מהלך דיפלומטי משמעותי מתרחש בדרום-מזרח אסיה, כאשר הפיליפינים וויאטנאם עומדות לחתום על הסכם שיתוף פעולה ביטחוני חסר תקדים. ההכרזה על ההסכם, שהגיעה מלשכת הנשיא הפיליפיני פרדיננד מרקוס הבן, מסמנת שינוי דרמטי במאזן הכוחות האזורי ומהווה מסר ברור לסין בנוגע לפעילותה השנויה במחלוקת בים סין הדרומי.
שר ההגנה הוויאטנמי, פאן ואן ג'יאנג, הגיע למנילה לשיחות אסטרטגיות עם עמיתו הפיליפיני, ג'ילברטו תאודורו, ונפגש גם עם הנשיא מרקוס. בפגישות אלו נדונו נושאים קריטיים של שיתוף פעולה ביטחוני, ימי וכלכלי. הנשיא מרקוס הדגיש את חשיבות הביקור, באומרו: "הביקור שלך, אני חושב, ישמש דחיפה נוספת להגדיל את העומק והטווח של מערכת היחסים שלנו." אמירה זו מרמזת על הציפייה להרחבה משמעותית של שיתוף הפעולה בין המדינות.
עיתוי ההסכם מקבל משנה חשיבות לאור המתיחות הגוברת בים סין הדרומי והדאגה הבינלאומית מפני הסלמה אפשרית. פעילותה האגרסיבית של סין באזור, כולל הפעלת צי משמר חופים עצום ופלישות לאזורים הכלכליים הבלעדיים של שכנותיה, מעוררת חשש רב. ההסכם בין הפיליפינים לוויאטנאם נתפס כצעד אסטרטגי להתמודדות עם האתגרים שמציבה סין, ועשוי לסמן תחילתה של חזית מאוחדת יותר מול הכוח האזורי המתעצם. מומחים מעריכים כי הסכם זה עשוי להוביל לשינוי משמעותי בדינמיקה האזורית ולהשפיע על מדיניות החוץ והביטחון של מדינות נוספות באזור.