במקביל להתקדמות במגעים לעסקה לשחרור החטופים המוחזקים בשבי חמאס בעזה, ראש הממשלה בנימין נתניהו מבהיר כי לא יסכים לסיום המלחמה, במסגרת העסקה המדוברת. "אני לא אסכים לסיים את המלחמה לפני שנסלק את חמאס. לא נשאיר אותם בשלטון בעזה".
בריאיון המקיף שהעניק לוול סטריט ג'ורנל האמריקני, חזר נתניהו אל הרגעים הראשונים של המלחמה. "ביום 7 באוקטובר, העירו אותי ב-6:29 בבוקר, בשלב זה, כבר הייתה מתקפה מלאה מרצועת עזה. זה בבירור לא היה סבב נוסף. הלכתי לקריה, המטה הצבאי שלנו, כינסתי את הקבינט והכרזתי על מלחמה. אמרתי שזו תהיה מלחמה ארוכה."
"ביום 8 באוקטובר, חיזבאללה הצטרף ללחימה. כעת היו לנו שני חזיתות פוטנציאליות," הוא אומר. "ב-9 באוקטובר אמרתי לראשי היישובים הסמוכים לעזה: 'אני מבקש שתעמדו איתן, כי אנחנו הולכים לשנות את המזרח התיכון.' " באותו זמן נמסר מלשכת נתניהו שחרף העובדה שמלחמה זו החלה גרוע יותר ממלחמת יום הכיפורים ב-1973, ובלי שום אזהרה מוקדמת, היא עשויה להסתיים טוב יותר ממלחמת ששת הימים ב-1967, עם סיכוי גדול יותר לשלום".
נתניהו מתייחס גם למתקפה על חיזבאללה כפי שהציעו הרמטכ"ל ושר הביטחון דאז יואב גלנט. "ב-11 באוקטובר, שר הביטחון והרמטכ"ל הציעו שנצא למתקפה על לבנון. כלומר, להסיט את כל המלחמה צפונה, נגד חיזבאללה, ולהשאיר את חמאס ללא פגע בדרום. אמרתי, 'אנחנו לא יכולים לעשות את זה.' אי אפשר להשאיר את מבצעי הטבח של ה-7 באוקטובר ללא עונש, ו"אנחנו לא צריכים לנהל מלחמה בשתי חזיתות. חזית מאסיבית אחת בכל פעם."
"פתאום קיבלנו מודיעין שחיזבאללה כבר שלחו רחפנים לגליל, לטבריה," אומר נתניהו. ארה"ב לחצה עליו לא לפלוש ללבנון. "אבל אם תוקפים אותנו ופולשים, איזו ברירה יש לנו?" הוא אומר. "כבר אפשרתי למטוסים להמריא כדי לצאת למתקפה כוללת על חיזבאללה," בשלב מוקדם במלחמה. "אתה יודע למה זה נעצר?" הוא שואל ומספר "מתברר שהרחפנים היו אווזים. החזרתי את המטוסים."
נתניהו משבח את הנשיא ביידן על ביקורו בישראל ב-18 באוקטובר 2023. "זו הפעם הראשונה שנשיא אמריקאי מגיע לישראל בזמן מלחמה," אומר נתניהו, "והוא שלח שתי קבוצות קרב של נושאות מטוסים, מה שהיה חשוב לייצוב החזית הצפונית". עם זאת, הוא מתייחס לחילוקי הדעות והקושי מול הממשל, בלחימה בעזה: "אף אחד מעולם לא נלחם בלחימה כה אינטנסיבית במנהרות באזור אורבני צפוף כל כך," אומר נתניהו. האמריקאים ייעצו להימנע מפלישה קרקעית לעזה. מומחי הצבא האמריקאי המליצו להילחם מהאוויר בלבד. מהאוויר אפשר 'לכסח את הדשא'. אי אפשר לעקור את העשבים השוטים," הוא אומר. "אנחנו כאן כדי לעקור את חמאס – לא כדי להנחית מכות הרתעתיות, אלא כדי להשמיד אותו."
