רגע אחרי שהממשלה אישרה את התקציב המחודש וסמוך לסיומה של ההפוגה בעזה, שר האוצר וחבר הקבינט המדיני ביטחוני, בצלאל סמוטריץ', התראיין ליוחאי דנינו והתייחס לשורת נושאים שעל סדר היום.
"קיבלתי החלטה משותפת יחד עם ראש הממשלה, שמה שנכון לעמם ישראל, זו מדיניות כלכלית מרחיבה. מזרימים את התקציבים ללחימה גם בחזית, וגם בעורף" פותח סמוטריץ' את הריאיון.
שר האוצר מודע להתנגדויות של אנשי המקצוע במשרד האוצר, אך הוא לא חושש ומבהיר: "גם בקורונה התנגדו אנשי המקצוע וטוב שלא שמעו להם. המלחמה התחילה במשבר בין האזרחים למדינה, כשאנשים חיכו במשך שעות לעזרה והחובה הבסיסית של המדינה לא מומשה ולכן אני רוצה שיבינו שיש על מי לסמוך. במלחמת לבנון השנייה, אלו שעזבו את הבתים שלהם, הלכו לאהלים של גיידמאק, אבל אני לא הסכמתי שהפעם יהיה מצב דומה. המדינה חייבת לתת לאזרחים את הביטחון הזה.
"עכשיו יש קושי כלכלי למשק" הוא מוסיף ועוצר להערת אגב, "אמנם ב"ה רואים התאוששות ואני קורא לכולם לחזור כמה שאפשר לשגרה, מכיוון שזה חשוב לחוסן הלאומי ולתחושת הניצחון, אך גם לכלכלה. בהקשר של הלחימה, זה גם נכון לאומית".
אם אינכם מצליחים לצפות בריאיון באופן תקין, ניתן לעשות זאת באמצעות ערוץ היוטיוב של אתר 'המחדש'
שר האוצר מתייחס גם לתקציב עצמו: "הלכנו למתווה של פי 4 מהקורונה. היו על זה הרבה ויכוחים, אנשי האוצר לא רצו שנגיע עם זה לכנסת, אבל אמרתי שלא יהיה דבר כזה ואכן הקצינו 13.5 מיליארד להוצאות האזרחיות, חוץ מהתקציב ללחימה עצמה. אכן, אין ארוחות חינם, אבל לחוסן הלאומי זה קריטי. כדי שהלוחמים הגיבורים יוכלו לנצח ולנטל את האיום ובעז"ה להביא להרתעה גדולה" הוא אומר.
שר האוצר הודף את הטענות נגד התקציב ומבהיר כי הוא מודע לכך שמדובר בעזרה ראשונה. "התקציב הזה טוב ונותן מענה. המלחמה הזאת תעלה לנו סביב 200 מיליארד, אבל הכלכלה הישראלית יודעת לתת את הגיבוי לכך ולהחזיק את זה. בהמשך, כמובן שנצטרך לעשות חישוב מחדש כמו העובדה שנצטרך צבא קטלני, חזק וגדול ולא קטן וחכם. אני לא מקל ראש בכל האזהרות, אבל המדינה חזקה ב"ה, ויודעת להתמודד".
גם סוגיית הפיצוי לעסקים נמצאת על סדר היום. "הפיצוי לעסקים הוא בערך 8 מיליארד בחודש, פיצוי לעסקים שיחזיקו ראש מעל המים, אבל גם שידעו שיש על מי להישען. זה קריטי לכלכלה, אנחנו צריכים לבנות את האמון מחדש, אחרי שנשבר בשמחת תורה".
"התקשורת ממשיכה לפלג, לשסות ולהסית"
אם במהלך הריאיון סמוטריץ' עצמו נינוח, כשמדברים על ההתנגדות לתקציב, הוא לא מצליח להתאפק. "יש מפלגה אחת שעושה פוליטיקה" הוא אומר על מפלגתו של בני גנץ. "אף אחד לא התנגד לתקציב עצמו, אבל התנגדו לתקציבים הקואליציוניים" הוא מתייחס גם לחברים אחרים.
אחד הקולניים נגד התקציב, הוא שר הכלכלה ניר ברקת. "ניר דרש – בצדק מבחינתו – הרשאות לשנה הבאה, אבל זה לא קשור לתקציב הזה. הוא הצביע נגד סעיף אחד מתוך ארבעה, בשל העובדה שלא קיבל את מבוקשו. הרבה שרים הציגו דרישות ואנחנו נצטרך לקבוע סדרי עדיפויות ואנחנו לא יכולים להתחייב מעכשיו" הוא מבהיר את הסיבה להתנגדויות לדרישות ברקת.
