לקראת המכרז הקרוב העתיד להתפרסם למוסדות גריאטריים, קיימה ועדת הבריאות של הכנסת דיון בראשית השבוע אודות הפער הקיים בין תקצוב ליום אשפוז במוסדות הגריאטריים אל מול העלויות בפועל של מוסדות אלו.
בדיון נחשף כי בעוד כשבועיים יפרסם משרד הבריאות מכרז למוסדות בגריאטריה-כרונית וכי עד סוף הרבעון השלישי של השנה, יעודכנו התעריפים בגריאטריה הפעילה ובהמשך לכך תוקצה תוספת של 50 מיליוני ₪, כאשר גם תוספת זו אושרה כבר לפני למעלה משנה ועדיין לא הועברה למוסדות עקב בירוקרטיה.
נחי כ"ץ, מנכ"ל עמותת 'קדם', הזהיר כי במכרז החדש של משרד הבריאות לרכישת שירותי אשפוז גריאטרי-סיעודי כרוני, יש מענה חלקי בלבד לצרכי המערכת, והוא יגרום גרעון נוסף למוסדות, כיוון שינציח את הפערים בין תעריף יום אשפוז במוסדות – לבין העלויות בפועל, וימנע טיפול איכותי לעשרות אלפי זקנים סיעודיים בישראל.
כך לדוגמא, ציין מנכ"ל עמותת 'קדם', כי עלויות השכר בפועל במוסדות גבוהות בלמעלה מ-27% מתמחור מרכיב השכר בתעריף יום אשפוז אותו קבע המשרד. למשל, עלות העסקת רופא (עלויות מעסיק) עומדת על כ-31 אלף ₪ לחודש, עלות העסקת אחות כ-18 אלף ₪ לחודש – עלויות הגבוהות בכ-30% יותר מהעלויות המתוקצבות של שכר עובדים אלה במחיר יום אשפוז. פערים דומים ברמות השכר קיימים גם בקרב בעלי מקצועות אחרים במוסדות, ובהצעת התקינה החדשה כפי שהוצגה על ידי המשרד לפני כחודשיים, אין כמעט כל שינוי בתקינה. כתוצאה מכך הפער בתקצוב מרכיב השכר מונצח כנראה גם במכרז החדש.
"הוי אומר", ציין כ"ץ, "כי למרות שיש בעלי קרקעות ייעודיות ויזמים שמעוניינים לפתוח מוסדות גריאטריים הם לא יעשו זאת, משום שהם יהפכו לגרעוניים באופן מיידי! המדינה חייבת לשנות את המכרז. כיצד ייכנסו לשוק הגרעוני-מלכתחילה הזה, שחקנים נוספים – כשהקיימים אינם יודעים כיצד הם יוכלו להעניק טיפול הולם לזקנים הסיעודיים בישראל?", תהה נחי כ"ץ והוסיף "מיטה במוסד סיעודי עולה כיום למדינה כ 500 ש"ח, מוזר כי המדינה מעדיפה שזקן סיעודי ישהה ימי אשפוז מיותרים בבתי חולים כשהיא עוד משלמת על כך כ 2,400 ש"ח ליום ואילו הייתה משקיעה רבע מהסכום במוסד סיעודי הייתה יכולה לחסוך הוצאה עצומה"
כחיזוק לדברים נשמעה עדותה של מנהלת מחלקת גריאטריה בשערי צדק, שציינה כי הקשישים המגיעים למוסדות נותרים בבתי החולים ימי אשפוז מיותרים, "רק בגלל שאין מקום במוסדות גריאטריים מתאימים עבורם".
סגנית ראש אגף רפואה במשרד הבריאות, השיבה כי המכרז החדש הוא בין הגדולים במשרד, וכי היקף המכרז הנוכחי עומד על כ- 2.2 מיליארד ₪. לדבריה, טרם נבדק הפער בין התקצוב לבין עלות הביצוע בפועל.
לדברי מנהלת אגף התקציבים במשרד הבריאות, נערך סקר בין בתי האבות על צרכיהם ותקציבם, והמידע שנאסף – ישמש ויעצב את המכרז. גם מאגף התקציבים במשרד האוצר נמסר כי טרם נקבע בתקציב הסכום שיוענק לכל יום אשפוז.
"אנחנו נמצאים בישורת האחרונה של מכרז האשפוז הסיעודי. אם התקציב לא יתאים לדרישות, ייווצר פער, ואם הענף יהיה גירעוני, לא יהיה טיפול טוב לזקנים בישראל", התריע נחי כ"ץ, מנכ"ל 'קדם'.