ככל שישראל התקדמה בשטח, "חמאס ראה אותנו זזים, זזים, זזים בתמיכת אמריקה," הוא אומר. "עדיין לא היה אז הלחץ הציבורי נגדנו." לטענתו של נתניהו, זה הפחיד את חמאס והוביל לעסקת השבויים הראשונה בסוף נובמבר 2023, שכללה את הפסקת הלחימה לזמן קצר. "מנהיג חמאס, יחיא סינוואר, חשב שזה רק ראווה מצדי – שברגע שאפסיק את המלחמה, לא אוכל לחדש אותה".
בנוגע לכניסת צה"ל לרפיח אמר נתניהו: "האמריקאים חזו עד 20,000 נפגעים חדשים אם ישראל תפלוש לרפיח. סגנית הנשיא קמלה האריס טענה שלא ניתן יהיה לפנות אזרחים: "למדתי את המפות. אין לאנשים הללו לאן ללכת. כשישראל לבסוף התקדמה במאי, מספר הנפגעים היה נמוך באופן משמעותי, כאשר אזרחים מיהרו לאזור הביטחון ליד החוף.
"האמריקאים אמרו לי, 'אם תיכנסו לרפיח, תהיו לבד, ולא נספק לכם את הנשק הקריטי,' וזה קשה לשמוע," אמר נתניהו והוסיף: "אבל אם לא ניכנס לרפיח, לא נוכל להתקיים כמדינה ריבונית. נהפוך למדינת חסות, ולא נשרוד. שאלת התחמושת תיפתר, אבל שאלת עצמאותנו לא. זה יהיה סופה של ישראל."
"האמריקאים עיכבו כלי נשק קריטיים," מודה נתניהו, אך הוא מעריך את הלחץ שביידן היה נתון לו. "לא קל להיות נשיא, בואו נודה, עם קצוות רדיקליים מאוד במפלגתו. זה לא היה קל לעשות את מה שביידן עשה," כולל סיוע לישראל בהגנה מפני התקפות טילים איראניות", הוא אומר.
גם בלחימה נגד חיזבאללה, לנתניהו היו מחלוקות עמוקות מול הממשל: "אפילו אחרי 11 חודשים של ירי רקטות מצד חיזבאללה, שפינו את הצפון מאוכלוסייה, ארצות הברית התנגדה לכל מהלך שייקח את הלחימה אל חיזבאללה. אמרתי שצריך לעשות את זה באוקטובר," מספר נתניהו. "אחת הסיבות הייתה שאוקטובר הוא חודש לפני נובמבר." מי ידע מה יקרה אחרי הבחירות בארצות הברית? אך במהלך הקמפיין, הסיכויים לקבלת תמיכה אמריקאית היו גדולים יותר.
"אנחנו הכנו לחיזבאללה הפתעה אדירה," אומר נתניהו, בהתייחס למתקפת הביפרים. כשהתקבלה ההחלטה לתקוף את חיזבאללה כמעט שנה קודם לכן, ההפתעה הזו "כמעט ולא נחשבה, אם בכלל, כי באותה תקופה לא היו לנו עדיין את היכולות שהצטברו מאז. הקטלניות שלהן הייתה רק שבריר מהכוח המלא שנה לאחר מכן," הוא אומר. "זו הייתה הפעם הראשונה שבה היו מי שהסתייגו מהשימוש בזה בכלל, אבל התוצאה הייתה 'הלם ואימה' בקנה מידה היסטורי ו'המכה הכירורגית הגדולה ביותר בהיסטוריה.'"
נתניהו חזר בריאיון על כך שחיסול נסראללה נדרש, מכיוון שהוא היה מרכז ציר הרשע. "הוא למעשה לקח פיקוד על הפעולות הצבאיות. אבל הדבר שהדהים אותי היה שהבנתי שהוא הציר המרכזי של הציר כולו," אומר נתניהו. "הוא החליף את סולימאני. זה לא רק שאיראן השתמשה בו. הוא השתמש באיראן."
נתניהו התייחס גם ללחימה הקרקעית בלבנון והודה כי הלוחמים נדהמו לגלות היקפים גדולים הרבה יותר מכפי שחשבו. "זו הייתה אמורה להיות המתקפה העיקרית של חיזבאללה לפלישה לגליל. הם יכלו להגיע לחיפה בקלות ואף מעבר לכך," אומר נתניהו ביחס למנהרות של הארגון, "רשת התת-קרקע התבררה כעצומה – הרבה יותר ממה שחשבנו."
