בשנים האחרונות מוכרת ישראל טילים ומל"טים במיליארדי דולרים שבאמצעותם אזרבייג'ן מנהלת מלחמה עקובה מדם נגד הארמנים. לפי פרסומים זרים, אזרבייג'ן מספקת גישה לגבול שלה עם איראן, ואפילו מאפשרת הקמת בסיסי מודיעין שמעבירים לישראל מידע יקר. בימים האחרונים נודע כי בקרוב תייבא ישראל לאזרבייג'ן טכנולוגיה חקלאית שתסייע רבות לחקלאות המקומית, ולפני מספר חודשים היא אף פתחה שגרירות בישראל.
כאשר המוני בדלנים ארמנים מנגורנו-קרבאך בורחים לתחומי ארמניה, בזמן שהם חוששים מטיהור אתני מצדה של אזרבייג'ן ומפעולה מהירה של הצבא האזרי מהימים האחרונים שבה הם הצליחו להשיג שליטה על חבל הארץ הבעייתי והשנוי במחלקות, ישראל ואזרבייג'ן ממשיכות לפעול במרץ כדי להדק עוד יותר את היחסים ביניהן. הידוק היחסים מתרחש בהשראת הקשרים הביטחוניים המוצלחים שנמשכים שנים רבות בין שתי המדינות. חוץ ממשלחות ביטחוניות ישראליות, ביקרו לאחרונה באזרבייג'ן גם נשיא המדינה יצחק (בוז'י) הרצוג, שר החוץ אלי כהן ושר הביטחון יואב גלנט.
צבא אזרבייג'ן משתמש בכמויות עצומות של כלי נשק ואמצעי לחימה המגיעים אליו ישירות מישראל. תעשיית הנשק הישראלית יכולה להיות מרוצה מאוד מעסקי הנשק השונים הנרקמים בין שתי המדינות, ואשר מזרימים אליה סכומי כסף אדירים. במהלך עשרים השנים האחרונות דווח שישראל מכרה לצבא אזרבייג'ן מערכות נשק מרכזיות שהשיווי שלהן מגיע למיליארדי דולרים, ובהן מטוסים ללא טייס (מל"טים), טילים נגד טנקים, טילי קרקע-קרקע מדויקים, ועוד. בשנים הקרובות ייתכן שישראל תייצר שני לווייני ריגול עבור אזרבייג'ן. התעשייה האווירית, אירונאוטיקס, אלביט ורפאל נהנות מאוד מהיחסים הביטחוניים ההדוקים והמתהדקים עם אזרבייג'ן.
לאחרונה נודע לפי פרסומים זרים כי אזרבייג'ן מאפשרת לישראל גישה נדירה וכמעט בלתי מוגבלת אל הגבול הארוך שיש לה עם איראן. כל זאת בזכות הנשק הרב שישראל מזרימה לצבא האזרי שנלחם עם האויבת השכנה, ארמניה. לפי פרסומים זרים שפורסמו שנים האחרונות, ישראל מחזיקה בסיסי מודיעין בשטחה של אזרבייג'ן, וארכיון הגרעין האיראני אשר נגנב על ידי ישראל במסגרת מבצע מורכב של המוסד בשנת 2018, הוברח ממנה לאזרבייג'ן עוד לפני שהובא לישראל.
אזרבייג'ן פתחה שגרירות בישראל בחודש מרץ האחרון. זאת במטרה שלא להתמקד רק ביחסים ביטחוניים ענפים, אלא לפתח תחומים נוספים, כמו תשתיות, התפלה והולכת מים וחקלאות. כמו כן, אזרבייג'ן נחשבת לספקית הנפט המרכזית של מדינת ישראל, ובמהלך שנת 2022 היא ייצאה אליה יותר משני מיליון טונות, שמהווים כארבעים אחוז מהנפט שישראל צרכה במהלך אותה השנה. נראה כי לאנשי עסקים ישראליים ישנן הזדמנויות רבות לפתח עסקים מצוינים עם אזרבייג'ן. חברות ישראליות שיכולות לגרוף רווחים נאים במדינה הן חברות העוסקות בטכנולוגיה חקלאית, דוגמת אגריגו ואגרוטופ, אשר עוסקות במידה רבה בהשבחת יבולים ובחקלאות חכמה.
אין ספק כי יחסי ישראל-אזרבייג'ן הולכים ומתהדקים יותר ויותר, למרות שמדובר במדינה שיעית. העובדה שישראל מספקת למדינה זו כמויות גדולות של כלי נשק ואמצעי לחימה עלולה להסב נזק למדינת ישראל, בעיקר מבחינה מדינית ודיפלומטית. יש בעייתיות בכך שהאזרים משתמשים באותו נשק ישראלי נגד הבדלנים הארמנים, במיוחד בסכסוך העקוב מדם שמתנהל בימים אלה. הדבר הזה אינו מציג את ישראל באור חיובי. ישראל גם הביעה בעבר את סירובה להכיר ב"רצח העם הארמני" שהחל בשנת 1915, נמשך כשמונה שנים, ונטבחו במהלכו יותר ממיליון ארמנים על ידי טורקים, אזרים וכורדים. נדמה שעדיף שישראל תתמקד במערכת היחסים הזו בתחומים נוספים, כמו נפט, תעשייה וחקלאות. הרי מדובר במדינה שנהנית מצמיחה כלכלית חזקה בשנים האחרונות, אשר מהווה שוק עם פוטנציאל רב עבור חברות ישראליות.