חשיפה מטרידה בחדשות הערב בכאן 11 מעלה אזעקה בקרב גורמי הביטחון והמודיעין הישראליים. הרשת החברתית טיקטוק, הפופולרית במיוחד בקרב בני נוער וצעירים, הפכה לזירת פעילות חדשה עבור רשת ההשפעה הזרה "איסנאד", המוכרת בפעילותה העוינת כלפי ישראל.
"איסנאד", שנחשפה לראשונה לפני מספר חודשים בתחקיר משותף של חדשות הערב וארגון פייק ריפורטר, מתמחה בהפצת תכנים מקטבים תוך התחזות לאזרחים ישראליים. שיטת פעולה זו, המכוונת להשפיע על השיח הציבורי ולערער את הלכידות החברתית בישראל, זוכה כעת להרחבה משמעותית עם כניסתה לפלטפורמת טיקטוק.
מומחי סייבר וביטחון שרואיינו לכתבה מדגישים כי "איסנאד" נחשבת לאחת מרשתות ההשפעה הזרות המסוכנות ביותר בעולם הערבי. פעילותה התעצמה באופן ניכר מאז פרוץ המלחמה בעזה, כשהיא מנצלת את המתיחות הגוברת לקידום אג'נדות אנטי-ישראליות.
מאחורי הרשת עומדת דמות מסתורית – במאי מצרי המזוהה עם תנועת האחים המוסלמים. לפי הדיווח, אותו במאי מתגורר כיום בטורקיה, עובדה המעלה שאלות נוקבות לגבי מידת המעורבות או ההסכמה השקטה של הרשויות הטורקיות לפעילות זו.
ההתרחבות לטיקטוק מהווה אתגר משמעותי עבור הרשויות הישראליות. הפלטפורמה, המאופיינת בתכנים קצרים וויראליים, מאפשרת הפצה מהירה של מסרים מטעים או שקריים, במיוחד בקרב קהלים צעירים שעשויים להיות פגיעים יותר להשפעה זרה.
גורמי ביטחון שצוטטו בכתבה מזהירים כי ההתפשטות ל"טיקטוק" עלולה להגביר משמעותית את יכולת ההשפעה של "איסנאד" על השיח הציבורי בישראל. הם קוראים להגברת המודעות בקרב משתמשי הרשת החברתית ולחיזוק מנגנוני ההגנה הדיגיטליים.
בעקבות החשיפה, מומחים לתקשורת ודעת קהל מדגישים את הצורך הדחוף בפיתוח כלים חדשים להתמודדות עם איומי השפעה זרה ברשתות החברתיות. הם מציינים כי האתגר אינו ייחודי לישראל, אלא מהווה בעיה גלובלית המחייבת שיתוף פעולה בינלאומי.
נותר לראות כיצד יגיבו הרשויות הישראליות וחברת טיקטוק עצמה לחשיפה זו, ואילו צעדים יינקטו כדי להגן על משתמשי הרשת מפני מניפולציות והטעיות מכוונות. ככל שהטכנולוגיה מתפתחת, כך גם האתגרים בשמירה על אמינות המידע ועל חוסנה של החברה הדמוקרטית הופכים למורכבים יותר.
איכס, איזה בנאדם
טיקטוק ידועה כחברה סינית, וסין……….