לאחרונה חשף דו"ח מקיף של ארגון זכויות אדם כי חיילים המשרתים בצבא סעודיה ירו למוות במאות רבות של מהגרים שניסו להסתנן לשטח הממלכה מהגבול המשותף עם תימן. הדו"ח הזה גרם למבוכה עצומה לארה"ב שכפי הנראה ידעה על הפרשה החמורה הזו מוקדם יותר, אך בחרה שלא לנקוט בצעדים כלפי סעודיה, במיוחד בתקופה כה רגישה שבה מתקיימים מגעים לנורמליזציה עם ישראל ולחתימה על ברית הגנה אמריקאית-סעודית.
ארה"ב הודתה לפני שבועיים כי היא הייתה מודעת לכך שצבא סעודיה הרג מאות רבות של מהגרים אפריקאים שניסו להסתנן לממלכה מהגבול המשותף עם תימן. מחלקת המדינה פרסמה לאחרונה הודעה שנאמר בה שדיפלומטים אמריקאים שמעו על הפרשה החמורה הזו ודרשו מיד מדרגים גבוהים של ממשלת סעודיה לחקור את העניין.
הפרשה החמורה הזו זכתה לכותרות במהלך השבועות האחרונים לאחר שארגון זכויות האדם "יומן רייגס ווטש", פרסם דו"ח מפורט על האלימות הקטלנית של צבא סעודיה נגד מהגרים אפריקאים שניסו להסתנן לממלכה, רובם ממוצא אתיופי. הדו"ח הזה התבסס על ראיונות מפורטים עם עדים מהשטח וניתוח של תמונות וסרטונים, שהועברו לארגון מאז שנת 2021. לפי החומרים הקשים הללו, כוחות צבא סעודיים ירו בהמוני אנשים מטווח קצר, ואפילו הפעילו חומרי נפץ נגד קבוצות של מהגרים.
הדו"ח האשים את צבא סעודיה, כולל משמר הגבול וסיירות מובחרות, בהריגתם של מאות ואולי אלפי מהגרים אתיופים במהלך השנים האחרונות. לפי הדו"ח, חלק מהחיילים הסעודים היו מעורבים בפשעים חמורים, כמו עינויים ואונס. לפי הדו"ח, אם זו המדיניות של ממשלת סעודיה מדובר בפשע נגד האנושות. ממשלת סעודיה הכחישה מיד את ההאשמות שנכללו בדו"ח של ארגון זכויות האדם, וטענה בתוקף כי הן מופרכות וכי הן אינן מבוססות על מקורות מהימנים.
הממשל האמריקאי בראשות הנשיא ג'ו ביידן מעדיף להתעלם כמה שיותר מהפרשה החמורה הזו ולא להעניק לה כותרות, בזמן שהוא שוקל לחתום הסכם הגנה והסכם גרעין אזרחי עם סעודיה ולמכור לה נשק אמריקאי מתקדם יותר בתמורה לנורמליזציה עם ישראל. לאור המצב הרגיש שנוצר, נדמה שארה"ב החליטה לשמור על שתיקה פומבית מוחלטת בכל מה שנוגע לפרשה העגומה הזו, ולא נראה שזה ישתנה בתקופה הקרובה.
אין ספק כי מדובר בפרשה חמורה ביותר, ועל ארה"ב לטפל בה ביסודיות רבה ולנקוט בצעדים הדרושים כלפי סעודיה. אולם, לאור ההתפתחויות האחרונות קשה להאמין שהדבר הזה יקרה בחודשים הקרובים. טיפול יסודי ומעמיק בפרשה העגומה הזו עלול לחבל קשות ביחסי ארה"ב-סעודיה, וביידן אינו מעוניין בכך. הממשל האמריקאי צריך לקוות שהכוחות הסעודיים לא השתמשו בנשק אמריקאי בטבח הנורא שנעשה במהגרים האפריקאים. הרי סעודיה היא הלקוחה הגדולה ביותר של תעשיית הנשק האמריקאית. על כן, ייתכן שאימונים או נשק אמריקאי סייעו לכוחות הסעודיים שירו במהגרים המסכנים שניסו לחצות את הגבול מתימן. כמובן שממשלת סעודיה מכחישה את מעורבותה בפרשה, והיא לא תעז להודות בכך שחיילים סעודים ירו למוות במהגרים אפריקאים. סביר להניח כי גם אם סעודיה הייתה חוקרת לעומק את הפרשה הזו, הקצינים והחיילים שהיו מעורבים בה לא היו נענשים בחומרה. נראה שהפרשה החמורה הזו אינה מעסיקה במיוחד את סעודיה, אשר נחשבת גם למדינה השנייה בעולם בהוצאות להורג אחרי איראן.