כששומעים את הפירוט של התקציב, אי אפשר שלא לתהות מה גורם לתקשורת בישראל לנקוט עמדה שלילית כלפיו. לסמוטריץ' יש תשובה ברורה לכך: "אין בישראל תקשורת כלכלית, כולם רוצים ליצור בהלה כאילו הוא שום דבר ולא אחראי. כולם מגוייסים לקמפיין שקרי ברובו המוחלט. הדוגמא לכך היא קמפיין הכספים הקואליציוניים. כל מה שאושר, זה במסגרת התקציב שאושר בממשלה ובכנסת. כל מה שאושר עכשיו, זה תקציב מלחמה. האמת היא שקיצצתי בכספים הקואליציוניים, אבל כשרוצים לקצץ צריך להביא החלטה מה נשאר, ובעקבות כך הגיע קמפיין פופוליסטי".
לשר האוצר, יש משנה סדורה לנוגע לכספים הקואליציוניים והוא לא חושש לומר בקול את מה שכולם מפחדים: "אתה יודע מה זה הכספים הקואליציוניים שמדברים עליהם? תקציב למשטרה ולמשרד לביטחון לאומי, מיליארד שקל לבריאות, תקציבים לזק"א, למכינות קדם צבאיות, לשירות לאומי ולעוד דברים שברור לכולם שצריך לתקצב. וכן יש גם תרבות יהודית" מבהיר השר מבלי למצמץ. "למה זה לא בבסיס התקציב, בזמן שיש 2.2 מיליארד לתרבות כללית? נכון, יש אנשים שאוהבים לראות את הבימה ואני לא נגד שזה יהיה בבסיס התקציב, אבל למה תרבות יהודית לא?"
גם אופק חדש, עולה על השולחן כשסמוטריץ' מדבר על התקציבים הקואליציוניים. "כן, יש תקציב 'אופק חדש' לחרדים. אני לא נכנס אם זה טוב או לא, מלבד העובדה שזה נמצא בתקציב. הקמפיין הזה נגד הכספים הקואליציוניים כולל אינספור שקרים, אבל מה שמקומם, זו ההתנהלות של גנץ. שאלתי אותו בממשלה, מדוע ההתנגדות שלו לאופק חדש קשורה עכשיו למלחמה? הקמנו ממשלת חירום לא כי אין בינינו ויכוחים. גנץ גם היום רוצה מדינה פלסטינית ומעוניין להכניס את אבו מאזן במקום חמאס, אבל הקמנו ממשלה שתתמודד יחד עם המלחמה. אז למה השארתי את זה? כי זה בוצע לפני המלחמה. כמו ההסכם שנחתם מול רן ארז, כך גם התקציב מול הרשתות החרדיות.
"קמפיין הכספים הקואליציוניים מקפל את כל מה שהם אוהבים לשנוא", ממשיך סמוטריץ' ופורט. "חרדים, ישיבות, מתנחלים, סמוטריץ'. אבל לצערי, בזמן שיש אחדות גדולה בחזית ובעורף התקשורת לא מצליחה להתעלות וממשיכה לשסות, לפלג ולהסית. גנץ רואה את זה ואין לו אומץ לצאת נגד הבייס שלו.
צריך להבין: כל תקציב האופק חדש לשנה הנוכחית, זה 35 מיליון, מתוך 30 מיליארד. זה אלפית מתוך התקציב שהוא מסכים. נגיד שיש לך ויכוח על 300 מיליון, על זה אתה משתתף בקמפיין שכולו שנאת חרדים והסתה? במשרד למשימות לאומיות קיצצנו 70 אחוז, בזמן שיש שם את החטיבה להתיישבות שאמורה לשקם את חבל עזה ולחזק את הצפון אחרי שנסיר בעז"ה את האיום של חיזבאללה. וכן, יש שם גם את יו"ש. על זה אני צריך להתנצל?".
סמוטריץ' מכה גם על חטא היסטורי: "החטא הקדמון שזה מוגדר כספים קואליציוניים. אנחנו נשים לזה סוף. הייתה על כך הסכמה מקיר לקיר. לא ייתכן שיהיה תקציב סוג א' ותקציב סוג ב'. למה תקציב הבימה נמצא בבסיס התקציב ואסור לגעת בו לטובת המלחמה, והמכינות הקדם צבאיות, או השירות הלאומי, כן? למה אופק חדש לציבור הכללי, נמצא בבסיס התקציב ושל החרדים מוגדר כתקציב קואליציוני? הכל צביעות".
