מדגם הבחירות של אתר המחדש שנערך בעיר בית שמש, כחלק מסדרת מדגמים שנערכת בארבעה ערים הבולטות למגזר החרדי: בית שמש, אלעד, ירושלים – שם הקרב הוא רק על מועצת העיר והרביעית היא בני ברק. שם נפתח מחדש המרוץ לראשות העיר, אחרי שבית המשפט דחה את העתירה שביקשה לפסול את בוסו, בטענה שהוא לא מתגורר בעיר.
תחילה לנתוני ההצבעה על מועצת העיר, שם ניטש קרב לא פחות מאשר ראשות העיר.
חשוב רק לציין שהסקר נערך באזור המרכז המסחרי ברמה א'. אזור חרדי, עם נטייה לדגל התורה. עם זאת חשוב לציין שבסקר הזה היו לא מעט בני עדות המזרח ואפילו אנשים שאינם חובשי כיפה שהגיעו להשתתף בהצבעה.
ובכן בקלפי שלנו נרשמו 303 קולות למועצת העיר ו-282 קולות לראשות העיר. אז איך מתבצעת החלוקה? הנה.
מפלגת דגל התורה- מגיעה למקום הראשון עם 123 קולות.
מפלגת כח – שלומי אמונים ובעלזא, מגיעה למקום השני עם שישים ושישה קולות.
ש"ס במקום השלישי עם ארבעים וחמישה קולות. זאת למרות שהרכב של הקמפיין הסתובב סביבנו ללא הרף והרושם היה שש"ס נותנת פייט גם בשכונה שמוגדרת יותר ליטאית.
מפלגת דרך – הרשימה הכלל חרדית רמת בית שמש – מביאה הישג נאה במיוחד עם שלושים ושישה קולות ובכך מגיעה למקום הרביעי.
מפלגת עץ, של בני תורה, מקבלת שנים עשר קולות.
אגודת ישראל שסימנה ג' – מקבלת אפילו פחות מכך וזוכה ב-9 קולות בלבד. נתון דומה מקבלת גם רשימתה של עליזה בלוך שמסתפקת ב-9 קולות מהאזור החרדי.
מחל – רשימת הליכוד סוגרת את הרשימה עם 3 קולות. נתון מעניין מאוד אפשר לומר.
בקרב על ראשות העיר
מלאכי כי טוב שהספיק לפרוש זוכה בתשעה קולות בלבד. ההצבעה הייתה בטרם ההכרזה, כך שהנתונים מסבירים היטב למה הוא פרש. הנתון המעניין שבעוד למועצת העיר קיבלה רשימת עץ 12 קולות, במירוץ לראשות, המועמד שלהם זכה ב-9 בלבד.
עליזה בלוך מגיעה למקום ה-3 בלבד, אך צמוד באופן יחסי ל…משה אבוטבול. אז כמה כל אחד? בלוך עם ארבעים וחמישה קולות, אבוטבול עם חמישים ואחת קולות. מספר גבוה יחסית לעומת ש"ס, אך נמוך מהסך הכולל של ש"ס ואגודת ישראל ושלא לדבר על מחל גם יחד.
את המקום הראשון קוטף גרינברג עם פער ניכר וזוכה במאה שבעים ושבעה קולות. אך גם כאן יש מעט פחות קולות מהסך הכולל של קולות דגל ושלומי אמונים יחד.
כשמסתכלים על הנתונים של בלוך, אפשר לראות בבירור שכל מצביעי דרך הצביעו עבורה לראשות העיר, גם אם יש הכחשות. בלוך שקיבלה 9 קולות בלבד למועצת העיר מגיעה לארבעים וחמישה קולות, סכום שווה לקולות שקיבלה הסיעה שלה, יחד עם סיעת דרך של לייטנר. אם תרצו, הנה התשובה במי מצביעי המפלגה תומכים.
