בהמשך ללחימה בימים אלה ולמצב החירום שבו אנו נמצאים, המשרד להגנת הסביבה מפרסם מידע והנחיות במטרה למנוע נזק סביבתי ולצמצם, ככל האפשר, סיכונים אפשריים לבריאות הציבור. מפגעים סביבתיים אשר לא ניתן להם מענה יעיל ומהיר, עלולים להפוך מקור לנזקים סביבתיים ובריאותיים משמעותיים וארוכי-טווח בהמשך הדרך. על כן, נדרשת הקפדה על ביצוען של פעולות פשוטות וזמינות לצורך הפחתת הסיכון הבריאותי אשר עלול להיגרם עקב חשיפה לא רצויה למזיקים תברואיים.
העקרונות הבסיסיים לשם הגנה על בריאות הציבור תקפים בכל עת, ובימים אלה במיוחד:
1. שמירה על ניקיון והיגיינה של סביבת המחייה או השהייה (בדגש על סילוק פסולת וייבוש מים עומדים).
2. סגירת פתחי כניסה בפני חדירה של חרקים ושל מכרסמים לסביבת המגורים (לרבות שימוש ברשתות ובכילות).
3. מריחת תכשירים דוחי חרקים על חלקי גוף חשופים ועל הבגדים. יש לחדש את מריחת החומר על הגוף מספר פעמים ביממה, בהתאם לרמת הנוכחות של המזיקים השונים בסביבת השהייה.
4. לבישת בגדים ארוכים, רצוי בצבעים בהירים. אין צורך ללבוש בגדים עבים, גם בד דק יסייע להפחית משמעותית את הסיכון להיעקץ.
אלו הם המזיקים העיקריים אשר קיים חשש לעלייה במספרם עקב האירוע הביטחוני הרחב והמורכב שאנו חווים בימים אלה. המזיקים מוצגים על פי סדר חשיבות בהתאם לחשש שיהוו מטרד או מפגע לאדם.
1. יתושים:
כללי: יתושות מטילות ביצים במים עומדים נקיים או מזוהמים, אפילו כמות מים מועטה מספיקה כדי לאפשר רבייה לא רצויה. זמן התפתחות היתוש מביצה לבוגר הוא כ-10 ימים. יתושים בוגרים חיים שבועות ספורים. רק היתושה עוקצת, מכיוון שהיא זקוקה לדם לצורך התפתחות הביצים.
פוטנציאל נזק: יתושות יכולות לעקוץ ולהעביר מחלות כמו קדחת מערב הנילוס.
מניעה: ייבוש וניקוז של מים עומדים, תיקון נזילות מים ומניעת הזרמות מים מיותרות.
התגוננות: לבוש ארוך (רצוי בצבע בהיר) ושימוש בתכשירים דוחי יתושים על חלקי גוף חשופים (בעיקר פנים, צוואר וידיים) ועל הבגדים – מומלץ למרוח מספר פעמים ביממה. ככל שישנים מחוץ למבנה, מומלץ לישון עם ביגוד ארוך ועם גרביים. כדאי להתקין רשתות על חלונות ועל דלתות של מבנים, ובעת שהייה בשטח פתוח מומלץ להשתמש בכילות.
==
2. זבוב חול:
כללי: זבובות החול מטילות ביצים בקרקע ולכן קשה מאוד לאתר את הביצים שלהן. תנודות חזקות של הקרקע, לדוגמה כתוצאה מתנועה רבה של כלי רכב כבדים, גורמת לפעילות מוגברת של זבובי החול. זבובי החול פעילים בעיקר בשעות הערב והלילה ובצמוד לפני הקרקע. רק זבובת החול עוקצת אנשים מכיוון שהיא זקוקה לדם לצורך התפתחות הביצים.
פוטנציאל נזק: זבובות חול יכולות לעקוץ ולהעביר את מחלת הלישמניאזיס של העור מסוג "שושנת יריחו".
התגוננות: לבוש ארוך ושימוש בתכשירים דוחי יתושים על חלקי גוף חשופים (בעיקר פנים, צוואר וידיים) ועל הבגדים – מומלץ למרוח מספר פעמים ביממה. ככל שישנים מחוץ למבנה, מומלץ לישון עם ביגוד ארוך ועם גרביים. כדאי להתקין רשתות על חלונות ועל דלתות של מבנים, ובעת שהייה בשטח פתוח מומלץ להשתמש בכילות.
