולכן הוחלט לרכוש אותן כעת. במשרד הבריאות מדגישים שמדובר בכלי משלים ליתר האמצעים לחזרה הדרגתית לשגרה כי הוא יאפשר החזרה של אנשים לשוק העבודה.
את הבדיקות הסרולוגיות ניתן יהיה לבצע באמצעות מכשירים הקיימים במערכת הבריאות. והן יאפשרו לאבחן נוגדנים בדם של המחלימים ובכך לאפשר לאותם אנשים תנועה חופשית וחזרה לשגרה מלאה. ההחלטה לרכוש התקבלה על ידי מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב והבדיקות תבוצענה באמצעות קופות החולים ובתי החולים.