בימים שבהם מדינת ישראל כולה נדרשת להתמודדות עם אתגרים ביטחוניים וכלכליים, עוטף עזה מציב את עצמו מחדש כמרכז הזדמנויות ייחודי למי שמחפשים לרכוש דירה.
רק לאחרונה פורסם על ידי הלמ"ס (הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה) כי העיר אופקים נמצאת במקום השלישי בישראל בכמות הדירות שנמכרו ברבעון השלישי ( אוגוסט – אוקטובר 2024 ) עם 575 דירות חדשות, נתיבות נמצאת במקום החמישי עם 318 דירות חדשות שנמכרו, אשקלון ממוקמת במקום השביעי עם 311 דירות חדשות שנמכרו. כמו כן אשקלון גם ממוקמת במקום החמישי בארץ בכמות דירות יד שנייה שנמכרו ברבעון זה, והנתון הוא 415 דירות שנמכרו. פריחה נדל"נית כזו לא זכורה זמן רב ביישובי הדרום.
מנתוני הכלכלן הראשי עולה כי בשנת 2024 חל גידול של עשרות אחוזים ברכישה של דירות על ידי משקיעים גם באופקים וגם בשדרות. מדובר ברכישות של מאות דירות על ידי המשקיעים לצד שיווקם של אלפי יחידות דיור בחודשים החולפים במכרזים של המנהל באופקים, אשקלון, נתיבות ובאזורים נוספים בדרום. זה קורה לצד מכירות של בתים במושבים במחירים שנעים בין 4-2.5 מיליון ₪ בממוצע ( תלוי בגודל המגרש והבית לצד הגימור כמובן).
ניר שמול, מנכ"ל חברת שיווק הנדל"ן שניר מסביר: "אחת הסיבות המרכזיות לתופעה נדל"נית זו נעוצה בעובדה שהמצב הבטחוני משתפר בצורה משמעותית, עד לעובדה ששלטון חמאס ברצועה קרס. לכן האמונה של אלו שמגיעים לרכוש נדל"ן באזור זה, משקיעים, משפרי הדיור והזוגות הצעירים מאמינים כי המצב הבטחוני ההולך ומשתפר באזור לצד הטבות ממשלתיות משמעותיות. מעבר לכך קיימות כעת גם אפשרויות מימון נרחבות של הלוואות על חשבון נכס קיים בשיעור של 70 אחוז אל מול 50 אחוז בשאר אזורי הארץ, וגם תמריצים ממשלתיים והטבות מס משמעותיות למי שבוחר להעתיק את מקום מגוריו לאזור זה."
עוד מסביר שמול: "גם תהליכי הבירוקרטיה הישראלים היודעים לשמצה קוצצו בצורה משמעותית לטובת בנייה מחדש של היישובים באזור ואפשר לראות הקמה של תשתיות חדשות כמו כבישים, מבני ציבור כמו גני ילדים, וכו אשר נבנים בקצב מסחרר. זאת כדי לעמוד בביקושים ההולכים וגדלים במושבים, בקיבוצים ובערים המרכזיות הצמודות לעוטף ".
גם קצב התחלות הבנייה שגם ככה היה גבוה עוד לפני אוקטובר 2023 עם עלייה של מאות אחוזים בעשור האחרון בערים מרכזיות כמו שדרות, אופקים ונתיבות לצד בנייה מסיבית של עשרות בתי קרקע ביישובי העוטף המושבים. בנוסף לכך בוצעו הרחבות של הקיבוצים שלא יכלו לעמוד בקצב הביקוש הגבוה לחיי קהילה לצד רמת מחירים סבירה לעומת החיים בשרון, בשפלה ובמרכז שהם יקרים בצורה משמעותית לעומת חיי היום יום ביישובי העוטף והסביבה.
שמול מציין כי "הצמיחה באה לידי ביטוי גם בצמיחת כמות האוכלוסייה בכל אחת מהערי הדרום (שדרות, אופקים, נתיבות) עקומת הצמיחה בהן עולה על עקומת העזיבה (גם אשקלון מתהדרת בנתון זה שמאפיין כמה ערים בודדות בישראל) כלומר מאזן ההגירה הוא חיובי. בכל הערים הללו באה לידי ביטוי הפריחה הנדל"נית גם במחירי הדירות הממוצעות שקפצו בעשור האחרון ממחיר ממוצע של דירה 700-500 אלף ₪ למחיר דירה ממוצע של 1.5-1.1 מיליון ₪. במקביל אפשר לראות גם כמות גדולה של שכונות חדשות אשר מעניקות מגוון גדול של שירותים קהילתיים. השכונות החדשות מתאימות למשפחות צעירות שמעוניינות להעניק לילדיהן שירותי חינוך מתקדמים וחיי קהילה, אל מול אנשים שמבקשים לגור בבית פרטי גדול אל מול האפשרות לדירה קטנה במרכז במחיר גבוה אף יותר".