את קובי גדעון אתם מכירים? ואת חיים צח? הבחירה בשמות של השניים היא מקרית, אבל במשך השנה הם וכמה מחבריהם נמצאים במקומות הכי רשמיים, מתלווים לראשי המדינה ברחבי הארץ והעולם, נמצאים במקומות הכי סגורים ואחראים על מרבית התיעודים שמתפרסמים בכלי התקשורת. עכשיו, לראשונה, הם חושפים על מאחורי הקלעים.
לרגל חג הסוכות, 'יום ליום' פגש כמה מצלמי לשכת העיתונות הממשלתית הבולטים, הטלנו עליהם משימה קצת פחות שגרתית: לבחור את התמונה החביבה עליהם במשך שנות כהונתם, עם הסיפור שמאחורי הקלעים.
במנהרה התת קרקעית
חיים צח, תושב ירושלים, צלם לע"מ החל משנת 2013
"מבצע צוק איתן 2014. בחודש אוקטובר, ביקר בישראל מזכ"ל האו"ם באן קי מון. במהלך ביקורו נכנס למנהרת התת – קרקעית ששימשה את המחבלים לחדירה לתוך שטח ישראל. בתוך שטח קצר עמוק באדמה, ובחושך מצרים, מזכ"ל האו"ם נכנס למנהרה וקיבל פנס צבאי בכדי לפלס את דרכו.
ברגע שבו הפנס האיר את השטח, פגע האור גם במצלמה שלי, וכך נוצרה התמונה. שמספרת את הסיפור. מזכ"ל האו"ם באן קי מון שמפלס את דרכו בין שטח ישראל לשטח רצועת עזה. פניו הנדהמות מביעות את גודל המבצע הזה.
התמונה הזאת התפרסמה בכל אתר או עיתון בארץ וברחבי העולם ואני חושב שהיא שיקפה את המציאות הקשה לה חשופים תושבי ישראל בכלל ותושבי הדרום בפרט".
מה זה אומר מבחינתך להיות צלם לע"מ?
"מעטים האנשים שזוכים לעבוד במשהו שהם אוהבים ואני אחד מברי המזל שזכה לכך. העבודה בלע״מ מגלמת בתוכה הרבה דברים שאני אוהב, צילום, היסטוריה, ביקורים וממלכתיות ולכן מבחינתי זאת זכות גדולה מאוד."
תמונה של שחרית
עמוס בן גרשום, תושב ירושלים, צלם לע"מ החל משנת 1997
"התמונה צולמה לפני 15 שנה בבריכות הדגים של קיבוץ מעגן מיכאל, מוקדם בבוקר. חניתי והתארגנתי לצאת רגלית מהרכב עם הציוד לכיוון בריכות הדגים כאשר לפתע להקת שחפים עברה מעל החניה, הספקתי מהר להרכיב את הציוד ולתפוס כמה פריימים וכך הגיעה לעולם התמונה הזו".
מה זה אומר מבחינתך להיות צלם לע"מ?
"צריך לדעת לשתוק ולא לספר סיפורים. להיות "זבוב על הקיר" באירוע עצמו ולהשקיע בתמונה".
מבעד ללהבות
מארק ניימן, ירושלים, צלם לע"מ החל משנת 1991
"תמונה זו צולמה יום לפני ערב פסח של שנת 2007, יצאתי לצלם את שריפות החמץ בשכונת מאה שערים בירושלים.
התמונה צולמה מנקודת מבט נמוכה, התמקמתי לצלם אנשים מבעד ללהבות השריפה. בשלב מסוים הלהבות התפצלו לשני חלקים, נראה שהדמויות היו בתוך מסגרת של לשונות אש, אפילו על מסך המצלמה ראיתי שזו הצלחה. תמונה זו זכתה במקום הראשון בתחרות צילום בינלאומית שהתקיימה בישראל."
מה זה אומר מבחינתך להיות צלם לע"מ?
"זה צלם שחייב להיות בעל יכולות הבחנה בין טפל לעיקר, בין שחור ללבן. בעל יכולת למצוא מה יכול לתפוס את "הפריים" ולהפוך להיות תמונה שנצרבת. מעבר לך זו שליחות ציבורית, ואני נהנה בכל יום שאני יוצא לתעד עבור ההיסטוריה המצולמת של מדינת ישראל."
קבלת פנים
אבי אוחיון, ירושלים, צלם לע"מ החל משנת 1993 והחל משנת 2003 מכהן כמנהל מחלקת הצילום בלשכת העיתונות.
"השנה היא 2014. נשיא ארה"ב ברק אובמה נוחת בישראל ומתקבל בקבלת פנים חגיגית בשדה התעופה בן גוריון.
היה זה חודש אוגוסט, אחת בצהריים, והשמש קפחה על פניו של הנשיא האמריקאי. בזווית העין אני קולט אותו פושט את חליפתו. לשמחתי, ראש הממשלה זרם והסיר גם הוא את חליפתו וכך הצלחתי לתעד אותם יחדיו, כשני מנהיגים נינוחים זה בחברתו של זה והמתאימים עצמם לנסיבות. במקרה מזג האוויר הקיצוני".
מה זה אומר מבחינתך להיות צלם לע"מ?
"מבחינתי זה אומר להיות מתעד לאומי. מתעד ששומר על האמינות ההיסטורית בשביל דורות הבאים. כדי שיוכלו להבין באמצעות הצילומים מי היו הנפשות, איזה אירועים מכוננים היו. האחריות על כתפי המתעד להראות מה היה ומה קרה במדינה במשך שנות העבודה."
בחוף הים ובדרום קוריאה
קובי גדעון, ניל"י, צלם לע"מ החל משנת 2013
לשם שינוי בחרתי שתי תמונות. האחת עוסקת בביקור ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי בישראל בשנת 2017, כשהוא מלווה על ידי ראש הממשלה בנימין נתניהו.
במהלך ביקור השניים בחוף אולגה, הם החליטו להיכנס אל תוך המים ולהשתכשך. מה שאיפשר לי להנציח את הרגע הלא שגרתי הזה.
התמונה השנייה היא מביקורו של נשיא המדינה ראובן רובי ריבלין בקוריאה, שנערך ב-2019.
במהלך ביקור בשטח המפורז בין דרום קוריאה לצפון קוריאה, נופף הנשיא לחייל צפון קוראיני מבעד לחלון ואני הצלחתי לתעד.
מה זה אומר מבחינתך להיות צלם לע"מ?
"לאורך השנים, אכן שאלו רותי שאלה זו מספר לא מבוטל של פעמים. תשובתי תמיד הייתה שאני זוכה למקום הכי טוב בשורה הראשונה בתיאטרון החיים, ושניתנה בידיי הזכות ללכוד רגע ולהפוך אותו לפיסה בפאזל ההיסטורי של מדינת ישראל."