פשט המנהג בקהילות ישראל השונות, לאפות בשבת שלאחר חג הפסח, חלה בצורת מפתח. המקור הקדמון ביותר שנמצא לכך, הוא תלמידו של הבעל שם טוב הקדוש, רבי אברהם יהושע השיל זיע"א בעל ה-'אוהב ישראל' מאפטא.
ה-'אוהב ישראל', מביא בספרו כמה טעמים למנהג זה ומציין כי מדובר במנהג מימים קדמונים וכך עיקר דבריו: "המנהג הוא מימים קדמונים לנקוב את החלות בשבת שלאחר פסח במפתחות. ונעשה על החלה צורת מפתח ומנהג ישראל תורה הוא וצריך טעם. כבר ביארנו טעמים על זה לעיל והנה יש עוד לאלוה מילין טעם אחד על פי פשוטו כי הנה בעת הזאת כשאכלו ישראל מן המן, מהקרבת העומר ואילך לא אכלו עוד מן המן כמו שאמר הכתוב (יהושע ה, יא) ויאכלו ממחרת הפסח מעבור הארץ. ואמרינן בגמרא (קדושין לז:) ממחרת עד השתא לא אכול. ומאז התחילו לאכול מתבואת הארץ והיו ישראל צריכין לפרנסה כי עד עתה היה להם המן. וזאת ידוע שלכל דבר יש שער, כמו שאנחנו מתפללין שיפתח לנו ה' יתברך שערי פרנסה. ומזה נשתרבב המנהג להיות עושין צורת מפתח על החלות לרמז שיפתח לנו ה' יתברך שערי פרנסה".
רבי אברהם יהושע השיל זיע"א, מציין טעם נוסף לדבר, על פי תורת הסוד וליודעי הח"ן: "שבת שלאחר פסח הוא תמיד בשבוע שניה שבספירה והשבוע הזאת הוא בחינת גבורה בחינת זהב, אך שהוא מנוקד בכסף נקודות פתח ומורה שנעשה פתח ושער להיות באים כל הברכות ולכל פתח ושער יש מפתח לכן עושין צורת מפת על החלות".
אם עוד לא אפיתן חלה שכזו השבת, 'המחדש' בחר עבורכן מתכון קליל שיקטוף עבורכן מחמאות מכל המשפחה.
רכיבים:
1 ק"ג קמח
2 כפות שמרים יבשים
חצי כוס שמן
5 כפות סוכר
חצי כף מלח
2 וחצי כוסות (זכוכית, לא חד פעמי) מים פושרים
רכיבי הציפוי:
1 ביצה
1 כף סילאן
שומשום
קצח – לא חובה
אופן ההכנה:
שמים את השמרים בקערה יחד עם כף סוכר, כף קמח ושליש כוס מים פושרים (הסוכר, הקמח והמים הם מתוך הכמות הכללית של הבצק) מערבבים ומשהים להתפחה במשך 5-8 דקות.
מנפים את הקמח ומכניסים לקערת הלישה.
מוסיפים את השמרים התפוחים ואת שאר הרכיבים ומפעילים את המיקסר עם וו הלישה במשך 10 דקות לפחות. ככל שהבצק נילוש זמן ארוך יותר תקבלי בצק בעל מרקם נעים יותר. אם מכפילים כמויות יש להקפיד לשמור על הכמויות שהמיקסר מסוגל לערבל כדי שהמנוע לא יתאמץ יותר מידי.
מניחים להתפחה למשך שעה, עד להכפלת הנפח.
מחלקים את הבצק לשש חלות גדולות או 12 קטנות, כל חלה מחלקים ל- 6 או 3 חלקים שווים.
לאחר מכן מחלקים את הבצק לצורת נקניקיות, שמהן קולעים צמות. מהצמה הראשונה יוצרים את הראש של המפתח, מחברים את שני הקצוות של החלה ויוצרים עיגול. כדי לשמור על העיגול, יש כאלו ששמים ביצה ואחרים שמים תבנית עגולה מאלומיניום, או באמצעות שיטות אחרות.
את הצמה השנייה מחברים לראש העגול ומחברים לקצה את שתי החלות הקטנות הנותרות.
לאחר מכן מערבבים את הביצה והסילאן ומורחים על החלות בעזרת מברשת.
מפזרים שומשום על הביצה ואופים בחום גבוה במשך 5 דק' ואחר כך מנמיכים את החום לבינוני למשך 20 דק' נוספות.
החלות נשמרות היטב במקפיא.
יש לכן מתכון מנצח שאתן מעוניינות לשתף בו את גולשי 'המחדש'? שלחו מייל ל-editor@hm-news.co.il