העיתונאי עומרי מניב, חדשות 12 מסר עדות בועדת החקירה האזרחית שבה נמסרים עדויות על אירועי השבעה באוקטובר.
"חומת יריחו לא רק שלא יוצאת מאמ״ן, היא לא יוצאת בתוך אמ״ן – מידיעה, עמית סער, ראש חטיבת המחקר שתפקידו האופרטיבי להפיק התרעה למלחמה לא הכיר את חומת יריחו".
לדבריו, "ראש אמ״ן הכיר את חומת יריחו. הוא קרא את החומר והעביר לאלוף פיקוד דרום. לנגדת של 8200 היו אינדיקציות שהתכנית הזאת הופכת למבצעית – בעקבות האימונים על הגדר, ושורה של אינדיקציות נוספות, והיא כותבת את זה במיילים. קצין המודיעין באוגדת עזה הגיב בזלזול למיילים שלה, לא העלו את זה למעלה, לא הציפו את זה, ולא דנו בזה ברצינות".
על חיל האוויר אמר כי "חיל האוויר לא הכיר את חומת יריחו, מפקד חיל האוויר לא שמע על זה עד אחרי ה-7.10"
על תכנית חומת יריחו תיאר: "באפריל 22׳ יחידת 8200 מפיקים את חומת יריחו, כאחד האמצעים הטכנולוגיים המשמעותיים שיש לנו בידינו, ומבינים היטב שמדובר בתכנית רצינית על פני עשרות עמודים. המצגת שמומרת לעברית של חומת יריחו. במאי חודש לאחר מכן המצגת הזאת נמסרת לראש אמ״ן חליוה. האירוע הזה מתאר היטב את כל הכשלים וגם את הבעיות המבניות בתוך מערכת הביטחון וגם בקונספציה כמו שאנחנו קוראים לזה. חומת יריחו לא רק שלא יוצאת מאמ״ן, היא לא יוצאת בתוך אמ״ן. זאת אומרת כשאתה מפגין איזשהו אמצעי טכנולוגי משמעותי מאוד, אתה מפעיל אותו ועושה מאמצים גדולים כדי שהאמצעי הזה יעבוד במשך שנים, והאמצעי הזה מפיק לך את מה שאתה ציפית שהוא יפיק לך, וברגע שהוא מופק אתה פשוט לא עושה עם זה כלום. זה מתחיל מ-8200, ש-8200 מעבירים את זה לראש אמ״ן כתחנת ממסר, מעבירים את זה, הם וראש אמ״ן אחר כך, לידיעת האוגדה והפיקוד.
שלמה אהרונישקי: זה מה שהיה או צריך להיות?
עומרי מניב: זה מה שהיה. מה שצריך להיות רחב הרבה יותר. זה מה שהיה, וכאילו שם הסתיים תפקידם. אין מישהו יותר מ-8200 שמבין מה יש להם ביד. הם יודעים מאיפה זה הגיע.
איל בן ראובן: אתה יודע קצת יותר לפרט, בשתי מילים, מה יש בחומת יריחו?
עומרי מניב: זו התכנית המפורטת של סינוואר, על פני כ-60 עמודים, שבו מופיעה כל תכנית הפלישה למדינת ישראל, ואיך הם יבצעו אותה ומה הם יעשו. ברור שהתכנית הזאת כשלעצמה, יש כמה שאלות, האם היא מבצעית כרגע, האם אפשר לבצע אותה, אם יש כוונה כרגע לממש אותה. מה שברור שאי אפשר להתעלם ממנה. יש תכנית שהושגה, תכנית מקבילה בצפון על כוח רדואן, ושם נעשתה פעילות רצינית. הכירו אותה כל הגורמים. לדוגמה, חיל האוויר מקבל את התכנית הזאת, אף אחד לא אומר לו שמחר הולכים לפלוש, אבל הוא יודע להכין תרחיש ייחוס שבמידה וזה מתרחש הוא יודע מה הוא צריך לפעול ומה הצפי שלו. חיל האוויר כדוגמה לא התכונן מעולם, לא היה לו תרחיש ייחוס של פלישה המונית מרצועת עזה. היה לו תרחיש ייחוס של 2-3 פריצות בגדר וכניסה של עשרות מחבלים. חיל האוויר לא הכיר את חומת יריחו, מפקד חיל האוויר לא שמע על זה עד אחרי ה-7.10. ולא רק מפקד חיל האוויר, בתוך אמ״ן, ראש חטיבת המחקר שתפקידו האופרטיבי להפיק התרעה למלחמה לא ידע על זה. ראש חטיבת המחקר באמ״ן, ואני יודע את זה מידיעה. עמית סער לא הכיר את חומת יריחו.
יהודית גריסרו: גם לא קודמו?
עומרי מניב: לא. זה הופק באפריל 22׳, לא מדברים הרבה שנים אחורה. ראש חטיבת ההפעלה, אני אומר בזהירות, ראש חטיבת ההפעלה המבצעית אמור לקחת את התכנית ולוודא שהיחידות המבצעיות יודעות איך להתמודד איתה. הוא טוען שהוא לא הכיר אותה עד ה-7.10. כלומר שני הגורמים הכי מרכזיים באירוע הזה, ראש חטיבת המחקר שאמור לחקור את התכנית ועל בסיסה לקבוע האם יש מקום לספק התרעה למלחמה, וראש חטיבת ההפעלה המבצעית שצריך לוודא שכל היחידות מקבלות אותה, לא הכירו את התכנית. בוודאי אחר כך כשאנחנו מתקדמים קדימה, ראש אמ״ץ אמור להכיר, להכין סד״כ, אולי כדאי שתהיה עוד פלוגת טנקים על הגבול כי יש כוונה כזאת, אבל הוא לא מכיר.
שלמה אהרונישקי: מי הרמה הכי בכירה שהכיר?
עומרי מניב: ראש אמ״ן.
איל בן ראובן: אתה אומר שראש אמ״ן מקבל את החומר הזה, שבו ממצאים מאוד משמעותיים, ובעצם לא עושה עם זה כלום. הוא קורא את זה, מעביר לאלוף פיקוד דרום.
עומרי מניב: מי שמקבלים את זה זה פיקוד דרום ואוגדת עזה. היה אז אלוף הפיקוד הקודם טולדנו, והוא הכיר את חומת יריחו. שאלת על האוגדה והפיקוד – הם קיבלו את התכנית הזאת, והתפקיד שלהם כמובן, גם שם באמת לא הייתה התייחסות רצינית, וזה מגיע בהמשך למיילים של אותה נגדת.
איל בן ראובן: אתה פגשת אותה?
עומרי מניב: לא. נגדת של 8200, שהיא בבסיס שעוסק בעזה. הנגדת הזאת יש לה אינדיקציות מבחינת מה שהיא מפיקה שהתכנית הזאת הופכת למבצעית. הנה האימונים על הגדר, שורה של אינדיקציות, והיא כותבת את זה במיילים, ושם באמת נכנס העניין של קצין המודיעין באוגדת עזה שהגיב בזלזול למיילים שלה. לא מעלים את זה למעלה, לא מציפים את זה, ולא דנים בזה ברצינות."