לא פועל? צפו כאן:
בליל הסדר כולנו נוהגים לקיים בהידור רב את מצוות ארבע כוסות יין. לא מעט דינים והלכות יש בהלכות ארבע כוסות, אבל אנחנו לא באנו ללמד אתכם הלכות, אלא להמליץ לכם על יינות משובחים.
לשם כך נכנסנו אל 'הגורן' ברחוב מצדה בבני ברק וההיצע הגדול, קצת גרם לנו להתבלבל. האמת היא שהתלבטנו בין יין לבן לאדום או אפילו רוזה. התלבטנו בין היקרים יותר ליקרים פחות. בסוף, בחרנו ללכת דווקא על אדום היות ולפי דעות הלכתיות שונות צריך להדר דווקא ביין ולא במיץ ענבים ומהדרים לשתות יין אדום ולא לבן.
ההיצע היה ענק, אבל בחרתי במיוחד יינות שיתאימו לכל כיס ומחירם בין 100 ל-150 שקלים ועוד 1 כדי לברך עליו את ברכת הטוב והמטיב. את היינות ניתן להשיג בחנויות היין המובחרות.
לפני שנתחיל בשתיית היין, הנה כמה טיפים לשתיה:
שימו לב לכוס בה אתם מוזגים את היין. הכוס המומלצת היא כוס קריסטל, על רגל, וגוף רחב.
את היין נמזוג עד לחלק הרחב של הכוס, ואז הגיע הזמן להריח.
את פעולת ההרחה נבצע בצורה הזאת וכאשר מכניסים את האף ממש לתוך הכוס, נסובב את הכוס בצורה מעגלית כדי לפתוח את היין ולשחרר אותו אחרי תקופה ארוכה בה הוא שהה בתוך הבקבוק ולאט ולאט נראה כיצד הריחות וגם הטעמים משתנים. כשניגשים לטעימה עצמה, נחזיק ברגל ולא בגוף הכוס, כדי שהיין לא יתחמם ממגע היד.
פינת המומלצים:
היין הראשון אותו בחרתי הוא מיקב תבור, מזן ייחודי שאינו מוכר בארץ "טאנט" שגדל בכרם שיפון. ליין צבע כהה ועמוק עם פרי עשיר, אופי אדמתי ומבנה מהודק שיתרמו להתפתחותו לאורך השנים. כרם שיפון נטוע במורדות המזרחיים של תל שיפון שברמת הגולן, בגובה 950 מטר מעל פני הים, שם נטעו את ענבי הטנאט מהם נוצר יין ייחודי זה.
היין טעים ונגיש לשתיה כבר מההתחלה. פתחתי את היין כשעה לפני השתיה ואני ממליץ לכם גם לפתוח את בקבוק היין לפני השתיה כדי לשחר את הטאנינים הכלואים ביין. שימו לב שאת הכוס הראשונה אתם שותים במהלך הקידוש, ושותים אותה על בטן ריקה. לכן ישנם רבים שבוחרים דווקא יין קליל. אפשר יין רוזה או לבן.
לכוס השנייה, אני ממליץ על מלבק מסדרת אסנס של יקב טפרברג. היין, הינו יין אדום יבש ועמוק, המופק מ-100% ענבי מלבק שמקורם בעמק איילון. היין מאופיין בצבע כהה ומרוכז ואיזון מצוין בין רכות פרי בשל לחמצמצות עדינה והוא התיישן במשך 18 חודשים בחביות עץ אלון צרפתי ו-10 חודשים נוספים בבקבוק בטרם שיצא לשוק.
בין הכוס השנייה לכוס השלישית והרביעית, אנו ניגשים לסעודה. אם אתם חייבים את הדג החריף או לא יכולים לוותר על מרק הקניידלך של פסח, אז חכו עם היין למנה העיקרית. אמנם, יש כאלו שנוהגים לא לשתות יין במהלך הסעודה מלבד ארבע הכוסות, אבל למי שלא מקפיד על כך, אני ממליץ קברנה סוביניון מסדרת סינגל ויניארד של כרמל מזרחי.
היין מופק מ-100% ענבי קברנה סוביניון הגדלים בכרם אדמון הנמצא בגובה 780 מטרים מעל פני הים ברמת הגולן. ליין גוון ארגמני עמוק וניחוחות מדהימים של פירות אדומים, טבק ומנטה. ליין גוף מלא, טעם פירותי עשיר וסיומת ארוכה ומאוזנת. אגב, הרכב זני הענבים המרכיבים את היין לרבות סוג הענבים ומשך היישון, עלול להשתנות מבציר לבציר.
המלצה מיוחדת נוספת היא גלילו של יקב דלתון מהיינות הגבוהים של היקב שנמצא, אגב, בקו העימות. היין הינו ערבוב של שלושה חלקות מצטיינות, קברנה סוביניון ושיראז מכרם אלקוש. וגרנאש נואר שמגיע מהכרם אבן מנחם. הגובה בכרם אלקוש הינו כ 600 מטר והוא כרם שמאוד מושפע מקרבתו לים התיכון. ימי הקיץ קרירים יחסית לשאר האיזור והלילות קרים ולחים. גם הכרם באבן מנחם דומה מאוד, האדמה בו גירית אך אדומה יותר והוא פחות משפע מכרם אלקוש. גפני הגרנאש עוברים דילול קפדני כדי לגדל כמות פחותה של ענבים בעלי ריכוז טעמים יותר גדול. בטרם שלב הביקבוק היין התיישן 20 חודשים.
שימו לב רק שלא לאכול יתר על המידה, שהרי אמרו חז"ל "וכל המרבה לספר הרי זה משובח".
לאחר הסעודה ניגש אל הכוס השלישית וכטוב ליבנו ביין ובבשר כדאי שוב לבחור ביינות קלילים יותר ולכוס השלישית ההמלצה שלי קברנה סוביניון מסדרת פמילי קולקשן של יקב דלתון. ליין צבע אדום עז וגוף מלא. באף נוכח של דובדבן, טבק, וצמחי בר גלילים כמו זעתר ומרווה. בפה פרי בשל וטאנינים רכים. מורכב מ- 100% ענבי קברנה סוביניון המגיעים משלושה חלקות מובחרות במרום הגליל: כפר שמאי, אלקוש וכרם בן זמרה.
ועכשיו הגענו לכוס הרביעית והאחרונה. לשם כך אני רוצה לברוח קצת לארץ המגף הלא היא איטליה.
באיטליה יש לא מעט יינות, אבל אני רוצה להמליץ לכם על אמיקל רוסו ונטו שהוא בלנד נחמד וקליל של ענבי זינפנדל וקברנה סוביניון שיתאים לסיום ארוחת החג.
את היינות ניתן לרכוש בחנויות היין המובחרות, כמו גם בהגורן רחוב מצדה 9 בבני ברק.
נתראה בעז"ה בתכנית הבאה.
הייתי שם היום והאמת היה אש. תענוג ממש!!