צבא אוקראינה מחזיק יותר מ-500 קמ"ר במחוז קורסק ברוסיה, על הגבול בין המדינות, מאז שפתח במבצע נרחב באזור בחודש אוגוסט. בתוך ימים אחדים כבש צבא אוקראינה יותר מ-1,200 קמ"ר, במהלך שהימם את מוסקווה ופוטין. לאורך החודשים האחרונים מנהל צבא רוסיה קמפיין אגרסיבי לשחרור השטח הכבוש בתחומו, בסיוע אלפי חיילים צפון קוריאנים שנשלחו על ידי צבאו של הרודן קים ג'ונג און.
בשבועות האחרונים איבד צבא אוקראינה יותר ממחצית השטח שכבש במחוז קורסק, ונועד לשמש עבורו קלף מיקוח במשא ומתן לסיום המלחמה שצפוי עם חזרתו של טראמפ לבית הלבן. לאחרונה העריכו בארה"ב כי אוקראינה צפויה לאבד את כל השטח במחוז קורסק עד לחודשי האביב, ומטרתה של מתקפת הנגד כעת לנסות ולהבטיח את שמירת חלק מהאזורים בידי הצבא האוקראיני.
משרד ההגנה של רוסיה טען אתמול כי הצליח לבלום את ניסיונות המתקפה של אוקראינה, אך בקייב טוענים אחרת. עדיין מוקדם לקבוע את מידת ההצלחה של המתקפה, ואם ביכולתה להשפיע על מצב הלחימה במחוז קורסק ובכלל. היוזמה ההתקפית של אוקראינה מגיעה בשעה שהיא סובלת ממחסור חמור בנשק ובעיקר בכוח אדם. בימים האחרונים הודיע ממשל ביידן על חבילות סיוע עצומות לאוקראינה בשווי כמה מיליארדי דולרים, לקראת ההבנה כי ממשל טראמפ לא ימשיך את הסיוע הביטחוני.
על פי כמה דיווחים, באוקראינה עשויים להודיע בימים הקרובים על הורדת גיל הגיוס לצבא – מ-25 ל-18, סוגיה שמהווה מחלוקת חמורה בין קייב וושינגטון במהלך התקופה האחרונה. רבים מביעים את החשש כי יוזמה התקפית כזאת כעת עלולה להיות בעוכריה של אוקראינה, במיוחד על רקע מידת ההצלחה הלא ברורה של המהלך.