לאחר שאושרה בכנסת לפני כארבעה חודשים, יוזמת משרד הבריאות לרפורמה בתחום המזון ולרפורמה בתחום התמרוקים החלה היום רשמית. הרפורמות מהוות שינוי מהותי כחלק מהמדיניות לטיוב הרגולציה, הסרת חסמים והגדלת מגוון המוצרים המוצעים לצרכן תוך שמירה על בריאות הציבור.
שר הבריאות אוריאל בוסו אמר: "היום אנחנו מתחילים באופן רשמי שינוי תפיסה היסטורי במשרד הבריאות לרווחת הציבור – פחות רגולציה ובירוקרטיה ויותר חופש ליבואנים וליצרנים תוך שמירה שבריאות הציבור תישמר. הרפורמות במזון ותמרוקים שנכנסו היום לתוקפן הן כלי משמעותי במאבק הלאומי ביוקר המחיה ויובילו להקלה על הנטל הכלכלי שמוטל על האזרחים ולהורדת עלויות במאות עד אלפי שקלים בשנה לכל משק בית".
במסגרת הרפורמה במזון יזם משרד הבריאות שינוי תפיסתי עם פתיחתו של מסלול ייבוא מזון העומדים ברגולציה האירופית ועל בסיס הצהרה של שיווק כדין באירופה (יבואן נאות במסלול האירופי). העקרונות המובילים הם אימוץ רגולציה אירופית (עשרות תקנות שונות הנוגעות לבטיחות מזון, סימון מזון, מזהמים ועוד) שייצרו הרמוניזציה עם הדין האירופי, העברת האחריות לתקינות ובטיחות המוצרים על היבואן בהתאם למקובל באירופה והקניית כלים ליבואן לביצוע תהליכים איכותיים לניהול סיכונים ובקרת איכות על המוצרים המיובאים לישראל.
המהלך צפוי לייצר תנאים אופטימליים לייבוא מזון לישראל תוך שמירה על בריאות הציבור, ויאפשר ודאות רגולטורית גם לתעשייה הישראלית. תבוטל חובת הקשר הישיר של היבואן עם היצרן ליבואן נאות ומנגד תוטל חובת ביצוע תהליכי ניהול סיכונים ובקרת איכות על ידי היבואן והמשווק. בכך נוצרים תנאים אופטימליים לתעשייה הישראלית לעמוד בשורה אחת עם יצרני מזון מהמובילים בעולם.
במסגרת הרפורמה בתמרוקים לצד האפשרות הקיימת לייצור וייבוא של תמרוקים בהודעה בלבד (מסלול נוטיפיקציה, ללא אישור מקדים מהמשרד), יזם משרד הבריאות פתיחת מסלול נוסף לייבוא תמרוקים במסלול האירופי, המיועד ליבואנים נאותים כהגדרתם בחוק המוצע, המקיימים תכנית בקרת איכות ובטיחות מקיפה עבור כל תמרוק המיובא על ידם. בנוסף, קביעה כי הוראות האיחוד האירופי בעניין תמרוקים, יחולו בישראל, בתנאים, בהגבלות ובשינויים המפורטים בחוק, כאשר תכלית התיקון, ליצור הרמוניזציה בין הוראות האיחוד האירופי החלות בעניינם של חומרי גלם בתמרוקים ובין הוראות הדין בישראל.
אימוץ הוראות אלו יתרום להבטחת רמת בטיחות גבוהה בתמרוקים והקפדה על סטנדרטים בין-לאומיים גבוהים. בנוסף, התאמת הדין הישראלי להוראות הדין באיחוד האירופי תאפשר ליבואנים וליצרנים לפעול בתנאים זהים לאלה שבאירופה ותקל על התנהלותם המסחרית בשוק הגלובלי.