ערכאות לעולם הן ערכאות וכל מה שהתרחש אתמול בין כותלי ביהמ"ש העליון אינו נוגע ליהדות החרדית, כמו גם כל ההתגוששות על הרפורמה. ובכל זאת למי שלא ידע במה מדובר, הרי שבדיון הראשון על סעיף ביטול הסבירות הוסר המסווה.
הדיון הפומבי אתמול חשף לעיני כל את המחלוקת המדוברת בין הרשות השופטת לרשות המבצעת והמחוקקת. עד כה המחלוקת הזו הייתה תיאורטית בלבד, ואתמול הפכה לפומבית וברורה. הציבור שנחשף לדיונים ראה מול עיניו שופטים פוליטיים, שאינם נמנעים מכניסה למחוזות לא להם.
ח"כ שמחה רוטמן חשף את האמת בפניהם, כאשר ציין כי מדובר בחבורה אליטה אוליגרכית ששומרת בעיקר על הזכויות של עצמה. הדבר הוציא מהכלים את השופטים, שהתקשו לשמור על שלווה ("מזג שיפוטי") ועשו הכול כדי לגמד את דבריו. הגדיל לעשות השופט יצחק עמית (שעל פי נוהל הסניוריטי, ימונה בקרוב לנשיא ביהמ"ש העליון), שלעג לרוטמן, כאשר זה אמר שיש לו עוד דקה לסיים את דבריו. עמית העיר לו: "זה הדבר הכי חשוב שאמרת עד כה". האמירה זכתה לצחוק רועם של כל השופטים.
רוטמן לא נרתע ודיבר אל השופטים בגובה עיניים וחשף כאמור לעיני כל את המחלוקת בין הרשויות. השופטים מצידם (רובם), שידעו שהכל מצולם ומשודר, נתנו דרור ללשונם כדי לקבל תשואות מהמילייה שלהם.
הדיון גם חשף את הדעות הקדומות של השופטים ואת המחלוקת בין הזרם השמרני (דעת מיעוט) בבית המשפט העליון לבין הליברלים האקטיביסטים, שהם רוב השופטים. איש מהם לא שוכנע מכובד הטיעונים שעלו לכאן ולכאן. אף צד לא שכנע את הצד השני ולא היה כל חדש בטיעונים.
הדיון היה כמו פאנל, על סמכות בית המשפט. הגדיל לעשות השופט פוגלמן, שבפליטת פה חשף את מה שידעו כולם: "מה אנחנו רוצים לעשות, אנחנו יודעים", אמר. במילים אחרות: באנו לכאן עם דעה מוקדמת ולא משנה מה תגידו. לאחר שהבין כי מעד בלשונו וחשף את דעתו, מיהר לתקן את דבריו, אך הרושם נותר.
במהלך כל הדיון התקשו המשיבים, ח"כ רוטמן ועו"ד בומבך, להשלים את הטיעונים שלהם. השופטים קטעו אותם שוב ושוב ובכך לא אפשרו להם להציג את התשובות בשלימות.
אם צריך להעריך מה תהיה ההחלטה הסופית, הרי שניתן היה לגלות אותה בין השורות: רוב השופטים יהיו בעד ביטול החוק שחוקקה הכנסת על צמצום עילת הסבירות. רק דעת מיעוט תהיה נגד התערבות ביהמ"ש. עם זאת קיימת אפשרות ביניים: השופטים לא ימהרו לבטל את חוק יסוד אלא יורו רק על צמצומו.
נקודה נוספת: אם אנשי המחאה תפסו וניכסו לעצמם את המושג "הפיכה משטרית" נגד הממשלה ונגד הרפורמה, הרי שאתמול אפשר היה לראות כיצד ביהמ"ש העליון נוטל לעצמו את המושג הזה, והוא זה שמבצע הפיכה משטרית בעצם הדיון לביטול חוק יסוד ובעצם הישיבה המתנשאת של השופטים כ"ריבון" מעל כולם ומכל כל הרשויות האחרות. אם יש הפיכה משטרית, היא הייתה אתמול בבג"צ.
פורסם הבוקר ב"יתד נאמן"
סוף לבגץ.הנוכלים השיבה שופטנו כראישונה
שינה בלי השכמה לכל השועלים