בימים האחרונים, מאז פרסום הפרק הקודם, קיבלתי לא מעט ד"שים שצריך לדאוג גם לימי חול המועד. האמת? צודקים. סוכות ושמחת תורה הם הזדמנות מצוינת להיפגש עם המשפחה והחברים, לשבת סביב שולחן ערוך כשלמה בשעתו, עם בשר ויין שמביאים לשמחת חג אמיתית. לכן, חשבתי לעצמי איזה יינות אפשר להמליץ לכם הפעם, בדגש על יינות קלילים שמתאימים גם לחולו של מועד וגם לשמחת תורה בין הקפה להקפה.
קדימה, פתחו מחברות ועטים (בהתאם לכללי ההלכה של כתיבה בחול המועד) והנה לכם ההמלצות.
יקבי בנימינה נחשבים לאחד מהיקבים המובילים בישראל, מכמה בחינות שונות – כמובן שהיינות השונים המיוצרים במקום מגוונים ונמכרים היטב בשוק חובבי היין. לאחרונה השיקו ביקבי בנימינה את סדרת שבא שמגלמת היסטוריה עשירה ומקודשת של פרי הגפן ששזורה בהיסטוריה של יקב בנימינה. היין הראשון הוא יין לבן שעשוי מענבי גוורץ שגדלו בכרם אלוני הבשן שברמת הגולן. הכרם נטוע על מדרון מבזלת בגובה 980 מטר מעל פני הים. קרקע הבזלת עשירה במינרלים ומנוקזת היטב.
האקלים במקום הזה מאופיין בחורפים קרים מאוד, שכוללים מספר אירועי שלג בכל חורף. בתקופת הקיץ יש שם ימים שטופי שמש ולילות קרים, שמאפשרים צבירת חומרי ארומה וטעם. שנת 2023 התאפיינה בקיץ חם מאוד, כך שהענבים הצטמקו מוקדם יחסית מה שאומר שריכוז הטעמים, המתיקות והחמיצות, גבוהים.
היין הוא בעל צבע זהוב שמתאפיין בארומה עשירה, מורכבת מאוסף ניחוחות של מי ורדים ופירות טרופיים (בעיקר ליצ'י). חייבים לציין שהיין נהנה מאיזון מדויק בין רמת הסוכר הגבוהה שנותרה בו לרעננות טבעית. היין בעל סיומת עשירה וארוכה המשולבת עם גוונים רבים של פרי ופרחוניות נעימה.
היין השני שאני רוצה להמליץ לכם עליו גם הוא מסדרת שבא של יקבי בנימינה. יין לבן שעשוי מענבי שנין בלאן שגדלו בכרם רמת סירין בגליל העליון. הכרם של רמת סירין מתאפיין בשילוב של סלע וולקני ואדמת חרס אדומה עם יכולת ניקוז טובה. הדבר הזה מאפשר גידול מאוזן והבשלה הומוגנית. משטר הרוח בכרם והלחות הנמוכה יחסית עוזרים לאזן את החום ולמנוע התפתחות מזיקים ופטריות, אך גם תורמים להתבגרות מהירה ואיכותית.
היין הזה הוא בעל אופי מרענן, פריך וקייצי. יש לו ארומות של פריחה קמומיל אגס, תפוחים וגם מעט הדרים. בטעימה היין יבש, מינראלי ובעל נוכחות.
ליין השלישי מסדרת שבא אני מציע את הרוזה שלהם, מענבי מרלו, שגדלו בכרם בן זמרה שבגליל העליון. הענבים מגיעים מהחלקה שממוקמת במדרון על צלע הר במבנה של טרסות והיא מתאפיינת באדמת טרה רוסה וסלע גיר קשה. האקלים באזור קריר, במהלך הקיץ הלילות קרירים והימים חמים והאזור מצטיין בלחות נמוכה. גם כאן, כמו ביין הקודם, התנאים מאפשרים התפתחות טובה ואיכותית של רכיבי הטעם והריח בענבים, לאורך הבשלה ארוכה יחסית. היין מתאפיין בארומה ייחודית פרי הדר ואופי טרופי עם עשבוניות מודגשת, והטעם שלו אלגנטי ורענן.
טיפ קטן ממני אליכם: הטמפרטורה המומלצת להגשה ביינות לבנים או רוזה, היא 10 מעלות.
ועכשיו אחרי שקיימתי את מבוקשם של החברים שפגשו אותי וביקשו המלצות על יינות קלילים לחול המועד, הרשו לי להמליץ לכם על שתי יינות אדומים ומעולים, בדיוק לחג שמחת תורה.
היין הראשון הוא מיקב טורא, מי שראה את התוכניות הקודמות כבר מבין שאני מאד אוהב אותם ולא מפספס הזדמנויות להחמיא. למי שלא עקב – וזה חמור מאוד – יקב טורא ממוקם ביישוב רחלים שבשומרון והוא הוקם לפני יותר מ-20 שנה על ידי משפחת בן סעדון המתגוררים ביישוב. היין שבחרתי הוא לימטד אדישן, יין שיוצר בסדרה מוגבלת, מענבים מזן דולצטו ומרסלאן שגדלו בכרמים הנמצאים על הר ברכה.
היין שבעצמו מלא ברכה, התבגר שישה חודשים בחביות והוא בעל צבע סגול עמוק עם ארומה של דובדבן, אוכמניות ווניל. יין מאוזן ונעים לשתיה, בדיוק כמו שאני אוהב. כשרות: בד"ץ בית יוסף, בד"ץ טארטיקוב והרבנות המקומית.
היין השני נקרא 'עברי'. לא שמעתם עליו? האמת שגם אני לא ממש זכיתי להכיר, אבל בביקור שלי ביין בסביבה, דני כהן האיש והברים, אמר לי שמדובר ביין מצוין, אז החלטתי ללכת עליו ולהמליץ לכם גם כן. אם אהבתם או לא, תוכלו לספר לי גם באמצעות התגובות. ועכשיו להרכב היין. מדובר ביין אדום יבש מענבי קברנה סוביניון שמתאפיין בגוון אדום עמוק, ארומה של פירות יער, שזיף ומעט וניל, גוף בינוני וסיומת ארוכה. בקיצור: נשמע מעניין.
לסיכום: בחירת היין הנכון יכולה להפוך את ימי חול המועד של סוכות וחג שמחת תורה לחגיגה של ממש. אז אל תחכו, צאו לחנות היין הקרובה אליכם, בחרו את הבקבוקים שמתאימים לטעם שלכם, והכינו את עצמכם לחגיגה של טעמים! אני ממליץ לבני ברקים, על יין בסביבה, ברחוב החלוצים ואל תשכחו למסור ד"ש.
חג שמח ואתם מוזמנים להרים לחיים!