ראשון המומלצים הוא הוותיק ביותר, יקבי כרמל מהיקבים הוותיקים והגדולים בישראל, הוא החל דרכו בזיכרון יעקב בשנת ה'תרמ"ב (1882) בתקופת העלייה הראשונה, לאחר תקופה קצרה ביקשו את עזרתו של הנדיב הידוע אדמונד דה רוטשילד שסייע להם בהקמת יקב איכותי, מאז יקבי כרמל גדלו וצמחו, ליקבי כרמל פורטפוליו משמעותי הכולל סדרות שונות ויינות רבים, בשורות הבאות אכתוב את התרשמותי מכמה מהם.
אפתח בקברנה סוביניון בציר 2020 מסדרת VINEYARDS סדרת ויניארדס היא אחת מסדרות הפרמיום של היקב, היין המיוצר מענבים שגדלו באקלים הייחודי הקיים בצפון רמת הגולן, היין התיישן בחביות עץ אלון 14 חודשים, זהו יין איכותי עם טעם המזכיר קפה, וניל, ומעט פירות יער.
ועוד בגזרת יקבי כרמל, הסדרה האזורית, היא אחת הסדרות VFM האהובות על חובבי היין, הסדרה כוללת 3 יינות אדומים, קברנה סוביניון, קברנה שיראז ומרלו, שני יינות לבנים. פינו גרי וגוורצטרמינר ואף יין רוזה.
בגזרת האדומים אני ממליץ על קברנה סוביניון וקברנה שיראז, שני יינות מעולים המתאימים לסעודות החגים, יינות שהתיישנו במשך כשנה בחביות עץ שנתן להם את הטעם הייחודי. ולקינוח יין לבן חצי יבש גוורצטרמינר שהתיישן תקופה קצרה במכלי נירוסטה, יין פרחוני ופירותי מאד.
יקב טורא
ומגבעות זיכרון יעקב אל גבעות השומרון שם יושב אחד היקבים האהובים עלי, יקב טורא בניהולם של ארז ו-ורד בן סעדון אשר נותנים טון שונה ובינלאומי ליינות האיכותיים שלהם.
נתחיל ביין הדגל Mountain Peak מבציר 2020, זהו ממסך ייחודי המורכב מענבי קברנה סוביניון, מרלו, פטיט ורדו וקברנה פרנק. הענבים גדלו בכרם שעל הר ברכה בגובה רב ולאחר התסיסה היין התיישן 22 חודשים בחביות עץ.
היין בעל צבע אדום ארגמני עז עם ניחוחות פרי שחור בשל וגרגרי יער, תיבול קל של פלפל שחור, ציפורן ומנטה, בפה יין אלגנטי מאד עם מבנה טעמים מרשים, גוף מלא וחומציות מאוזנת המבטיחים פוטנציאל התיישנות גבוה.
יינן נוסף שנכנס להמלצות החג הוא קברנה סוביניון מסדרת MOUNTAIN HEIGHTS היין התיישן 22 חודשים בחביות צרפתיות חדשות, צבע אדום עמוק ובניחוח וניל, שזיף, קקאו וטבק.
יקב רקנאטי
מישהו פעם התעניין איזה יין שתו התנאים? כנראה שהזן הזה היה אחד מהם, יקב רקנאטי פועל להחזיר לקדמת הבמה זני ענבים עתיקים שגדלו בארץ ישראל לפני אלף ואלפיים שנה, אחד מהם הוא 'ביתוני' הינו זן ענבים מקומי עתיק, ומוצאו מארץ ישראל.
בתקופת הכיבוש הממלוכי, ולאחריו העותומאני, השלטונות המקומיים אסרו על הכנת יין וכך תעשיית היין המקומית בישראל נפגעה קשות וזני הענבים המקומיים ששימשו להכנת יין נכחדו לאיטם. בזכות טעמו הנפלא, שרד הביתוני את האיסורים, וחקלאים המשיכו לגדלו, ליהנות מפריו הטעים וככל הנראה אף להכין ממנו יין בסתר.
הביתוני הינו זן ענבים אדום, בעל אשכול צפוף וקליפה עבה ובשרנית. הוא נחשב בעיני מגדליו לזן אציל ופרחוני במיוחד. בשנים האחרונות הצלחנו למצוא כרם ביתוני בודד אחד, הגדל בגובה הרב של הרי יהודה, ליד העיר חברון.
