המערכת הרפואית בישראל מתמודדת השנה עם התפרצות קשה של מחלת השפעת, הכוללת מקרים חמורים במיוחד, גם בקרב צעירים ובריאים. ד”ר דורון דושניצקי, מומחה ברפואת ילדים ומנהל מחלקה בחטיבת הרפואה של לאומית, התייחס בראיון נרחב השבוע לחשיבות החיסון לשפעת ולסיבוכים הקשים שיכולה לגרום המחלה.
בשבוע וחצי האחרונים דווח על שני מקרים חמורים של תינוקות שפונו לבית החולים הציבורי אסותא אשדוד בעקבות סיבוכי שפעת. המקרה הראשון כלל תינוק בן פחות משנה שסבל מפרכוסים ואי ספיקה נשימתית. הרופאים נאלצו להרדים ולהנשים אותו מיד, ולאחר חמישה ימים של טיפול אינטנסיבי, חל שיפור משמעותי במצבו, והוא שוחרר לביתו במצב טוב.
המקרה השני התרחש חמישה ימים לאחר מכן, כאשר תינוק נוסף הגיע עם אי ספיקה נשימתית קשה. לאחר טיפול ראשוני במרפאת טרם, הוא פונה לבית החולים, שם נדרש טיפול הרדמה והנשמה למשך שלושה ימים. המצב השתפר כעת, אך התינוק עדיין מאושפז וממשיך להתאושש.
מקרים נוספים דווחו כאשר נשים צעירות ומבוגרות כאחד אושפזו במצב קשה בבתי החולים, לצד אף מקרי מוות ל"ע, בהם צעירים הלכו לעולמם בעקבות השפעת. בריאיון התייחס לכך הד"ר ואמר כי השנה השפעת הגיעה קצת באיחור אך אנו עדים לתחלואה קשה משנים עברו, כאשר העומס ניכר היטב בבתי החולים השונים.
בדבריו אמר הד"ר כי, "השנה מתנהלת השפעת בצורה קצת שונה, בסוף הסתיו, ראינו בעיקר נגיפים אחרים מזו של השפעת שבוששה מלהגיע, החורף היה מאוד קל ולא היינו בחללים סגורים, אך למעשה השפעת הגיעה קצת באיחור. זה לא הגיע ביום אחד. בימים האלה בשבוע הנוכחי השפעת כאן לצערי ויש עלייה משמעותית בתחלואה".
"כשיש מקרה מצער של תמותה זה תמיד תופס את העין, אך צריך לזכור שמידי שנה בשנה לצערנו גם אנשים בריאים ללא מחלות יש תמותה משפעת. יש אוכלוסיות כמו נשים טרום לידה שמאוד פגיעות לחלות בצורה קשה, כמו גם קשישים עם מחלות וילדים עם מחלות רקע".
הד"ר הוסיף כי, “אנחנו בלאומית שמים לב שמתקרבים לממוצע העונתי. בדרך כלל זה קורה הרבה יותר מוקדם. כעת אנחנו בעליית תחלואה". הוא הוסיף כי, "יש בשורה נהדרת והיא פשוט להתחסן נגד השפעת והזנים השונים. התחלואה היא בעיקר בזנים שיש בחיסון ולכן חשוב מאוד להתחסן. מי שמבוטח בלאומית מגיע והחיסונים נגישים וזמינים. לרוב גם לא צריך לקבוע תור מיוחד, פשוט להגיע ולהתחסן. גם מי שלא עשה זאת שיעשה זאת כעת, עדיין לא מאוחר מידי".
הד"ר התייחס במענה לשאלה לעניין הקורונה ואמר כי, "ההספד על הקורונה מוקדם מידי, יש עליות ויש ירידות. היא נמצאת כל הזמן. כנראה לקראת הפיכתה למחלה שתהיה ונלמד לחיות איתה. בהתחלה זה היה משהו חדש אך בזכות אמצעי הזהירות והחיסונים הצלחנו להפוך את זה לעוד זן שלומדים איך להתמודד איתו".