משרד החוץ הישראלי הוציא ביום ראשון הודעה רשמית על הפגישה שנערכה ביום רביעי שעבר בין שר החוץ אלי כהן לשרת החוץ של לוב נאג'לא אל-מנקוש.
במקום שההודעה הזו תעורר אהדה בלוב, התעוררה סערה גדולה במדינה הערבית השסועה והמפולגת. השרה פוטרה מתפקידה ומיהרה להימלט מלוב. המוני אזרחים יצאו להפגנות רחבות היקף ברחבי לוב, כאשר חלקם שרפו את דגלי ישראל. פרסום הפגישה בין שני השרים עורר דאגה רבה בוושינגטון. דיפלומטים בכירים בארה"ב מתחו ביקורת נוקבת על התנהלותה של מדינת ישראל, אשר עלולה לפגוע במאמצים הרבים להוביל לנורמליזציה בין ישראל ללוב.
הפגישה בין שר החוץ אלי כהן לשרת החוץ הלובית נאג'לא אל-מנקוש נערכה ביום רביעי שעבר ברומא בתיווכו המלא של החוץ האיטלקי אנטוניו טאיאני. איטליה לחצה על לוב, שהייתה קולוניה שלה שנים רבות, לחמם את היחסים עם ישראל. טאיאני היה זה שקבע את הפגישה בין שני השרים. לפני כן, נערכו פגישות של גורמים בכירים ישראלים עם השרה אל-מנקוש שהתקיימו בפריז.
הפגישה בין השר כהן לשרה אל-מנקוש, שארכה כשעה וחצי, הייתה מצוינת וכללה נושאים רבים. שני השרים דנו ארוכות בקשרים ההיסטוריים בין שתי המדינות, במורשת יהודי לוב שכוללת שיקום בתי-כנסת ובתי קברות יהודים, ובאפשרות לשיתוף פעולה פורה בין ישראל ללוב, כולל סיוע ישראלי נרחב בנושאים הומניטריים, ניהול מים, חקלאות, ועוד.
לאחר הפגישה המוצלחת חזר כהן לישראל והתכוון לפרסם הודעה רשמית על הפגישה ההיסטורית. אולם משרד החוץ הופתע מהדלפות של מגעים חשאיים בין שתי המדינות שנועדו להוביל להסכם נורמליזציה. על כן, המשרד החליט לפרסם הודעה רשמית על הפגישה. ישראל אפילו עדכנה את לוב שהודעה בנושא עומדת להתפרסם, והלובים לא הביעו התנגדות.
פרסום ההודעה של משרד החוץ עורר סערה גדולה ברחבי לוב. התחממות יחסי ישראל-לוב התקבלה בהפגנות זועמות ומלאות שנאה, שבהן חלק מהמפגינים שרפו את דגלי ישראל. היו מספר מפגינים שאפילו הצליחו לפרוץ למשרד החוץ בטריפולי.
ראש ממשלת לוב עבד אל-חמיד דבייבה נלחץ מגל המחאה והשעה מיד את שרת החוץ אל-מנקוש. לטענתו היה מדובר בפגישה מקרית בין שני השרים. כמובן שדבריו אינם נכונים. דבייבה היה זה שהחליט לבחור באל-מנקוש כשליחת ממשלת לוב לשיחות עם מדינת ישראל.
אל-מנקוש נמלטה מלוב עם שתי בנותיה זמן קצר לאחר מכן במטוס פרטי לאיסטנבול, ובהמשך טסה ללונדון. דבייבה מינה לה מחליף במהרה, את שר הנוער בממשלתו. אל-מנקוש החליטה לא לוותר לראש ממשלתה ותקפה אותו קשות. היא אמרה שדבייבה היה זה ששלח אותה לפגישה, ושיש לה הוכחות בכתב על כך.
ההפגנות הגדולות ממשיכות להשתולל ברחבי לוב, במיוחד בערים הגדולות, ואפילו מול משרד החוץ בטריפולי. המפגינים דורשים להדיח מיד את ראש הממשלה דבייבה, חלקם שורפים את דגלי ישראל וארה"ב, וישנם כאלה שמשחיתים תמונות של שרת החוץ המודחת אל-מנקוש. יושב-ראש הפרלמנט בלוב דורש להעמיד אותה לדין באשמת "בגידה חמורה".
שרת המשפטים הקימה ועדה מיוחדת שתפקידה יהיה לחקור את אל-מנקוש כאשר תחזור ללוב. האירועים הקשים בלוב מדאיגים במידה רבה את הממשל האמריקאי. דיפלומטים בכירים בארה"ב אמרו שהתנהלותה של ישראל עלולה לחבל במאמצים הרבים של הממשלה להוביל להסכם נורמליזציה בין ישראל ללוב.
אין ספק כי התנהלותה של ממשלת לוב היא מבישה וחצופה. ראש הממשלה דבייבה התגלה במלוא עליבותו. הוא הפקיר לחלוטין את שרת החוץ אל-מנקוש שנאלצה להימלט במהרה מלוב. כך לא אמורה להתנהג מדינה שמעוניינת בנורמליזציה. אולם צריך לזכור שללוב יש אינטרס להתקרב למדינת ישראל, ודרכה למערב. סביר להניח שבמשך הזמן יתחדשו המגעים בין שתי המדינות, ולוב תתרכך. לוב סובלת ממצב פוליטי מורכב ביותר לאחר הסתלקותו של מועמר קד'אפי, ופועלות בה מיליציות חמושות שמשליטות טרור בלתי פוסק. במשרד החוץ בירושלים יצטרכו לדון ברצינות באירוע הזה ולהסיק מסקנות. חשאיות חשובה ביותר בבניית אמון בין שתי מדינות, וצריך להיזהר כאשר מוציאים מידע החוצה. האמינות של מדינת ישראל היא בעלת חשיבות רבה, ובמיוחד כאשר מדובר ביחסים עם מדינות ערביות ומוסלמיות.
בשביל מה צריך לקיים יחסים עם מדינה עויינת?
אנו זוכרים את מנהיגה הבלתי נשכח מועמר קדאפי
כנראה שהעם שלו התאים לו כולם שם אוטו שטאנץ
מה אנחנו צריכים את לוב
מדינה נחשלת מכל הבחינות