בנאום נוקב בוועידת המשפט ה-13 של לשכת עורכי הדין, חשף ח"כ בני גנץ, יו"ר המחנה הממלכתי, את תפיסתו לגבי המשבר החוקתי הפוקד את ישראל. גנץ הצביע על שלושה גורמים מרכזיים שהובילו למה שהוא מכנה "ההפיכה המשטרית": עליית הפופוליזם, פגיעה במשילות, ומשפטו של ראש הממשלה בנימין נתניהו. לטענתו, תהליכים אלו לא רק שלא נבלמו, אלא אף התעצמו, מה שמעלה חשש כי הנושא עלול להתפרץ מחדש גם לאחר המלחמה הנוכחית.
גנץ מתח ביקורת חריפה על התנהלותו של שר המשפטים, יריב לוין, בטענה כי הוא ממשיך לפגוע במערכת המשפט גם בעת המלחמה. הוא הדגיש את חומרת המצב בו לא מונה נשיא לבית המשפט העליון למעלה משנה, תוך שהוא מזהיר מפני פריצת נורמות שבעבר נחשבו לבלתי ניתנות להפרה. גנץ הביע דאגה מכך שבעוד גבולות המדינה בוערים, כל הגבולות האחרים נפרצים "בשם הפוליטיקה הקטנה".
בהתייחסו לדרכי הפתרון, הציע גנץ שלוש משימות מרכזיות: החלפת הפופוליזם בפרגמטיות, השבת המשילות, ושינוי פרסונלי בהנהגה. הוא הדגיש את הצורך בממשלה שתפעל באופן מקצועי ויעיל, תוך שהוא מותח ביקורת על מה שהוא מכנה "ממשלת הפרויקטורים" הנוכחית. גנץ אף התייחס באופן אישי לנתניהו, כשהוא מגנה את ההסתה נגדו אך טוען כי איבד את דרכו ורואה בעצמו את המדינה.
"אני מבקש להגיד כאן גם את המובן מאליו – נתניהו אינו רוצח, ואני מגנה את ההסתה נגדו. סינוואר הוא רוצח, חמאס וחיזבאללה ומשמרות המהפכה – הם האויבים שלנו", הדגיש.
גנץ קרא לרפורמה משפטית אמיתית, המבוססת על ארבעה עקרונות: עצמאות, איזון, מקצועיות, והסדרה ברורה של הליכי החקיקה והפיקוח. הוא הדגיש את חשיבותו של "חוק יסוד חקיקה" כצעד ראשון בהסדרת המערכת המשפטית, וקרא להעברתו ברוב גדול ובהסכמה רחבה. לסיכום, גנץ הביע תקווה כי לאחר שנת מלחמה, תגיע העת לבחירות ולהקמת ממשלת הסכמות לאומית שתוכל להוציא את המערכת המשפטית ואת מדינת ישראל כולה ממשבר לתיקון וצמיחה.
רק שם צריך לבקש לילמוד להקשיב