זהו כרם בעל שאיננו מושקה כלל, כרם אשר גדל בשיטת הדלייה מסורתית, הקרויה "סוכה חברונית", היין עבר תסיסה של אשכולות בשלמותם על מנת לבטא את פרחוניות הזן, עדינותו ואופיו האציל והאלגנטי. תקופת התיישנות של כ-12 חודשים בחביות עץ אלון צרפתיות, העניקו ליין רובד נוסף של מינרליות, איזון ואיפוק יוצאי דופן. ליין ארומת פרחים, סיגליות ועשבי תיבול ים תיכוניים.
יקב בנימינה
חוזרים לאזור זיכרון יעקב, אל המושבה השכנה 'בנימינה' ואל יקב בנימינה שלקח את שמו משם היישוב, סדרת אבני החושן הינה סדרה מעולה של יקב בנימינה.
בתוך סדרה זו ישנם כמה יינות יוצאי דופן, אחד מהם הוא ה'יהלום' ממסך המורכב מהזנים קברנה סוביניון, שיראז, מרלו ופטי ורדו, כל זן נבצר והתיישן בנפרד בחביות עץ למשך 18חודשים ורק לאחר תקופת ההתיישנות בוצע האיחוד ונוצר היהלום. היין מורכב ומאוזן, בעל גוון אדום כהה, ובטעם פירות יער ודובדבן.
ועוד יין איכות מסדרת אבני החושן הוא ה'תרשיש' יין זני 100% קברנה סוביניון שהגיעו מכרמים ייחודיים בגליל העליון ורמת הגולן, היין התיישן במשך 16 חודשים בחביות עץ אלון צרפתי והוא בעל מראה, ריח וטעם נהדרים המגרים את החושים.
יקב לה פורה בלאנש
לפני מספר ימים השתתפתי בהשקת היין החדש של יקב לה פורה בלאנש, הערב התקיים במסעדת Flame בתל אביב הפועלת בשיטה ייחודית של בישול וצריבה על אש חיה, במהלך אותו ערב שתינו ממבחר יינות היקב שנוצרו בידי האמן של יינן היקב ברונו דרמון, ולקראת המנה האחרונה הגיע הקינוח, היין שכל המתאספים הגיעו בשבילו: קברנה סוביניון מסדרת 'דביר'.
היין נוצר מ-100% ענבי קברנה סוביניון שגדלו בכרם היחידני 'שדה כלב' ברום 900 מטרים, היין התיישן 12 חודשים בחבית עץ צרפתיות ואמריקאיות, ובוקבק ללא סינון, היין שנוצר הוא עוצמתי, מאוזן ואלגנטי.
יקבי חו"ל
ואחרי שעברנו ברחבי הארץ נתקדם קצת ליינות חו"ל, חבל בורדו שבצרפת, אחד ממקומות הגידול האיכותיים לגפנים, יקב האחוזה 'שאטו לה ריגאן' המייצר ליין יינות כשרים הוציא לאחרונה את קברנה פרנק 2021, היין בעל צבע סגול עמוק, ובעל טעמים פירותיים של דומדמניות, נגיעות עלי טבק ואניס.
ומצרפת לאזור נוסף באירופה, יקב ויניה ממוריאס הינו יקב בבעלות משפחה יהודית אי שם במרחביה המוריקים של ולנסיה הספרדית, הם מגדלים זני ענבים נדירים בניהם זן הבובאל שבו הם גאים, זן נדיר נוסף שהם מגדלים הוא 'טרנדה' וליין שמופק ממנו קוראים 'אלנאר' שתיתי אותו לאחרונה, יין לבן ומדהים, בעל צבע נהדר, ריחות וטעמים ייחודיים, הענבים גדלו בגפנים בוגרות בני 45 שנה, והתיישנו 5 חודשי בחביות אמפורה חרסית, זהו היין הכשר היחיד שמתיישן בצורה הזאת.
ומיבשת אירופה נעבור קצת לשמש האפריקאית ללגום משקה קריר ומרענן, 'קומביה' רוזה דרום אפריקאי שגדל באחד מאזורי היין המפורסמים ביותר בדרום אפריקה, היין בעל צבע מהפנט, ארומה מעוררת תיאבון וטעמי פירות נהדרים, היין הוא ממסך המורכב 96% מענבי שנין בלאן ו-4% מענבי פינוטאז'
לתגובות, הערות והארות: Winereview1@gmail.com