המשטרה דחתה את האפשרות לפתיח בחקירה פלילית נגד ממלא מקום נשיא העליון, אך שר המשפטים מבקש לעכב את מינויו ומתכוון להגיש קובלנה. במוקד הפרשה: טענות להסתרת זהות בהליכים אזרחיים וחשד לניגוד עניינים בפסיקות הנוגעות להתחדשות עירונית, ארגון אזרחי הגיש תלונה חמורה המצביעה על חשש לפסיקות בניגוד עניינים בתיקים העוסקים בהתחדשות עירונית, כאשר לשופט עצמו היו אינטרסים כלכליים בתחום. הפרשה מתפתחת על רקע המועד האחרון שקבע בג"ץ למינוי נשיא קבוע לבית המשפט העליון.
סערה חדשה מטלטלת את מערכת המשפט הישראלית עם חשיפת מסמכים המעלים שאלות מהותיות בנוגע להתנהלותו של ממלא מקום נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית. ראש אגף חקירות ומודיעין במשטרה, ניצב בועז בלט, הודיע כי לאחר בדיקה מעמיקה הוחלט שלא לבקש אישור לפתיחה בחקירה פלילית, בקובעו כי "לא עולה חשד ואין בסיס המצדיק בקשה כזו", במקביל, ארגון לביא חשף ממצאים חדשים המעלים תהיות משמעותיות לגבי מעורבותו של השופט עמית בפסיקות העוסקות בתחום ההתחדשות העירונית. על פי הממצאים, השופט חתם בשנת 2015 על הסכם קומבינציה לפינוי-בינוי הנוגע לנכסים שבבעלותו המשותפת עם אחיו ברחוב אילת בתל אביב.
הפרשה התעוררה לאחר שהתברר כי השופט ניהל הליכים משפטיים תחת שמו הקודם, יצחק גולדפריינד, מבלי שעורכי הדין בתיק היו מודעים לזהותו כשופט. בעקבות זאת, הודיע שר המשפטים יריב לוין כי בכוונתו להגיש קובלנה פלילית, בטענה ל"התנהלות סדרתית וביודעין של השופט עמית בהפרת כללי האתיקה", נקודת המפנה בפרשה היא חשיפת מעורבותו של השופט עמית בשתי עתירות מהותיות בתחום ההתחדשות העירונית: האחת עוסקת בקביעת תקן שמאי לפרויקטים בתחום (בג"ץ 8958/21), והשנייה דנה בסוגיית הפטור מהיטל השבחה (בג"ץ 5989/22). בשני המקרים, טוענים המתלוננים, היה לשופט אינטרס כלכלי ישיר בתוצאות הפסיקה.
התפתחות משמעותית נוספת נוגעת להחלטתו המאוחרת של השופט עמית לפסול את עצמו מאחת העתירות בספטמבר 2024, כשנתיים וחצי לאחר תחילת הדיון. הנימוק שניתן התייחס לקרובת משפחה שרכשה נכס רלוונטי, אך כעת עולה כי לשופט עצמו היה אינטרס כלכלי בנושא מלכתחילה, ארגון לביא, שהגיש את התלונה באמצעות עו"ד יצחק בם, טוען כי ההתנהלות מעלה חשד לעבירות מרמה והפרת אמונים. העתקים מהתלונה הועברו לגורמים הרלוונטיים, כולל היועצת המשפטית לממשלה והוועדה לבחירת שופטים.