מחקר חדש של המוסד לביטוח לאומי חושף את ההשלכות הצפויות של הקפאת הקצבאות ושכר המינימום במסגרת תקציב המדינה. על פי המחקר, יישום מלא של הגזירות הכלכליות יוביל לגידול של כ-2% במעגל העוני, תוספת של כ-37,000 אזרחים ישראלים למעגל זה.
התוכנית הכלכלית של משרד האוצר מתמקדת בחיסכון של כשמונה מיליארד שקלים באמצעות ביטול מנגנון העדכון האוטומטי של הקצבאות. ההקפאה תחול על מגוון רחב של קצבאות, כולל קצבאות נכות, זקנה, קצבאות רפואיות, קצבאות נפגעי פעולות איבה, ואף קצבאות המיועדות למשפחות שכולות. במקביל, טרם התקבלה החלטה סופית בממשלה לגבי סגירת משרדים ממשלתיים וקיצוץ בכספים הקואליציוניים.
ממצאי המחקר מצביעים על פגיעה מיוחדת באוכלוסיית האזרחים הוותיקים, שם צפויה עלייה של 6.5% בשיעור העוני. הביטוח הלאומי מדגיש כי קבוצת אוכלוסייה זו מתאפיינת ביכולת מוגבלת, ולעיתים בלתי אפשרית, להגדיל את הכנסותיה באמצעות השתלבות בשוק העבודה.
הדו"ח מתריע כי מעבר לגידול במספר העניים, צפויה החמרה בעומק העוני בשיעור של 0.3%. בנוסף, המחקר חושף כי ההשלכות של הקפאת הקצבאות לא יוגבלו רק לשכבות החלשות, אלא יפגעו גם במעמד הביניים. הסימולציות שביצע מינהל המחקר והתכנון מצביעות על עלייה צפויה של כחצי אחוז באי השוויון הכלכלי-חברתי, שכבר כיום נמנה בין הגבוהים במדינות המפותחות.