מעיין מליח
בשבועות האחרונים נקלענו למצב שאת חומרתו וסכנותיו איש מאיתנו לא דמיין אבל עכשיו כבר הגיעה העת להתעורר ולהפנים שעלינו להיות מוכנים יותר מאשר בימים רגילים, ויפה שעה אחת קודם. במדריך הבא ערכנו עבורכם רשימת ציוד וטיפים הנוגעים לציוד שמומלץ שיהיה ברשותנו בזמן מלחמה – מה לדאוג שיהיה תמיד, איך לאחסן ובאיזו תדירות להתעדכן בצרכים חדשים. מעבר לציוד שיועיל לכם רבות במצבי חירום בזמן השהייה בבית, כדאי להזכיר גם את החשיבות שבהחזקת ביטוחים שונים בתקופה מאתגרת שכזו וביניהם: ביטוח רכב, ביטוח חיים ובריאות ובפרט, ביטוח דירה. אמנם נזקים הנגרמים בעקבות מצב בטחוני ככל הנראה יכוסו על-ידי המדינה במידה כזו או אחרת אך עם זאת, מומלץ להגדיל ראש ולבטח את הציוד והבית שלכם באופן פרטי מחברה טובה ואמינה כך שתהיו סמוכים ובטוחים כי יש מי שיגן עליכם ברגע האמת.
אז לאחר שדאגתם לביטוח מתאים, הנה עוד כמה דברים שחשוב שיהיו לכם בבית בעת מלחמה ממושכת.
מים ומזון
במקרה של שהייה ממושכת במרחב המוגן מוטב לדאוג קודם כל להצטייד במוצרים ההכרחיים ביותר. החשובים מכל הם המים, ורצוי בכמות שתספיק ל- 72 שעות, בכל זמן נתון. על פי המכון הלאומי לרפואה בארה"ב (IOM) הצריכה היומית של מים עומדת על 2.6 ליטרים לגברים ו- 1.8 לנשים כך שבחישוב גס, למשפחה עם חמש נפשות למשל, יומלץ להחזיק במרחב המוגן כמות של 30 ליטרים של מים בכל זמן. בנוגע למזון הסתפקו בקופסאות שימורים, פירות יבשים ואגוזים וככלל, בכל מוצר בעל חיי מדף ארוכים מחוץ למקרר.
מסמכים חשובים
כשמתכוננים למצב חירום קשה לחזות כל תרחיש שהוא ולכן דואגים גם למה שמעבר לדמיוננו. אחסון של מסמכים כמו: תעודות זהות ודרכונים, פנקס ובו מספרי טלפון חשובים ופוליסות ביטוח כמו ביטוח רכב או דירה, יוכל בעת הצורך להקל עליכם במשימות כאלו ואחרות במקרה של אסון, חלילה. ביטוח הדירה של ביטוח ישיר למשל, מתחלק לשני סוגים: ביטוח מבנה וביטוח תכולה. ביטוח מבנה יכסה על פי הפוליסה הנרכשת נזקים שנגרמו למבנה מסיבות כאלו ואחרות ואילו ביטוח תכולה כשמו כן הוא, יכסה את תכולת הדירה ואת החפצים יקרי הערך שלכם.
תאורת חירום
במקרה של הפסקת חשמל הדבר הראשון שתרצו בהישג יד הוא מקור אור אמין ובעל אורך חיים מירבי. ככל שתואילו להצטייד באפשרויות רבות יותר של מקורות אור חלופיים, כך תהיו מוכנים יותר למקרה של הפסקת חשמל ממושכת. ישנם שני סוגים עיקריים של פנסים: אלו המופעלים על-ידי סוללות ואלו הנטענים בשקע חשמל רגיל. 'פנס חירום' הוא כזה שמחובר לחשמל כל הזמן ומרגע שנטען במלואו לא צורך חשמל כלל, ברגע של הפסקת חשמל נדלק אוטומטית לרוב בעזרת מנורת לד אמינה שתישאר דולקת במקרים מסוימים לעשרות שעות. לצד זאת, דאגו למלאי של נרות ליתר ביטחון ואל תשכחו גפרורים או מצית וסוללות המתאימות לפנס היד שלכם.
