לא פשוט להזדקן. לצד הבינה וניסיון החיים, תהליך ההזדקנות מביא עמו גם תופעות פחות רצויות, כגון קשיים בביצוע פעולות יומיומיות ולעיתים אף כושר שיפוט לקוי. במילים אחרות, הפיכה לסיעודי, הזקוק לעזרת אחרים. לקושי הבריאותי נלווה גם קושי כלכלי: הוצאות משמעותיות, שיכולות להוביל רבים לחורבן כלכלי. כדי להקל במידת מה, המדינה מציעה עזרה במספר דרכים, ובכלל זה גמלת סיעוד המשולמת על ידי המוסד לביטוח לאומי. עם זאת, הדרך לקבלתה של הגמלה רצופה, טפסים, מסמכים, בדיקות ועוד.
מי נחשב חולה סיעודי?
ככלל, אדם ייחשב לחולה סיעודי אם הוא מצוי באחד משני מצבים: הראשון, הוא זקוק לעזרת אחרים בביצוע של לפחות שלוש פעולות יומיומיות (למשל: להתרחץ, לקום ולשכב, להתלבש ולהתפשט). המצב השני הוא כאשר הוא זקוק להשגחה לשם בטיחותו או בטיחות הסובבים אותו, עקב פגיעה בתובנה, בשיפוט ובזיכרון ("תשישות נפש"). קביעה אם אדם הוא חולה סיעודי וזכאי לגמלת סיעוד, מתבצעת על ידי המוסד לביטוח לאומי, באמצעות מבחן התלות/תפקוד, הקובע את מידת תלותו של האדם בזולת או את מידת ההשגחה הנדרשת.
מהם התנאים לקבלת גמלת סיעוד?
גמלת סיעוד משולמת אך ורק לתושב ישראל, שהגיע לגיל פרישה והוא נחשב חולה סיעודי לאחר שעמד במבחני התלות/תפקוד.
כמו כן על החולה לעמוד במבחן הכנסות; כך למשל, נכון לשנת 2024, החל מהכנסה בסך של 12,536 ₪ לחודש, החולה יקבל קצבה מופחתת ב-50%, ואילו החל מהכנסה חודשית 18,804 ₪, הוא לא יהיה זכאי לקבל גמלת סיעוד כלל. במידה ולחולה יש בן/בת זוג, הכנסותיהם המשותפות יילקחו בחשבון.
שני תנאים נוספים לקבלת גמלת סיעוד הינם כי החולה מתגורר בבית או בדיור מוגן (לא במוסד) וכן כי הוא אינו מקבל גמלה סיעודית מגוף ממשלתי אחר (למשל קצבה ממשרד הביטחון).
מה כוללת גמלת סיעוד?
קיימות שש רמות זכאות לגמלת סיעוד בהתאם לציון שקיבל אדם במבחן התלות/תפקוד. ככל שהציון גבוה יותר, כך הוא יקבל יותר שעות טיפול.
כך למשל, נכון לשנת 2024, אדם שקיבל ציון של פחות מ-2.5 נקודות במבחן אינו זכאי לגמלה. אדם שקיבל ציון בין 2.5 ל-3 נקודות ייחשב כבעל זכאות לגמלת סיעוד בדרגה 1. הוא יוכל לבחור בין 5.5 שעות טיפול אישי שבועי בבית או 9 יחידות שירות (כגון ביקור במרכז יום, מוצרי ספיגה, שירותי כביסה ועוד) או קבלת סך של 1,546 ₪.
לעומת זאת, מקבלי גמלת סיעוד בדרגות 2-6 יכולים להמיר רק חלק משעות הטיפול השבועי בכסף. לדוגמה, אדם בדרגה 6 זכאי, נכון לשנת 2024, ל-30 שעות טיפול שבועי. הוא יוכל להחליף עד 4 שעות טיפול לגמלה בכסף, כאשר כל שעת טיפול שווה ל-225 ₪. כלומר, הוא יוכל לקבל 26 שעות טיפול בשבוע וגם גמלה בסך 900 ₪ לחודש. אפשרות נוספת היא להמיר עד 1/3 משעות הטיפול (כלומר, 10 שעות טיפול) לגמלה בסך 2,249 ₪ לחודש, בתנאי שהמוסד לביטוח הלאומי אישר זאת.
