ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת, בראשות מ"מ ח"כ ארז מלול, קיימה אתמול דיון בנושא משבר הפסולת בשל סגירת אתרי הטמנת הפסולת במדינה. בדיון לקחו חלק מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, גיא סמט; סמנכ"ל בכיר לשלטון מקומי במשרד להגנת הסביבה, אלעד עמיחי וגורמי מקצוע נוספים מהמשרד.
בימים אלה, המשרד להגנת הסביבה, בשיתוף עם החשב הכללי במשרד האוצר, אגף התקציבים, רשות מקרקעי ישראל, רשות החשמל, רשויות מקומיות, ויזמים פרטיים, מקדם הקמה של מתקני מיון וטיפול בפסולת בכל רחבי הארץ – תשתית טיפול שתאפשר מימוש תוכניות המשרד להגברת המיחזור, להפחתת ההטמנה ולהפחתת פליטות גזי חממה.
גיא סמט, מנכ"ל משרד המשרד להגנת הסביבה: "שוק הפסולת הוא ריכוזי מאוד ואין תחרות שמאפשרת שירות ומחירים תחרותיים. המשרד להגנת הסביבה מטפל באמצעות תמיכות שמאפשרות הפעלת המתקנים במחירים סבירים. בנוסף, המשרד פועל באופן אקטיבי להקמת מתקנים רבים מסוגים שונים בכל רחבי הארץ, כך שיהיו יותר פתרונות לרשויות ופחות תלות בהטמנה ובמתקנים ריכוזיים. יש מספיק מקום להטמנה לכל הרשויות בשנים הקרובות.
"המצוקה הנוכחית נגרמה, בין היתר, בשל עמדה צודקת של המשרד להגנת הסביבה למנוע הקמת הר פסולת באתר עברון – עברון לא תהיה חירייה 2. לא נכון להרים לגובה הרי פסולת חדשים ולאפשר לייצר חירייה חדשה – לא כך אנחנו רוצים לראות את פני הארץ. בנוסף, המשטרה הירוקה של המשרד להגנת הסביבה ומשטרת ישראל מנהלים חקירות פליליות כנגד אחת החברות אשר גרמו להפסקת השירות במתקן מרכזי לטיפול בפסולת, מכיוון שבגלל החקירה התעכב מתן תמיכות לחברה. פעולות אלו גרמו לחברות פסולת להפעיל לחץ על ידי צמצום השירות לרשויות ואיום בהעלאת מחירים. המשרד לא מוכן להתפשר בהיבטים סביבתיים. איכות החיים של התושבים היא חשובה, המשרד לא ייתן יד להרחבת הטמנה רק בגלל שזו האופציה הזולה ולא ייתן לגורמים עברייניים להנות מהמצוקה.
סמט הוסיף: "המשרד עושה כל מאמץ בשיתוף עם גורמי ממשלה אחרים למצוא פתרון ביניים ואנחנו מאמינים שבקרוב נוכל לבשר על מציאת נוסחה שתאפשר חידוש השירות המלא לרשויות. אנחנו מאמינים שהמשבר הנוכחי לקראת פתרון וקיים צורך להקים עוד מתקנים ולפתח תחרות.
כמו כן, צריך לתת למשרד את הכלים והסמכויות לניהול השוק בשגרה ובחירום. אני פונה כאן גם לשותפים שלנו במשרדי הממשלה השונים לפעול במהירות ולפעול כך שהרשויות יקבלו את השירות אבל בלי להתפשר על עקרונות סביבתיים".
לדבריו, חוק פסולת בניין, שהוא אחד מהחוקים הסביבתיים החשובים, צפוי להגיע בתקופה הקרובה לדיונים בוועדת הפנים והגנת הסביבה, ויחולל שינוי משמעותי בשוק. "שליחותי הציבורית היא להביא את כל התוכניות האלה לכדי מימוש", אמר.
אלעד עמיחי, סמנכ"ל בכיר לשלטון מקומי במשרד להגנת הסביבה, ציין כי בימים אלה המשרד מקדם מתקנים בכל רחבי הארץ. מתקנים למיון, טיפול, השבת פסולת – מהפכת תשתיות.
בין מתקנים אלה: מתקן לטיפול בפסולת שאריות מזון (אורגנית) באמצעות עיכול אנאירובי באתר דיה שבמועצה האזורית אשכול; מתקן מפרידן חירייה, שיאפשר מיון מתקדם של מרבית הפסולת המיוצרת באזור גוש דן; מתקן מתקדם למיון פסולת עירונית מוצקה באתר עברון; מתקן בראשון לציון של עיכול אנאירובי שייוצר בו חשמל ירוק מהפסולת; הקמת אתר השבה בנאות חובב ולצידו מתקן מיון פסולת ועוד יוזמות. המשרד להגנת הסביבה מבצע איתור שטחים פוטנציאלים נוספים להקמת מתקני טיפול בפסולת מתקדמים בכל רחבי הארץ.