הקרע בין חוסן לישראל של בני גנץ וגבי אשכנזי לבין יש עתיד-תל"ם של יאיר לפיד ומשה (בוגי) יעלון, גרם לכך שהצד שמרגיש נבגד מחפש כל דרך לפגוע בצד השני, והמאבק הוא לרוב על הנכסים.
ביש עתיד-תל"ם החליטו לחדש את המאבק על השם "כחול-לבן" ועל השימוש שעושים בו בני גנץ וחבריו. נזכיר כי עם הפיצול, הוועדה המסדרת אישרה לגנץ לשמור את השם "כחול לבן", שכן בטרם ההתפצלות המשנית של צבי האוזר ויועז הנדל, עמדו לרשותו 17 חברי כנסת, וליש עתיד-תל"ם היו 16 בלבד. זמן קצר לאחר מכן האוזר והנדל הקימו סיעה משלהם בשם "דרך ארץ". ביש עתיד-תל"ם ראו בעיניים כלות כיצד גנץ מנכס את השם "כחול לבן" ומשתמש בו בכל הפרסומים, לרבות בעת נאומיו, כשהשם והלוגו מתנוססים מאחוריו.
חבר הכנסת בועז טופורובסקי, הנציג של יש עתיד בוועדה המסדרת, העביר דרישה ליו"ר הוועדה ח"כ אבי ניסנקורן לדיון מחודש בסוגיה, שכן לטענתו האוזר והנדל כרתו הסכם עם גנץ לסייע לו בעניין תמורת מימון מפלגות, שאינם זכאים לו לכאורה כסיעה בת שני חברים.
"דרשתי מהוועדה המסדרת לחשוף את ההסכם הפוליטי המושחת של חוסן לישראל עם 'דרך ארץ', בו קולותיהם נקנו בכסף. עכשיו מגיע התשלום עבור קולות האוזר והנדל, בדמות סעיף רטרואקטיבי הנותן להם כסף", טוען טופורובסקי. "זה ממש 'כסף תמורת קולות'. גנץ וחוסן לישראל איבדו זכות מוסרית להשתמש בשם 'כחול לבן'. הגשנו אף תביעה לבית המשפט בנושא. ההצטרפות למושחתים השחיתה אותם מהר".
לטענת טופורובסקי ויש עתיד, בהסכם בין גנץ לבין הנדל והאוזר נקבע כי גנץ יפעל לשינוי חוק מימון מפלגות, כך שהשניים יוכלו לקבל מימון סיעתי לאלתר. הדרישה היא להביא את ההסכם הזה, בהנחה שהטענה נכונה, ולהציגו כחוק בפני הציבור.
ח"כ יועז הנדל מסר בתגובה כי אין לו ולחברו צבי האוזר הסכם עם חוסן לישראל, ולכן אין מה לחשוף. "אנחנו שותפים במאמץ לממשלת אחדות", אמר.
אתמול (ד') הגישה יש עתיד-תל"ם תביעה לבית המשפט המחוזי בתל-אביב נגד גנץ וחוסן לישראל, הדורשת כי יפסיק להשתמש בלוגו בשם "כחול לבן" ובשאר התוצרים הנלווים, הן בנימוק של הפרת זכויות יוצרים, שכן הן שייכות גם ליש עתיד ותל"ם, והן בשל מה שהוגדר כהפרת העקרונות שמייצגים את כחול לבן.
בתביעה נטען כי "משנכרת הסכם פוליטי החותר תחת כל היסודות אשר עמדו בבסיס רשימת כחול לבן, והמתעלם בצורה מוחלטת מהבטחות הבחירות העיקריות של רשימת כחול לבן – הרי שהשימוש בנכסים המשותפים של הרשימה – הבלתי מוחשיים, כל שכן המוחשיים – הפך לבלתי סביר באופן קיצוני; הוא מטעה את הציבור בהיותו כורך בין רשימת כחול לבן, על ערכיה והבטחותיה לציבור, לבין מפלגת חוסן לישראל, אשר החליטה להפר את הבטחות הבחירות של רשימת כחול לבן.
"ההתחייבות המפורשת שלא להצטרף לממשלה שבראשה עומד נאשם בשוחד, היא התחייבות המזוהה עם הלוגו כחול לבן. שימוש באותו לוגו על-ידי מי שמפר התחייבות זו הוא שימוש מטעה, הגורם לציבור לטעות שמא 'רשימת כחול לבן' היא היא אשר מיוצגת על-ידי מפלגת חוסן. ולא כך הדבר.
"לאחר החתימה על ההסכם הקואליציוני, הגדיל יו"ר מפלגת חוסן לישראל וערך מסיבת עיתונאים אשר שודרה בכל כלי התקשורת, כאשר מאחורי גבו מופיע הלוגו 'כחול לבן' באותו העיצוב אשר שימש את רשימת כחול לבן: גם אמש (22.4.2020) נאם יו"ר מפלגת חוסן כאשר מאחוריו מתנוסס הלוגו של רשימת כחול לבן, ותוך שבכך הוא מנכס את כלל המסרים של רשימת כחול לבן למפלגת חוסן לישראל, על אף העובדה כי אין דבר רחוק יותר מבין אלה".
הנימוק של זכויות היוצרים מתייחס לכך שהחברה שהכינה את הלוגו ושיווקה אותו היא חברה העובדת עם יש עתיד: "הבעלות ביצירות היא בעלות של יש עתיד ולמצער של שלוש המפלגות: היצירות מושא התביעה הן יצירות מוזמנות, שהוזמנו מלכתחילה על-ידי יש עתיד, ועל-כן, לאור ההסכמה בין יש עתיד לבין חברת ליד שיווק, ובהתאם לסעיף 35 לחוק זכות יוצרים, הבעלות ביצירות שייכת ליש עתיד".
בית המשפט לא נעתר לבקשה לתת צו ארעי הפסקת השימוש בשם כחול לבן, אך קבע כי על גנץ ובאי-כוחו להשיב עד ליום שני, והדיון הראשון אמור להתקיים בעוד שבוע.
בכחול לבן/חוסן לישראל העדיפו שלא להגיב לתביעה ולמהלכים בוועדה המסדרת. תשובה תינתן כמובן לבית המשפט, ועם זאת בכיר בתנועה אמר ל"גלובס": "ביש עתיד שוכחים כי מי שיצר את החיבור ואת התקווה היה בני גנץ, הוא הנהיג את כחול לבן על כל סיעותיה, והוא ממשיך להיות מנהיגה גם לאחר החלטתם של לפיד ויעלון לפרוש ממנה, החלטה שהתקבלה הרבה לפני המהלכים שהביאו לאחדות".
לדברי הבכיר, "הזיהוי בין גנץ למותג כחול לבן הוא מוחלט. בלעדי גנץ לפיד היה ממשיך לדשדש בסביבת עשרת המנדטים, כפי שהעידו אז הסקרים, וכפי שהם מעידים כעת. אנחנו מקבלים תמיכה של ממש מרוב הציבור שבחר בנו, גם על זה מעידים הסקרים. נמשיך לפעול למען המדינה".