מדינת ישראל הצטרפה לבנק האסייני לפיתוח (Asian Development Bank, ADB) כמדינת החברה ה-69. הבנק, שהשקיע כ-24 מיליארד דולר בפרויקטים בשנת 2023, הוא הבנק המולטילטראלי לפיתוח השני בגודלו בעולם במונחי השקעות והמממן השלישי בגודלו של פרוייקטים לפיתוח באסיה ובפסיפיק.
מדינת ישראל השלימה היום, ה-27 לספטמבר 2024, את הצטרפותה כחברה בבנק האסייני לפיתוח (ADB). ישראל מצטרפת כמדינת החברה ה-69 ולחברה הלא-אזורית ה-20 בבנק, ומצטרפת למדינות בעלות מניות כולל ארצות הברית, יפן, סין, הודו ואוסטרליה. ה- ADB הוא בנק מולטילטרלי לפיתוח שנוסד ב-1966 ומשרדיו הראשיים נמצאים במנילה, בירת הפיליפינים. הבנק פועל לעודד ולתמוך בצמיחה כלכלית בת קיימא ושיתוף פעולה ברחבי אזור אסיה-פסיפיק. בשנת 2023, הבנק השקיע כ-23.6 מיליארד דולר בפרויקטים, שכוללים בין היתר השקעה בתשתיות קריטיות – ובכלל זה בתחומי אנרגיה מתחדשת, מים, החקלאות, בריאות, חינוך ועוד.
את תהליך ההצטרפות לבנק הוביל משרד האוצר, בשיתוף משרד החוץ, כחלק מיוזמה ממשלתית להעמקת הקשרים הכלכליים והפוליטיים עם אסיה והפסיפיק. עם תמיכה גורפת ממדינות חברות בבנק, בקשת החברות של ישראל אושרה על ידי מועצת הנגידים (Board of Governors) של הבנק באפריל 2022 וישראל השלימה כעת את כל הדרישות להצטרפות. שר האוצר ייצג את מדינת ישראל במועצת הנגידים של הבנק, ומשרד האוצר ינהל את פעילות ישראל בבנק.
משרד האוצר, באמצעות אגף הכלכלן הראשי, מנהל את חברותה של ישראל בארבעה בנקים לפיתוח נוספים: קבוצת הבנק העולמי (World Bank Group); הבנק האירופי לשיקום ופיתוח (EBRD); קבוצת הבנק לפיתוח בין-אמריקאי (IDB Group); והבנק האסייני להשקעות בתשתיות (AIIB). באמצעות בנקים אלו פועל המשרד לחיזוק המעורבות והפעילות של ישראל בתחום הפיתוח הבינלאומי. לשם כך, הוקמו מיזמים משותפים בתחומי הסייבר, חקלאות, מים ואנרגיה מתחדשת, יחד עם שותפים ממשרד החקלאות וביטחון המזון, משרד האנרגיה והתשתיות, רשות החדשנות, מערך הסייבר הלאומי וישראל דיגיטלית. יוזמות אלו מכוונות לייצור הזדמנויות עסקיות עבור הסקטור הפרטי הישראלי בשווקים מתפתחים, בנוסף להעברת ידע וטכנולוגיות ישראליות ייחודיות כדי לסייע למדינות החברות הנתרמות של הבנקים לפיתוח בהתמודדות עם אתגרי הפיתוח.
שר האוצר, בצלאל סמוטריץ׳: ״אני שמח להודיע היום על הצטרפותה של מדינת ישראל כחברה לבנק האסייני לפיתוח. זהו צעד חשוב להגברת וחיזוק שיתוף הפעולה הכלכלי והפוליטי בין ישראל למדינות אסיה והפסיפיק, עם רבים מהם יש לישראל קשר מיוחד. משמעותי במיוחד שישראל מצטרפת לבנק בתקופה מאתגרת זו, וההצטרפות מהווה עדות לחוזק הקשרים שלנו עם שווקים מפותחים ומתפתחים כאחד ולביקוש הרב למומחיות הייחודית של ישראל ביצירת פתרונות לאתגרים גלובליים".