חג השבועות בפתח וכולנו מתכוננים לסעודות מסורתיות המבוססות על מוצרי חלב. מדוע למעשה אנחנו אוכלים מוצרי חלב בשבועות? למנהג זה ישנם מספר הסברים ובלאומית שירותי בריאות מציגים גם את ההסברים וגם טיפים והמלצות לקראת החג בו נהגו להרבות במאכלי חלב.
הסיבות למנהג אכילת מוצרי החלב בשבועות רבות ומגוונות. אין ספק כי המנהג הוא אחד המנהגים הבולטים והמסמלים של החג. מה בדבר ההיבטים הבריאותיים של אכילת מוצרי החלב? גם בתחום הזה אין תשובה אחת. ישנן דעות רבות ומגוונות לגבי ערכו התזונתי והבריאותי של החלב. עד כה פורסמו מאות מחקרים המצדדים באכילת מוצרי חלב ומאות השוללים את ערכו הבריאותי.
בלאומית שירותי בריאות מציינים כי, לפנינו שתי נקודות המבט המרכזיות על אכילת מוצרי חלב; האחת מייצגת את הרפואה הקונבנציונלית והשנייה את הרפואה האלטרנטיבית. מוצרי החלב, משפחת מזון עתירת כל טוב, הן מבחינת הטעם והן מבחינת התרומה התזונתית שלה לגוף האדם. מוצרי החלב נמצאים במרכז ויכוח ממושך בין המטפלים הקונבנציונלים לבין האלטרנטיביים לגבי מידת בריאותם לאדם. האלטרנטיביים מגבילים אכילת מוצרי חלב ואילו הקונבנציונלים מצדדים בהם.
מוצרי חלב עשירים בסידן. במנה אחת יש כ-200 מ"ג סידן, המהווה כחמישית מכמות הסידן המומלצת לאדם מבוגר ביום , מנה אחת לדוגמא: כוס חלב, גביע יוגורט בן 200 מ"ל, פרוסת גבינה צהובה או חצי גביע גבינה לבנה או קוטג’. לשם השוואה: כדי להגיע לסך הסידן הזה שלא על ידי אכילת מוצרי חלב, יש לאכול לפחות 200 ג"ר טחינה מוכנה שערכה הקלורי פי 3 משל כוס חלב 3%.
מוצרי חלב הם מקור חשוב לויטמין די, לו חשיבות מכרעת בספיגת הסידן. מוצרי החלב עשירים גם במגנזיום, מינרל חשוב לשמירה על בריאות השרירים והעצבים. ויטמינים מקבוצה B החשובים לתפקוד כללי של הגוף גם הם נמצאים במוצרי חלב בכמות נאותה. ויטמין A החשוב לבריאות העיניים ורקמות הגוף אף הוא מצוי בחלב. מוצרי חלב עשירים בחלבון איכותי החשוב לבניית השרירים, השיער, הציפורניים, והמערכת החיסונית..
מחקר DASH , מצא כי תפריט עשיר בירקות, פירות ומוצרי חלב משפיע לטובה על ערכי לחץ הדם. מחקר עצום בהיקפו אשר עקב במשך 10 שנים אחר נשים בגיל הביניים ולאחריו, השווה בין נשים שצרכו מעט מוצרי חלב, לבין נשים שצרכו פי 3 מוצרי חלב ויותר. נמצא כי צריכת מוצרי חלב הורידה ב-25 אחוזים את הסיכון לחלות בסוכרת.
נמצא קשר בין צריכת מוצרי חלב ואחוז שומן נמוך בגוף. מוצרי החלב נמצאו כקשורים לרמת שומן נמוכה יותר בגוף ושמירה על משקל תקין. נמצא קשר ישיר בין צפיפות העצם של נשים צעירות לבין צריכת מוצרי חלב בגיל הילדות וההתבגרות. אגב, בארץ נמצא כי נערות מגיעות בקושי לצריכה של 60 אחוזים מכמות הסידן היומית להן זקוק גופן.
למי חשוב במיוחד לאכול מוצרי חלב? לילדים, מתבגרים, נשים בתקופת גיל המעבר ולאחריה וגברים לאחר גיל 60. כמובן שצריכת מוצרי חלב צריכה להיות מותאמת באופן אישי ולשלב מזונות נוספים עשירים בסידן כגון: שומשום, טחינה, ירקות ירוקים, שקדים סרדינים ומשמשים מיובשים.
מה השתנה בעולם מוצרי החלב? מוצרי חלב שימשו כמזון זמין ואיכותי לאדם כבר בימי קדם. אנשים בייתו את בעלי החיים לשימושם העצמי בחצרות הבתים. שימוש בחלב עיזים , כבשים ,בקר היה נפוץ ומובן מאליו. חלב טרי, חמאה, גבינות קשות ורכות היוו בסיס עקרי, בנוסף לדגנים וקטניות לתזונת האדם. כיום, המרחק בין היצרן לצרכן הוא עצום, ולצערנו רוב הילדים הגדלים כיום לא ראו מעולם את העז, הכבשה או הפרה שמייצרות עבור התעשייה את החלב.
בנוסף, מגוון מוצרי החלב המוצעים לנו הוא מאוד גדול ושונה מבעבר. אם פעם מוצרי חלב כללו רק: חלב, גבינות רכות, קשות , תוצרת ניגרת: אשל, לבן, שמנת ויוגרטים פשוטים; הרי שכיום ישנם מעדני חלב: יוגורטים מתוקים למינהם במגוון טעמים ואחוזי שומן משתנים, ממותקים בסוכר או ממתיקים מלאכותיים ומשקאות חלב ממותקים. כמו כן ניתן למצוא מוצרי חלב משולבים עם דגני בוקר או חטיפי דגנים אחרים.
הפיתוח וההתקדמות הטכנולוגית בתחום, לאו דווקא היטיבה עם הצרכנים מבחינה תזונתית. בשל תוספת חומרים שונים כגון סוכר לבן, חומרים משמרים, ממתיקים מלאכותיים וצבעי מאכל הערך התזונתי של מוצרי החלב הללו יורד. בלאומית שירותי בריאות ממליצים להמנע ממוצרים אלו (ניתן להתייחס אליהם כממתק או גלידה) ולצרוך רק את המוצרים הפשוטים של פעם. כך מקבלים את הטוב שבמוצרי החלב ונמנעים מחומרים מיותרים בעלי השפעה שלילית, בעיקר על ילדים.
טיפים והמלצות לקראת השבועות: אכלו מוצרי חלב בהנאה, בעקר מוצרים פשוטים: גבינות לבנות וקוטג’, רצוי עד 5%, גבינה צהובה מידי פעם, חלב בקפה ועם דגני בוקר, גבינות צאן ועיזים כתוספת לסלטים ותבשילים שונים , יוגורטים פשוטים (אותם ניתן לשדרג באמצעות תוספת של קוואקר מהיר הכנה , פירות טריים ויבשים וקצת דבש או סילאן), לבן אשל וריויון. המנעו ממוצרי חלב מתוקים, כולל מוצרי דיאט המכילים כמות רבה של חומרים כימיים מזיקים. שלבו פירות טריים, ירקות טריים, דגנים מלאים ושמנים צמחיים כגון: שמן זית, אבקדו, טחינה אגוזים ושקדים ותהנו מטעם נפלא ובריאות נהדרת. חג שמח!