"גנץ עשה קמפיין פוליטי בתוך המלחמה וזה כואב לי"
לסמוטריץ' יש בטן מלאה על גנץ: "כשגנץ היה שר ביטחון, הוא נלחם על הגדלות רמטכ"ל לפנסיונרים. מדובר בתקציב ששווה 1.3 מיליארד בשנה. אמרתי לו: בני, אתה אומר שצריך דוגמא אישית, אז למה אתה לא אומר 'בואו כל האלופים בדימוס ונוותר יחד על התקציב הזה?' שוב, אני לא נכנס לשאלה אם טוב או לא, אבל אני לא אפלה מורה חרדי בגלל שהוא חרדי".
סמוטריץ' ממשיך בביקורת על השר גנץ: "הוא ערך מסיבת עיתונאים, שבמהלכה האשים שהממשלה עושה פוליטיקה בזמן מלחמה. האמת היא שהממשלה לא עשתה שום פוליטיקה, לצערי הוא עשה קמפיין פוליטי בתוך המלחמה וזה כואב לי".
- יכול להיות שכל הכניסה של גנץ, הייתה לצרכים פוליטיים שלו?
"אני לא רוצה להיכנס לכך. הסכמתי לשלם מחיר כבד כדי שהמחנה הממלכתי תיכנס לממשלה. אני מייצג ציבור שלם, אבל הסכמתי להישאר מחוץ לקבינט המלחמה, רק כדי שתוקם ממשלת אחדות. אני חושב שזה קריטי בעיניי, הלוחמים צריכים לדעת שיש אחדות, גם הקהילה הבינלאומית וגם האויבים שלנו צריכים לדעת את זה ואנחנו צריכים לשמר את זה. אבל למרות הכל, אני לא מוכן לתת לו סוג של וטו כדי לנהל את כולנו. אני חושב שהוא היה צריך להצביע בעד, או לכל הפחות להימנע" הוא מסיים.
"לא מעניין אותי המחיר"
הריאיון הזה נערך בשעות הערב של יום חמישי, רגע לפני שההפוגה הסתיימה בפיצוץ ותושבי הדרום והמרכז, שוב הפכו למטווחים. על פי סקרי דעת הקהל, סמוטריץ' שתמך בהסכם, עשוי לשלם על כך מבחינה פוליטית, אבל כששואלים את חבר הקבינט ויו"ר הציונות הדתית על כך, הוא לא ממש מתרגש.
- אתה מתחרט על התמיכה בהסכם חילופי השבויים?
"לא" הוא אומר בנחרצות ומסביר: "זה קשור למה שאמרנו לייצר אחדות סביב משימת העל שלנו, ניצחון במלחמה, השמדת חמאס והסרת האיום מעזה.
"לא יכולה להיות עסקה טובה עם השטן, את הנאצים צריכים להשמיד ולא לדבר איתם. הסכנה הגדולה הייתה שהעסקה תסמן את סיום המומנטום של המלחמה כשחמאס לא הושמד, וזו סכנה קיומית.
"כשישבנו בתוך הממשלה, השתכנענו במהלך שבע שעות של דיון, שכולם נחושים במאה אחוז להמשיך את המלחמה עד הניצחון. אבל למרות זאת ומחשש ללחצים כאלו ואחרים, לא הסתפקתי בכך והוספתי תאריך תפוגה של עשרה ימים ורק אז תמכתי. המסר שיצא בסיומה של הישיבה, זה שכולנו מאוחדים. צריך לומר ביושר: ההחלטה הייתה עוברת גם בלעדיי, אז לבוא לעמוד עם דגל בראש התורן שאני מביא את הערכים שלי, מה היה מרגיש הלוחם בעזה?" אומר יו"ר הציונות הדתית.
- ובכל זאת, אתה עלול לשלם מחיר פוליטי כבד.
"לא מעניין אותי המחיר" הוא אומר. "כשהאחים שלי מוכנים למסור את חייהם, אז אני לא אמסור את הפוליטיקה שלי? שאלו אותי בישיבת הממשלה, אתה נלחם על אופק חדש לחרדים, אבל זה לא קשור לציבור שלך. אמרתי להם – ואתם יכולים לראות את זה בפרוטוקולים – 'את האלוקים אני ירא'. אחרי המאה ועשרים, אני אתן את הדין בפני בורא עולם ואשאל שם אם עשיתי את הדבר הנכון, אם קיבלתי החלטות כלכליות נכונות, כמו גם אם קיבלתי החלטות שגורמות לאחדות בעם.
לי היה חשוב שהלוחמים בעזה, בצפון או בכל מקום אחר, ירגישו שיש נחישות ואנחנו יכולים לנצח. הוצאנו את האמירה העקרונית שלנו טרם ישיבת הממשלה, אבל זה לא משנה כי זה היה עובר בלעדיי ולכן אנחנו חלק. אנחנו שם".
