פדיון הנפש הוא עניין רוחני קבלי, שנעשה על מנת לבקש את מניעתן או ביטולן של גזרות, וכדי לבקש ישועות או מרפא לאנשים הזקוקים לכך. פדיון נפש, בעולם היהדות, הוא מושג רב משמעות. הפדיון יכול להיעשות על ידי רב צדיק המוכשר לכך בלבד. נפש האדם, חלק אלו-ק ממעל, היא דבר מופלא ועליון. לכן, כל עיסוק בשחרורה מעולן של גזרות, הוא כבד משקל ובעל משמעות עצומה. מטבע הדברים, עושה הפדיון יהיה רב פודה. אז מהי חשיבותו של הפדיון, מהם טעמיו, מהו סדר הפדיון ומתי יש לבצעו?
חשיבותו של פדיון נפש
על חשיבותו של פדיון העידו רבנים גדולים, מראשונים דוגמת הרמב"ן ועד אחרונים, וביניהם האר"י זצוק"ל, בעל ה"פרי עץ חיים", ה"שמן ששון", הרש"ש ועוד. פדיון נפש מבקש להמיר גזרה רעה בגזרה טובה ולבקש רחמים על בעל אותה הנפש. בפדיון הנפש מבקשים את שלמותו של ה"צלם", שהוא רובד רוחני באדם היהודי.
חשיבותו של הפדיון רבה גם כי בכוחו לפתוח שערי שמיים על האדם מבקש הפדיון באופן ספציפי, וגם כי
ביכולתו להביא לגאולתה הפרטית של הנפש באופן כללי.
טעמו של הפדיון
ניתן למנות מספר טעמים לפדיון הנפש. ראשית, כאמור, מטרתו של הפדיון היא לגאול ולשמור על "צלם" האדם, שהוא רובד נשמתי של האדם היהודי. כפי שיפורט בהמשך, הגימטריה של המעות הנדרשות לפדיון הנפש היא "צלם"- דבר המרמז על מטרת הפדיון. פדיון הנפש עושה זאת בכך שהוא שומר על הצלם בצורתו המלאה, ומשלים את הפגמים שבו, ככל שישנם כאלו.
בנוסף, פדיון נפש מרמז למידת החסד: הגמטריה של המעות יוצרת גם את המילה "חסד". כפי שיפורט בהמשך, את כספי הפדיון תורמים לצדקה. החסד שנעשה בפדיון הנפש מבקש גם הוא לעורר רחמי שמיים על האדם המבקש את פדיון נפשו, וכפי שכתוב "צדקה תציל ממוות".
כמו כן, גימטריית המעות מרכיבה את המילה "עץ". כפי שכתוב במקורות: "כי האדם עץ השדה", וכך יכול ה"עץ" לכפר על האדם.
סדר הפדיון
סדר פדיון הנפש הוא כדלהלן:
ראשית, על פדיון הנפש להיעשות כמה שיותר מוקדם בבוקר; אף לפני עלות השחר או מוקדם ככל האפשר. לא כל אחד מהרבנים מבצע פדיון נפש; דרוש תלמיד חכם וצדיק העוסק בתורה עיסוק של קבע כדי שיוכל להיות רב פודה. כאשר מבקשים לבצע פדיון, יש לפנות לרב המתאים והמוכשר לכך.
על פי החכמים דלעיל, סכום פדיון הנפש צריך להיות 160 פרוטות, כאשר על הפרוטות להיות עשויות מכסף טהור. הגמטריה של 160 הפרוטות הינה "צלם"- הצלם אותו אנחנו מבקשים להשלים באדם על ידי הפדיון; "חסד"- בזכותו אנו מבקשים לגאול את הנפש; ו"עץ"- המבקש לכפר על האדם בשל זהותו אליו, כאמור בפסוק "כי האדם עץ השדה". שלושתם גם יחד מבקשים לאפשר את פדיון הנפש בצורה המיטבית. על פדיון הנפש להיעשות על ידי רב פודה, שאיננו כל רב.
במסגרת פדיון הנפש קורא הרב צירופי שמות שונים של הקב"ה המגיעים לגמטריה של 160 הפרוטות בתפילה המיוחדת לפדיון נפש.
לבסוף, פרוטות הכסף הטהור ששימשו לפדיון, ניתנות לתלמידי חכמים עניים כצדקה.
הזמנים בהם טוב לעשות פדיון נפש
במהלך היום, על פדיון הנפש להיעשות בשעות הבוקר, מוקדם ככל האפשר- ואפילו לפני עלות השחר.
במהלך השנה, פדיון נפש ניתן לעשות בכל עת. עם זאת, ישנם זמנים בהם לפדיון הנפש ישנה חשיבות יתרה: בערב ראש השנה ובערב יום הכיפורים, לקראת השנה החדשה ומתוך תפילה לזיכוך ולכפרה על הנשמה, כמו גם לבקשת שנה של בריאות ושגשוג רוחני.
בנוסף, נהוג לעשות פדיון נפש בזמנים בהם נדרשות ישועות, ובפרט בזמנים בהם נדרשים רפואה ומרפא לאדם. בשעת מחלה, מבקש האדם לפדות את נפשו ובכך להציל את עצמו ואת נשמתו מהגזרה הרעה ולהפוך אותה לגזרה טובה.
מוזמנים לבקר באתר: https://www.naharshalom.co.il