יש לציין כי במקרה של העסקת מטפל כחוק, ניתן לקבל את כל הגמלה בכסף. ככלל, אדם המעסיק מטפל ישראלי יקבל גמלה גבוהה יותר מאשר אדם המעסיק מטפל זר.
כיצד מגישים תביעה לקבלת גמלת סיעוד?
למרבה הצער, ההליך לקבלת גמלת סיעוד אינו פשוט, והוא מחייב מילוי טפסים, שליחת מסמכים, וכן עמידה במבחנים. השלבים המרכזיים כוללים:
- מילוי טופס תביעה והגשתו למוסד לביטוח לאומי. יש לצרף לטופס התביעה מסמכים רפואיים המעידים על רמת תפקוד ותלות ואישורי הכנסות.
- לאחר קבלת טופס התביעה וכל המסמכים הרלוונטיים, המוסד לביטוח לאומי יעביר אותם למעריך.
- המעריך יעבור על המסמכים, יקיים שיחת טלפון עם התובע, ובמידת הצורך אף יבקר בביתו.
- לאחר שמלוא הממצאים נמצאים בפניו, המעריך יחשב את הנקודות שנצברו במבחן התלות/תפקוד וכך יקבע את רמת הזכאות של התובע.
- הודעה תישלח לתובע, והוא יוכל לבחור את סל השירותים שבו הוא מעוניין, בהתאם לדרגת הזכאות שנקבעה לו.
ניתן לערער על ההחלטה, וכן לבקש בדיקה מחדש אם המצב הבריאותי הוחמר. במקרה שהתובע מקבל קצבה ברמה הגבוהה ביותר (רמה 6), הוא לא יוכל להגיש בקשה לבדיקה חוזרת.
האם ישנן הטבות נוספות למקבלי גמלת סיעוד?
ישנן מספר הטבות נוספות להן זכאים מקבלי גמלת סיעוד, ובכלל זה הנחה בארנונה, הטבה בחשבון המים, הנחה בחשבון החשמל, ופטור למלווה מתשלום בכניסה למקום ציבורי (למשל, מוזיאון).
למדריך מקיף בעניין גמלת הסיעוד, הכולל גם רשימה מלאה של ההטבות, מומלץ לעיין בפורטל Siud.
מומלץ להיעזר בעורך דין
כפי שראינו, ההליך לקבלת גמלת סיעוד אינו פשוט ומחייב השגת מסמכים רפואיים, מילוי טפסים, שליחתם, עמידה במבחנים דקדקניים, שיחות עם מעריך ועוד. כמו כן, חשוב לציין כי לאישור גמלת הסיעוד על ידי הביטוח הלאומי יש השפעה רבה גם על החלטות שיקבלו גופים אחרים בעניינו של התובע, למשל כאשר מדובר בביטוח סיעודי של קופות החולים.
בהמשך לכך, בטרם הגשת תביעה לקבלת גמלת סיעוד, מומלץ להתייעץ עם עורך דין בעל התמחות בתחום הביטוח הלאומי. עורך דין מנוסה יסייע באיסוף המסמכים, ארגונם, מילוי הטפסים, שליחתם, ייצוג בפני המעריך ובמידת הצורך גם בהגשת ערר על החלטתו. עורך הדין יוכל אף לסייע לתובע להגיע להחלטה אופטימלית בדבר הרכב חבילת הסיעוד המומלצת עבורו. כך, הסיכויים לקבלת התביעה יגדלו באופן משמעותי וזמן הטיפול יתקצר.