שני מחקרים חדשים שהוצגו בכנס של האגודה האמריקאית לאונקולוגיה קלינית, (ASCO) מצביעים על התקדמות משמעותית בטיפול בחולי סרטן מסוג מיאלומה נפוצה, כולל בשלבים מתקדמים של המחלה כך פורסם ב'הארץ'
מחקר אחד, שבחן לאורך זמן את השימוש בתרופה ביולוגית חדשנית שאושרה לאחרונה על ידי מינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA), הראה שקרוב לשני – שלישים מהמטופלים הגיבו לטיפול, ותוחלת החיים שלהם התארכה ב- 50%.
המחקר השני הראה תוצאות חסרות תקדים בשילוב התרופה עם תרופה ביולוגית נוספת, שעדיין נמצאת בשלבי אישור, כשלמעלה מ95%- מהחולים הגיבו לטיפול.
מיאלומה נפוצה היא סרטן הדם השני בשכיחותו כיום (אחרי לימפומה). במחלה זו, תאי הפלזמה – תאי דם לבנים מסוג B שתפקידם הוא לייצר נוגדנים שילחמו בזיהומים – הופכים לממאירים. התאים מתחלקים ללא בקרה ונצברים במח העצם, מה שמשבש את הייצור של תאי דם אחרים. בהמשך מפרישים התאים חומרים הגורמים לפירוק מואץ של העצמות, מה שמוביל לנגעים ואף לשברים וגורם כאב וסבל לחולים, זאת לצד בעיות נוספות כמו פגיעה בכליות והתפתחות זיהומים.
כיום אין תרופה שמסוגלת להעלים את התאים הסרטניים לחלוטין ולמנוע את חזרתם, אולם יש שלל תרופות וטיפולים שמאטים את התקדמות המחלה ומאריכים את חיי החולים. בשנים האחרונות מספר הטיפולים האפשריים גדל באופן משמעותי, ואיתו גם תוחלת החיים של חולי מיאלומה נפוצה.
למרות זאת, התאים הסרטניים מגיבים ומוצאים דרכים לעקוף את הטיפולים כדי לחזור ולשגשג. "חולים עם מחלה מתקדמת, שעברו ארבעה קווי טיפול שכוללים את כל משפחות התרופות הקיימות לטיפול במיאלומה, הם קבוצה מאוד מאתגרת לטיפול", מספרת פרופ' יעל כהן, מנהלת יחידת המיאלומה במערך ההמטולוגי בבית החולים איכילוב , ומי שהובילה את המחקר שנערך במדינות שונות ברחבי העולם, כולל בשלושה מרכזים רפואיים בישראל – איכילוב, שיבא והדסה.
במחקר ניסו כהן ועמיתיה להשתמש בשני סוגי תרופות חדשניות המפעילות את מערכת החיסון של החולה נגד המיאלומה.
הראשונה היא תרופה ביולוגית בשם "טקליסטמאב- (Teclistamab ) " נוגדן דו-ראשי, שפועל בשתי דרכים במקביל – אחת "תופסת" את תאי ה- Tשל מערכת החיסון והשנייה מתחברת לחלבון בשם BCMA שנמצא על מעטפת התאים הסרטניים. "הרעיון הוא להביא את תאי ה-T אל התאים הסרטניים כדי שיחסלו אותם", מסבירה כהן.
התרופה השנייה היא "טלקטמאב (Talqetamab)," שמבוססת גם היא על פעולה כפולה: אחת מתחברת אל תאי T -של מערכת החיסון, והשנייה מתחברת לחלבון D5GPRC שנמצא גם הוא על מעטפת התאים הסרטניים.