חידושים פורצי דרך בתחום הדרמטולוגיה מציעים תקווה חדשה למיליוני חולי פסוריאזיס ברחבי העולם. הטיפולים הביולוגיים, המתמקדים במולקולות ספציפיות במערכת החיסון, מבטיחים יעילות גבוהה יותר ופחות תופעות לוואי.
בשנים האחרונות, עולם הרפואה עד למהפכה בטיפול במחלות עור כרוניות, ובראשן מחלת הפסוריאזיס. הטיפולים הביולוגיים, שפותחו על בסיס הבנה מעמיקה של מנגנוני המחלה ברמה המולקולרית, מציעים לראשונה פתרון יעיל ובטוח יותר למטופלים רבים שסבלו שנים ארוכות ללא מענה הולם.
בניגוד לטיפולים המסורתיים, שהשפיעו על מערכת החיסון באופן כללי, הטיפולים הביולוגיים החדשים מתמקדים במולקולות ספציפיות שזוהו כחשובות בהתפתחות המחלה. התוצאה היא טיפול יעיל יותר עם פחות תופעות לוואי.
על פי הנחיות סל הבריאות בישראל, הטיפולים הביולוגיים מיועדים למטופלים עם פסוריאזיס בדרגות חומרה גבוהה . הקריטריונים כוללים חולים עם מעורבות של מעל 50% משטח הגוף, או מטופלים עם מחלה המתבטאת באזורים מיוחדים כמו כפות ידיים, קרקפת, אזורים אינטימיים, כפות רגליים ואזורים חשובים תפקודית.
לפני קבלת טיפול ביולוגי, המטופל נדרש לעבור לפחות שני טיפולים סיסטמיים, כגון טיפול פוטותרפיה או תכשיר אימונוסופרסיבי.
ד"ר סלאמה פארס מדווח כי מטופלים רבים חווים שיפור ניכר באיכות חייהם לאחר התחלת הטיפול, כולל תפקוד חברתי משופר, יכולת טובה יותר בעבודה, שיפור בהערכה העצמית, והקלה בהקמת משפחה.
ההכנה לטיפול כוללת פגישה עם רופא עור, סדרת בדיקות דם, צילומי חזה, ובדיקת מנטו. התהליך יכול להסתיים תוך שבוע עד שבועיים.
רוב הטיפולים ניתנים בזריקות באמצעות מתקנים דמויי עט, עם תדירות הזרקות נמוכה (בין שבועיים לשלושה חודשים). חברות התרופות מספקות בד"כ שירות הדרכה על ידי אחות עד לבית המטופל.
מחקרים חדשים מצביעים על היתרונות של התחלת טיפול ביולוגי מוקדם, במיוחד בשנה-שנתיים הראשונות של המחלה. חשיבות מיוחדת ניתנת להתחלה מוקדמת במקרים של מעורבות מפרקית, כדי למנוע נזק בלתי הפיך.
למרות החששות הראשוניים, פרופיל הבטיחות של טיפולים אלו טוב יותר מהטיפולים הוותיקים. מומלץ למטופלים שלא ביקרו אצל רופא עור זמן רב לשקול פגישה מחודשת ולהתעניין באפשרויות הטיפול החדשות.