==
3. חולדות:
כללי: אוכלי-כל (מזון צמחי, בשרי ומעובד). גודל האוכלוסייה תלוי בשטח, במקומות המסתור ובכמות המזון הזמינה להם. החולדות חיות בעיקר במערכות הביוב ובמבנים ישנים/הרוסים. החולדות פעילות בעיקר בשעות החשיכה אך רעשים חזקים ותזוזות בסמוך למקומות המסתור שלהן עלולה לשבש את שעות הפעילות השגרתיות שלהן.
פוטנציאל נזק: חולדות עלולות לנשוך וגם להעביר דרך מגע של בני אדם עם ההפרשות שלהן מחלות כמו טיפוס ומחלות מעיים אחרות.
מניעה: כיסוי מזון והחזקתו במכלים קשיחים וסגורים, זאת מאחר ולחולדות יש נטייה לכרסם חומרים המונעים מהן גישה למזון. השלכת פסולת אורגנית למכלי אשפה סגורים או לקומפוסטרים סגורים. פינוי אשפה לאתרי פסולת ייעודיים.
==
4. זבוב הבית:
כללי: הזבובים מתרבים בחומר אורגני לח במצב של ריקבון או של תסיסה, כגון זבל בעלי חיים בלתי מעובד, כמו גם פירות וירקות מרקיבים. הם אוכלים לסירוגין מוצרי מזון המיועדים לאדם ואף צואה.
פוטנציאל נזק: זבובים עלולים להעביר מחלות מעיים עקב זיהום של מזון חשוף.
מניעה: כיסוי מזון והחזקתו בשקיות או במכלים סגורים. השלכת פסולת אורגנית למכלי אשפה סגורים או לקומפוסטרים סגורים. פינוי אשפה לאתרי פסולת ייעודיים.
התגוננות: התקנת רשתות על חלונות ועל דלתות של מבנים ושימוש בכילות בעת שהייה בשטח הפתוח או במבנים בהם הזבובים מהווים מטרד. ניתן לעשות שימוש במלכודות המיועדות ללכידת זבובים או להשתמש באביזרים המסייעים להרחקת זבובים.
==
5. זבוב הבשר:
כללי: זבובי הבשר מצויים בעיקר בסביבת פגרים או בקרבת צואה, על פרחים ובסמוך לקינים קרקעיים של דבורים או של צרעות. סימן אופייני למשפחה: הרימות בוקעות מן הביצים ברגע הטלתן או אפילו קצת לפני כן.
פוטנציאל נזק: זבובי הבשר עלולים להעביר לאדם מחלות, זאת בעיקר עקב זיהום של מזון חשוף.
התגוננות: לשמור על סביבה נקייה והגיינית. כדי לשמור על איכות המזון חשוב לטפל בבשר בצורה תקינה (כיסוי, קירור וכו'). פסולת בשרית יש לאטום בשקיות ניילון ולפנות למכלים סגורים.
==
6. תיקנים:
כללי: תיקנים הם חרקים הידועים בעמידותם וביכולתם להתאים למגוון רחב של תנאי סביבה ומחייה. התיקנים הם אוכלי-כל הפעילים בעיקר בשעות החשיכה.
פוטנציאל נזק: תיקנים יכולים להפיץ מחלות ולזהם מזון.
מניעה: כיסוי מזון והחזקתו בשקיות או במכלים סגורים. יש לאטום פסולת אורגנית בשקיות ניילון ולפנות למכלי אשפה סגורים או לקומפוסטרים סגורים. פינוי אשפה לאתרי פסולת ייעודיים. ייבוש וניקוז מים עומדים, לרבות תיקון נזילות מים ומניעת הזרמות מיותרות של מים.
==
מידע נוסף על מזיקים תברואיים ניתן למצוא באתר המשרד להגנת הסביבה: https://www.gov.il/he/departments/topics/pests_and_pest_control/govil-landing-page
בכל חשד למפגע של מזיקים תברואיים בשטח הציבורי העלול להוות מטרד או מפגע לבני האדם השוהים במקום, יש לדווח על כך לרשות המקומית או לצבא.