"מקווה שלא יהיה עם מי לעשות עסקה"
כאמור, הריאיון נערך קודם סיום ההפוגה והחזרה ללחימה וחלק מהריאיון עסק בשאלה האם ישראל תשוב להילחם. לסמוטריץ' היה ברור עוד קודם לכן, שמיד בסיומה, ישראל תשוב להילחם, אולם כשמדברים איתו על השבת החטופים, ברור לו שבלעדי הלחימה העיקשת, העסקה לא הייתה יוצאת אל הפועל.
"אין מי שלא מתרגש מהחזרת החטופים" הוא ממהר ומבהיר, "אבל הוכח שהלחץ הצבאי הוא זה שהביא את סינוואר להסכים לעסקה. אני מקווה שבגל הבא לא יהיה עם מי לעשות עסקה, כי הוא וכל אנשיו יחוסלו.
"אנחנו צריכים לנצח את המלחמה" הוא מוסיף ומציין. "יש לנו תמיכה גדולה של ארה"ב, יש שיתוף פעולה יוצא מן הכלל, שעל רובו אי אפשר לדבר. יש גם ויכוחים, אבל בסופו של דבר, אנחנו אלו שמנהלים אותה. ראש הממשלה, שר הביטחון, הרמטכ"ל וכל הגורמים. אנחנו מחוייבים להמשיך את הלחימה בכל הכוח".
כששומעים את סמוטריץ' מסביר כל כך טוב את הנסיבות להפסקת האש, כמו גם את המחויבות להמשך הלחימה, אי אפשר לתהות באזניו מה היה קורה, לו בקבינט היו יושבים בנט ולפיד ואילו בצלאל סמוטריץ' באופוזיציה. אבל סמוטריץ' לא נבהל.
"תלך אחורה ותראה שאני משתדל לא להיות בפוזיציה. יש משפט שאומר שפוליטיקאי בלי אידיאולוגיה, צריך להיות עם זיכרון ארוך, כי הוא צריך להיזהר לא ליפול בין כל האמירות, אבל אצלי יש עיקרונות ואני הולך לפיהם.
"יכול להיות שאם הייתי באופוזיציה, לא הייתי מכיר את כל הפרטים וממילא תוקף את קבלת ההחלטות" הוא מודה, "אבל עכשיו אני מכיר". אני אומר את זה בהרבה צניעות אבל אפשר לסמוך עליי, הוכחתי מאיפה באתי. גם במקרה הזה של התקציב והרשות הפלסטינית, עמדתי בלחצים מול כל העולם. גם כשאחרים לא היה להם נעים, לפעמים יותר מהנציגים החרדים, עמדתי בפרונט וחטפתי את האש" הוא אומר ועוקץ את החברים מהמפלגות החרדיות שהותירו אותו בחזית בנושא התקציבים למורים החרדים".
הקונספציה עדיין לא השתנתה
את הריאיון הזה לא היה ניתן לסיים בלי לשאול על הקונספציה ביהודה ושומרון, שם נראה שהצבא עדיין לא הפנים את הטבח בשמחת תורה. מה שמפתיע היה, שמבחינתו של השר במשרד הביטחון, לא רק ביו"ש היא עוד לא השתנתה, אלא בכלל בצבא.
"אני חושב שהיא לא השתנתה מספיק" הוא אומר. "כן, גם על זה אנחנו עובדים. עצרתי את הכספים לרשות הפלסטינית, בעקבות כך היה דיון בקבינט ובזכות זה ראש הממשלה אמר את מה שאמר וייצר דה-לגיטימציה לרש"פ ולרעיונות ההזויים שהם יישלטו בעזה ביום שאחרי.
"יש עוד עבודה בנושא הזה לא רק בהקשר של יהודה ושומרון, אלא גם כדי להפיל את האסימון ולהפיק את הלקחים האמיתיים. את מה שצריך לשנות הרגע, אז צריך כאן ועכשיו. אבל את כל השאר, נדון עליהם אחרי המלחמה.
"זה ייקח עוד זמן. לנו זה ברור, אבל צריך שזה יחלחל אצל כולם" הוא אומר ומסיים.
סמוטריץ' אני רוצה להגיד לך
אתה אדם מרומם מאוד
אני גאה בך כאדם גם אם אני לא חושב כמוך מאה אחוז
סמוטריץ' חזק וברוך בשביל זה נשלחת
לא יהיו הרבה טפיחות על השכם אבל כל הצלחה
קטנה זה לדורות…
נ.ב
אם אפשר לפרסם דוחות על מחבלים שבני משפחותיהם מקבלים קצבה מביטוח לאומי אנחנו רוצים לעצור את זה