דוגמאות הנפוצות לניכוי מס במקור
- מעסיק המנכה את תשלום מס ההכנסה של העובדים בתלושי השכר ומעבירו ישירות לרשות המסים מבלי שהעובדים יצטרכו לעשות זאת בעצמם.
- לקוח המנכה מס במקור לספק מהתשלום שהוא חייב לו בגין השירות שקיבל / הסחורה שסופקה (כאשר הלקוח חייב בניכוי מס במקור מתשלומיו לספקים, ומנגד לספק אין פטור מניכוי במקור מתשלומים המגיעים לו).
- בנק המנכה מס במקור על מכירת ניירות ערך לבעל חשבון המנהל תיק ניירות ערך.
- משכירי דירות – שוכר דירה בדמי שכירות העולים על תקרה מסוימת, נדרש לבצע ניכוי מס במקור בהיקף של 35% מהסכום שאותו הוא משלם כדמי שכירות לבעל הנכס.
- זוכים בפרסים ומענקים – ניכוי מס במקור מתבצע גם במעמד הזכייה בפרסים בעלי שווי כספי, קבלת מענקים ולמעשה – מכל סוג של הכנסה כמעט.
החובה לנכות את המס במקור – חלה על המשלם ויש לבדוק את שיעור ניכוי המס במקור לפני שמשלמים כל תשלום. ככל ששיעור הניכוי מס במקור לא יועבר, הרי שלמס הכנסה סמכות שלא להכיר בהוצאה.
אישור ניכוי מס במקור
אישור ניכוי מס במקור הוא אישור של רשות המסים בו מופיע אחוז הניכוי שהלקוח צריך לנכות ולהעביר למס הכנסה בכל עסקה. אחוז זה נקבע על ידי פקיד השומה ושיקול דעתו בכפוף לענף העסק ובהתאם להכנסה הצפויה. בנוסף מס הכנסה בוחן משתנים נוספים שעל פיהם הוא קובע את שיעור ניכוי המס במקור.
ניתן להפיק בקלות אישור ניכוי מס במקור מאתר רשות המסים.
כאמור, על הלקוח המשלם לבדוק את אישור ניכוי המס במקור ושיעורו טרם תשלום. במידה ולמקבל התשלום אין פטור, אזי על המשלם לנכות ולהעביר את השיעור הקבוע לרשות המסים.
מטרת התשלום של מס במקור
מטרת התשלום של מס במקור הינו להבטיח שרשות המסים תקבל את סכום המס בגין העסקה ובכך למנוע השתמטות מחובת הדיווח ופגיעה בקופה הציבורית.
על מנת להימנע מהבירוקרטיה מתסכלת של תשלום מראש, ניתן לפנות לפקיד השומה ולקבל פטור מניכוי מס במקור. עסקים במרבית הענפים בישראל שהגישו דו"ח שנתי אחד לפקיד השומה ומתנהלים באופן תקין מול רשות המסים אמורים לקבל פטור מניכוי מס במקור.
במצב כזה, באישור ניכוי המס במקור יצוין "פטור מלא" , קרי, אישור המעיד שהמוטב משלם את המס במסגרת הדוח השנתי שלו למס הכנסה, ומכאן המשלם פטור מלבצע את ניכוי המס בעת העסקה.
חשוב לציין כי במידה ולמוטב אין אישור ניכוי מס במקור, על המשלם לנכות את שיעור המס המקסימלי הקבוע בפקודת מס הכנסה – 30%.
כל מעסיק, חברה או עוסק פטור יכולים להפיק אישור ניכוי מס במקור ואישור ניהול ספרים באתר רשות המסים.
על מנת לקבל פטור מניכוי מס במקור במידה והדבר לא הוסדר אוטומטית על ידי פקיד השומה, יש להגיש בקשה לפטור מניכוי מס במקור ולהגישו למס הכנסה.
ביטול פטור מניכוי מס במקור
הפטור מניכוי מס במקור עלול להתבטל או להישלל בנסיבות מסוימות כגון חקירה פלילית בחשד לביצוע עבירות מס או אם נתגלו ליקויים בעסק, ובכללם חובות למס הכנסה בגין קנסות מנהליים או חוב ניכויים, חוב למע"מ, חוב למיסוי מקרקעין וכיו"ב. במקרה שכזה רשות המסים תשלח לנישום מכתב התראה על ביטול הפטור מניכוי המס במקור או העלאתו, אז יעמדו לנישום 30 ימים לטיפול בליקויים המפורטים במכתב בגינם עתידה להישלל זכאותו. ליקויים שלא יוסרו במסגרת סד הזמנים יובילו לשלילת הפטור ושליחת הודעה לגבי תוקפו של האישור.
החלטת פקיד השומה בנוגע לשלילת הפטור או העלאתו אינה בבחינת סוף פסוק והיא נתונה לביקורתו של בית המשפט.
עורך דין מס הכנסה
במידה וקיבלתם מפקיד השומה מכתב המודיע כי בכוונתו לשלול לכם את הפטור מניכוי מס במקור, עליכם לפנות ללא דיחוי ל עו"ד מס הכנסה ותיק ומנוסה לצורך בדיקה מעמיקה, הסרת הליקויים ככל וישנם, ייצוג בהליך השימוע מול פקיד השומה ופניה לבית המשפט.
עו"ד יוסי חמצני יוצא רשות המיסים בעל ניסיון רב בליווי וייצוג יחידים וחברות מול פקיד השומה, הגשת השגות וערעורים לבית המשפט המחוזי.
כמו כן מייצג ב עבירות מס הכנסה בכל שלבי ההליך הפלילי, החל משלב החקירה או המעצר ובמהלכן ועד לייצוג בבתי המשפט וניהול מלא של התיק.