עזרה ראשונה
כולנו כמובן מקווים לא להגיע למצב בו נצטרך להעניק סיוע רפואי ליקירינו ולעצמנו אך אם חס וחלילה ניקלע למצב שכזה, ערכות עזרה ראשונה יכולות להציל חיים. על פי האתר של 'איחוד ההצלה' – ארגון המתנדבים הלאומי, הענקת סיוע ראשוני לאדם הנמצא במצוקה פיזית היא פעמים רבות הסיבה להצלת חייו של הפצוע ולכן לא נוותר על ערכת עזרה ראשונה בבית. את ערכות העזרה הראשונה אפשר למצוא בקלות בכל סניפי רשתות הפארם.
תרופות והיגיינה
אם בביתכם יש מי שנוטל תרופות באופן קבוע או בעל צרכים מיוחדים המצריכים תנאים מסוימים, זה הזמן לגשת לרופא המשפחה ולדאוג לקבל מרשמים מתאימים שיאפשרו לכם לרכוש כמויות גדולות מהרגיל של אותן תרופות ואמצעים. דאגו לאחסן את אותן תרופות על פי ההנחיות ואם ניתן, שמרו חלק מהן גם במרחב המוגן אליו אתם מתפנים בעת הצורך. מוצרי היגיינה בסיסיים כמו נייר טואלט, מגבונים לחים, מברשות ומשחות שיניים, דיאודורנט ומוצרי היגיינה נשית עשויים להוות שיפור משמעותי במקרה של שהייה ממושכת במקלט או במרחב המוגן. רכשו את המוצרים הללו בנפרד מהאספקה בה אתם משתמשים ביומיום ואחסנו אותם במרחב המוגן, לצד פח עם מכסה וגליל שקיות זבל עבות ואיכותיות.
נוחות ושינה
אם המרחב המוגן אליו אתם מתפנים בעת הצורך הוא פרטי ונמצא בביתכם תוכלו להניח בו מראש מצעים, שמיכות וכריות ואפילו מפזר חום או תנור ספירלה קטן. אם אתם חולקים מרחב מוגן עם דירה נוספת או לחלופין משתמשים בכזה קהילתי, דאגו שהוא יהיה מפונה מחפצים וריהוט מיותר והניחו בקרבת היציאה מביתכם מזרוני שטח וציוד שינה אותו תוכלו לקחת איתכם במהירות ברגע האמת. נוחות בזמן שהייה ארוכה במרחב המוגן עשויה להוות הבדל משמעותי גם למצב הנפשי.
פנאי ותעסוקה
כחלק מהמצב המתוח, אנו מתמודדים עם הצורך בתעסוקה ממושכת של ילדינו שלא מצויים במסגרות הרגילות, וחשים אף הם במתח ובדאגה. ככל שנקדיש לזמן הזה תשומת לב, כך תרד רמת המתח והאווירה בבית תהפוך לנעימה יותר. פרט למשחקי קופסה מיושנים ובהייה במסכים, תוכלו לשלב את ילדיכם בפעילויות הבית כמו עזרה במטבח, ארגון וסידור החדרים והחללים המשותפים ומשימות יצירתיות ואומנותיות. אפשרו גם קיום מפגשים חברתיים ככל שניתן עם ילדי השכנים והחברים מהכיתה כדי ליצור תחושת שותפות ואחווה, ואם הילדים בגיל מתאים, עזרו להם למצוא נחמה בעשייה כגון הכנת חבילות ומכתבים לחיילים, ארגון תרומות ועוד.
לסיכום
המצב בו אנחנו נמצאים אינו פשוט אך אם נקדיש זמן להכנת כל מה שדרוש למצבי חירום, נחזיר לעצמנו תחושת שליטה וביטחון על גורלנו ובכך גם נפיג מעט מהמתח הרב הרובץ עלינו. העזרו במשפחה ובחברים והציעו עזרה לאלו שצריכים אותה. נעבור את זה יחד!