ולסיום, אם נרצה לבדוק באחוזים את פילוח הקולות לראשות העיר גרינברג עם שישים ושניים אחוזים ושבעה עשיריות האחוז.
אבוטבול במקום השני עם שמונה עשר בלבד
בלוך עם כמעט 16 אחוזים. ליתר דיוק חמישה עשר אחוזים ותשעה עשיריות האחוז.
כי טוב, נציג הפלג, סוגר עם שלושה אחוזים ועשירית האחוז. אם ניתן את כל הקולות הללו גם לאבוטבול, הוא יעמוד על עשרים ואחת אחוזים ועשירית האחוז.
ומכאן לעיר שעיני הכל נשואות אליה: אלעד.
הסקר נערך סמוך מאוד למרכז המסחרי נחלת יצחק, מקום הומה אדם שנמצאים בו מכל העדות והגוונים ומתברר שהקרב היה צמוד מאוד באופן יחסי. עמדנו סמוך לחנות קיי-טק ועד מהרה המקום הפך לעלייה לרגל ומוקד לחיכוכים בין תומכי מועמד אחד למועמד האחר.
276 מצביעים השתתפו במדגם שלנו ולשם שינוי, כל המצביעים הצביעו גם למועצת העיר וגם לראשות.
אז מה הנתונים? הנה.
ש"ס היא המפלגה הגדולה במועצת העיר עם תשעים ושלושה קולות, אחריה אגודת ישראל עם 75 קולות. דגל התורה רק עם 42 ומתמקמת במקום השלישי, לאחריה מפלגה שלא נמצאת כעת במועצת העיר: מפלגת עץ עם 30 קולות. נתון משמעותי, אך בהחלט יכול להיות קשור לעובדה שהיו"ר בנימין מינצר הגיע להתראיין ואלו הנתונים בעקבות העניין שנוצר.
ברק צברי, אבי דיין ומפלגתו של יצחק חלה, מפלגת תושבים שווים, מקבלים 9 קולות כל אחת. האם זה אומר שכולם לא עוברים או כולם מקבלות מנדט בודד? נצטרך להמתין.
מפלגת צ' זוכה ב-6 קולות והבית היהודי סוגרת את הרשימה עם 3. סביר להניח שלו היינו עורכים את הסקר באזורים הדתיים יותר, היינו רואים יותר קולות של הבית היהודי.
ועכשיו לקרב על הראשות
יהודה בוטבול מקבל 126 קולות מתוך סך הקולות ואילו ראש העיר המכהן ישראל פרוש מנצח עם 150 קולות. האם זה אומר שאלו יהיו תוצאות האמת? לא בהכרח כלל והקרב שם נראה דרמטי גם ברגעים אלו שעדיין ממתינים בתור להצביע בקלפיות.
המשמעות של המספר הזה עבור בוטבול מלמדת שלא כל הגוש היה איתו, מכיוון שלא ייתכן שויז'ניץ הביאה רק 9 קולות לבוטבול, המשמעות היא שאו שחלקים בעץ לא תמכו, או בבית היהודי, או גם וגם. אצל פרוש זה כמובן הפוך והוא מקבל 150 קולות שזה יותר מסך הקולות של הגוש שתומך בו ועומד על 135 קולות.
בבני ברק, שם כולנו שמענו לאורך כל הדרך שבוסו יפרוש, הדרמה בשיאה ועל פי הנתונים שלנו יש גם לא מעט מתומכי דגל התורה שהצביעו בוסו. סביר להניח שנסיים את הערב עם ראש העיר חנוך זייברט, אולם בכל מצב, הקרב האמיתי והמשמעותי הוא במועצת העיר, שם בדגל התורה מקווים להשיג רוב שיחשק את זייברט. האם זה אכן ייקרה?