כאשר חיזבאללה ביקש הפסקת אש, והותיר את חמאס ללא תמיכה, נתניהו ראה בכך הזדמנות לרענן את כוחות ישראל. משלוחי הנשק האמריקאיים צפויים להתגבר – "חיזוק בדרך," כפי שהצהיר מנהיג הרוב החדש בסנאט, ג'ון ת'ון (רפובליקני מדקוטה הדרומית) – וישראל תוכל להתכונן ל"מבצע נרחב" אם חיזבאללה ינסה לפתות אותה. אך "חיזבאללה לא מעוניין להמשיך להילחם כרגע," אומר נתניהו.
גם האיראנים לא. "הם היו המומים כשחיסלנו את מערכות ההגנה האווירית הקריטיות שלהם" לאחר התקפת הטילים השנייה שלהם על ישראל, הוא אומר. ישראל גם פגעה בייצור הטילים הבליסטיים של איראן, "מה שאומר שהם עכשיו צריכים לחשב כמה תחמושת נותרה להם, כי ייקח להם כמה שנים להתאושש – בהנחה שלא נכה שוב. הורדנו את חיזבאללה, שהיה אמור להגן על איראן. ואיראן לא הגנה על חיזבאללה. ואף אחד מהם לא הגן על אסד בסוריה. אז בעצם פילגנו את כל הציר הזה לשניים."
לדברי נתניהו, איראן "השקיעה כנראה 30 מיליארד דולר בסוריה, עוד 20 מיליארד בלבנון, אלוקים יודע כמה בחמאס. וכל זה ירד לטמיון," הוא אומר. "אין להם קו אספקה." נתניהו מתכוון לשמר את המצב הזה. "הזהרנו את אסד שלא לאפשר לאיראן לספק נשק לחיזבאללה דרך סוריה. הוא ניסה להיתמם."
כאשר חיזבאללה ליקק את פצעיו, המורדים הסורים הפילו את משטר אסד בכוחות עצמם. מיד לאחר מכן, ישראל הפציצה את מתקני הנשק הכימיים של סוריה ונכסים צבאיים נוספים. "אני לא יודע אם הרגנו מישהו, אבל בהחלט ריסקנו את כלי הנשק של הצבא הסורי," אומר נתניהו. "אנחנו לא רוצים שכל הנשק שהסורים צברו ייפול לידיים של הג'יהאדיסטים."
כשנתניהו נשאל בנוגע לתכנית הגרעין של איראן הוא מתחמק: "אני לא מתכוון לדבר על זה," עם זאת, הוא מתייחס לחילופי השלטון בארה"ב ואמר: "הנשיא טראמפ תמך בישראל לאורך כל המלחמה הזאת" אומר נתניהו והתייחס לאפשרות של הסכם להשבת חטופים, כמו גם התקדמות בנורמליזציה עם סעודיה. "זה יהיה ההמשך הטבעי של הסכמי אברהם שהובלנו תחת מנהיגותו של הנשיא טראמפ," אומר נתניהו.
נתניהו הבהיר בנחרצות כי "האיום של הנשיא טראמפ על חמאס יכול רק לסייע. הוא מטיל את האחריות על חמאס ואומר להם שיהיו לכך השלכות." עם זאת הוא ממהר ומבהיר: "אני לא מתכוון להסכים לסיים את המלחמה לפני שנחסל את חמאס, אנחנו לא נשאיר אותם בשלטון בעזה, 30 מייל מתל אביב. זה פשוט לא יקרה."
נציין כי ההצהרה של נתניהו מגיעה יום אחרי שדווח כי חלה נסיגה במגעים בימים האחרונים, וכי פחתו הסיכויים לעסקה וזאת ברקע חזרתו של ראש ה-CAI מדוחא לארה"ב. דיווחים דומים מגיעים גם מארגון הטרור חמאס שאומר כי "שיחות הפסקת האש מוקפאות כבר יומיים".