האגף לפיקוח על קופות חולים ושירותי בריאות נוספים במשרד הבריאות, מפרסם את הדוח המסכם את פעילות קופות החולים לשנת 2022. הנתונים מבוססים על הדוחות הכספיים המבוקרים של הקופות לשנים 2021 ו-2022 על הדיווחים השוטפים שלהן ועל דיווחי רואי החשבון המלווים אותן מטעם משרד הבריאות.
להלן עיקרי הדו"ח:
• בשנת 2022 חל גידול משמעותי בגרעון המצרפי (כולל כספי תמיכה) של קופות החולים: מעודף של כ- 82 מיליוני ש"ח בשנת 2021 לגרעון משמעותי של כ- 1,536 מיליוני ש"ח בשנת 2022, לאחר התמיכות.
• הסיבה העיקרית לגידול בגרעון היא הירידה בהכנסות מתמיכות בגין פעילות הקורונה והפסקת חלק גדול מתמיכות ההתמודדות עם הקורונה. ללא תמיכות בגין פעילות הקורונה, הגרעון המצרפי של קופות החולים מסתכם לכ-3.2 מיליארד ש"ח לעומת גרעון ללא תמיכות קורונה של כ-3.1 מיליארד ש"ח בשנת 2021.
• על פי נתוני הרבעון הראשון של שנת 2023, הגרעון של קופות החולים עתיד להחריף וצפוי להוביל לבעיה תזרימית של הקופות ברבעון הרביעי של שנה זו: היקף הגרעון השנתי צפוי בשנת 2023 לעמוד על כ-3 מיליארד ש"ח שהוא כמעט כפול מהגרעון המצרפי בשנת 2022, וגרעון של כ-5 מיליארד ש"ח ללא תמיכות הייצוב הקיימות, העומדות על כ-2 מיליארד ש"ח.
• סך היקף התמיכות בקופות החולים הסתכם לסך של כ-6.3 מיליארדי ש"ח, המהווים שיעור גבוה ביותר של כ-10.3% מעלות סל הבריאות. מתוך סכום זה כ-1.7 מיליארד ש"ח הם תמיכות בגין הוצאות הקורונה. שיעור תמיכות כה גבוה, מהווה הלכה למעשה תקצוב, אשר עצם הגעתו במקרים רבים בסוף השנה ומלווה באי ודאות לגבי גובה התמיכות פוגע בשירות למטופלים, כשל הפגיעה ביכולת הקופות לתכנן את פעילותן השוטפת ולקבוע תכניות לטווח ארוך.
• התוצאות הפיננסיות של שנת 2022, בשילוב עם הצפי לגרעון גדול עוד יותר בשנת 2023, מצביעות על צורך במעורבות ממשלתית ישירה עוד השנה בטרם יפרוץ משבר תזרימי במערכת הבריאות, צורך עליו דובר במהלך השנה האחרונה והיה ברור שידרוש אסדרה תקציבית ורגולטורית שורשית.