בדומה למקומות אחרים, גם בבני ברק היו לא מעט שהצביעו רק למועצת העיר ולא לראשות. מדובר בפער יחסי, שמבהיר היטב מה מעניין את התושבים. אם נתרגם זאת למספרים, חמש מאות ושש עשרה קולות היו למועצת העיר, לעומת ארבע מאות תשעים ושישה בלבד לראשות.
כשמדברים על החלוקה במועצה, הנה המספרים שלנו.
דגל התורה לא מקבלת כאן את מחצית ממועצת העיר, אבל זה כמובן לא אומר שאלו יהיו הנתונים בתוצאות האמת. דגל זוכה ב-172. פער של כמעט שליש מהשגת רוב למועצה.
אגודת ישראל נותנת פייט רציני והאמת שראינו זאת גם בהיקף הציבור החסידי שהשתתף במדגם, מה שיכול להסביר את המספרים, מקבלת מאה שלושים ושניים קולות.
ש"ס שרצתה להיות השנייה במועצת העיר, מתייצבת במקום השלישי עם מאה קולות בלבד ולאחריה הפתעת הבחירות: מפלגת טובת העיר – טז של פורשי גור, בראשות שלמה אלבוים, שזוכה ב-64 קולות ועוקפת את עץ הוותיקה שמקבלת רק 40 קולות.
מחל של יעקב וידר, מקבלת רק 2 קולות, אבל בהתחשב במיקום הסקר – צמוד לאיצקוביץ' אין לו מה להתרגש.
בשאלת המועמדות לראשות העיר, תתפלאו אבל הקרב היה צמוד באופן יחסי.
בוסו מקבל 229 קולות בלבד, יותר מכפול לעומת קולותיה של ש"ס וזה למרות שאיש לא הביע תמיכה רשמית במועמדותו. מאיפה מגיעים הקולות הללו? על פי הניתוח שלנו, מש"ס כמובן אך גם ממצביעי טז, עץ ואפילו במפלגת דגל התורה. האם היו גם כאלו שהצביעו לאגודת ישראל ולבוסו? ייתכן. אולי כאלו שרצו להוציא את הכאב על ההליכה של גור עם ש"ס.
זייברט לעומתו מקבל מאתיים ארבעים ואחת קולות. נתוך נמוך משמעותית מסך הקולות של דגל התורה ואגודת ישראל יחד. נראה לי שאפשר להסתפק בנתונים האלו והם בהחלט מעניינים אם אנחנו לא חושבים שאנשים באו להצביע כדי להטריל (על אף שהיו כאלו מעט).
חשוב לציין שבבני ברק היו 2 מעטפות פסולות עם צמד פתקים. אחת עם ג' וטז – הטרלה אמרנו? השנייה עם דגל וש"ס.
ומה קורה בירושלים השלווה, ששם מיותר לדבר על השקט בשאלת הראשות?
הנה המספרים.
דגל עם שבעים ושתיים קולות אגודת ישראל עם שישים קולות. שש שלוש כבר לא יהיה אם זה יהיה היחס.
ש"ס עם שלושים ותשעה קולות. פחות מאגודת ישראל אפילו, אבל ייתכן שזה בשל אופי המקום. מסעדת אהרונס בהר חוצבים.
במקום הרביעי מפלגת דרך עם עשרים ושבעה קולות. הישג יפה, אך מעניין אם הוא אכן יתממש גם בתוצאות האמת. אולי השכנוע של היו"ר אבישי כהן, בשטח הקלפי שלנו, עמדה לו.
לאחר מכן עץ, התעוררות ועוד מפלגה עם האותיות יב' מקבלת כל אחת תשעה קולות, הבית היהודי עם שישה קולות ושאר הקולות מתפזרים בין נעם, ירושלים אחת ומחל.
וואו. אלופים.
הסקר הכי קרוב לתוצאות שהיו באמת
אתם היחידים שצפיתם פער כזה באלעד (רק שבוטבול ניצח, אבל התייחסתי בעיקר למגמה וזה פשוט מטורף)