משרד ירושלים ומסורת ישראל השלים את כלל ההכנות לכניסה לתוקף של החקיקה החדשה שתביא לסיום פעילות אונר"א בשטחי יהודה ושומרון, עזה וירושלים. ההיערכות כוללת מהפכה בשירותים לתושבי מזרח ירושלים, עם דגש על שירותי חינוך ובריאות. בעקבות החלטת הממשלה שהתקבלה ביום ירושלים האחרון ולאחריה החקיקה בכנסת שעברה סופית לפני שלושה חודשים, הוטל על משרד ירושלים ומסורת ישראל להוביל את המעבר למתן פתרונות חלופיים לשירותי אונר"א במזרח ירושלים.
דווח על וידאו זה
כידוע משרד ירושלים ומסורת ישראל, ברקורד שלו כבר הובלת תוכניות חומש ותקציבי ממשלה בהיקף של למעלה מ-10 מיליארד ש"ח במזרח ירושלים, ריכז עבודת מטה רחבת היקף. תהליך ההכנה כלל איסוף נתונים מעמיק, מיפוי צרכים וחסמים, תכנון מקורות מימון והקמת צוות שיתוף ציבור שהתמקד ביצירת פתרונות מותאמים לצורכי האוכלוסייה.
ההחלטה לגבי מערכת החינוך, כידוע, אונר"א מפעילה כיום שבעה מוסדות חינוך בלבד במזרח ירושלים, בהם לומדים 788 תלמידים: שלושה בתי ספר במחנה שועפאט, מרכז להכשרה מקצועית בכפר עקב, ושלושה בתי ספר בצור באהר, סילואן וואדי ג׳וז. במסגרת המענה בטווח המיידי, כלל התלמידים ישובצו בבתי ספר עירוניים קרובים למקום מגוריהם. לצורך כך, הוקצה תקציב ייעודי להיסעים, רכישת ציוד, התאמות ושיפוצים באותם בתי ספר בהם ישובצו התלמידים החדשים.
במקביל, יוקם בית ספר עירוני חדש לטובת כ-650 התלמידים המתגוררים במחנה שעפאט. הקמת המוסד תושלם בטווח של עד 8 חודשים מהיום באמצעות מבנים יבילים במיקום שהוגדר ע"י עירית ירושלים ומשרד החינוך. בטווח הארוך, תוקם במחנה שעפאט קריית חינוך שתשרת את אלפי התלמידים המתגוררים בשכונה, גם כאלה שאינם לומדים כיום במוסדות של אונר"א. לטובת מהלך זה תיקצב משרד ירושלים ומסורת ישראל באופן מיידי הכשרת קרקע בהיקף של כ-20 מיליון ש"ח. במקביל, וגם כן לטווח הארוך, יפעל המשרד לקידום הקמת קריית חינוך גדולה בכפר עקב אשר צפויה לתת מענה לדרישות העולות מהשטח.
בתחום הבריאות הוחלט, כי כיום, מפעילה אונר"א שני מוקדי בריאות בלבד – תחנת טיפת חלב בשער הפרחים ומרפאה במחנה שועפאט. המשרד יתגבר באופן מיידי עם יציאתה של אונר"א את מערך הבריאות העירוני באמצעות הרחבת הפעילות בטיפות החלב בשכונות מזרח ירושלים, בעלות של 3.5 מיליון ש"ח. בטווח הארוך, יוקם במחנה שעפאט מבנה רב-תכליתי חדש, שיספק שירותי בריאות מתקדמים, וזאת כחלק מתכנית החומש המיושמת בימים אלה במזרח ירושלים על ידי המשרד.
עוד הוחלט כי במסגרת ההיערכות ליישום החוק, הוקם על ידי משרד ירושלים ומסורת ישראל צוות שיתוף ציבור מקצועי, המורכב ממומחים בעלי ניסיון רב-שנים והיכרות מעמיקה עם השטח במזרח ירושלים. הצוות קיים עשרות שיחות ומפגשים עם תושבים בשכונות השונות, מהם התברר כי בכלל התחומים בהם נותנת אונר"א מענים, השירותים הניתנים הם חלקיים ולא מספקים. עם כניסת החקיקה לתוקף, יזכו תושבי מזרח ירושלים לשירותים איכותיים, רחבים ומתקדמים יותר. משרד ירושלים ומסורת ישראל ימשיך להוביל ולתכלל את החלטות הממשלה ותכניות החומש במזרח ירושלים, וזאת כחלק מחיזוק הריבונות הישראלית בעיר ושיפור איכות החיים לתושביה.
שר ירושלים ומסורת ישראל, מאיר פרוש, כינס היום (רביעי) דיון היערכות סופי עם הנהלת המשרד וסקר את השלמת העבודה לקראת כניסתם לתוקף של החוקים מחר (חמישי) אשר אוסרים את פעילותה של אונר"א, בין היתר כאמור במרחב מזרח ירושלים. השר פרוש אמר בסיכום הדיון: "מאז התקבלה החלטת הממשלה שהתניעה את העבודה שלנו על הוצאת אונר"א מירושלים הצוות המקצועי במשרדנו עשה עבודת מטה סדורה ומקצועית ויחד עם משרד האוצר, משרד הבריאות, משרד החינוך, עיריית ירושלים, ושותפים נוספים גיבשנו חלופות שרק יטיבו עם התושבים ויבטיחו שירות טוב יותר לכלל תושבי ירושלים".
"מי שנחשף לחומרי המודיעין על חלקה של אונר"א בטבח בשמחת תורה יודע כי ההחלטה להוציא את אונר"א מירושלים מתבקשת. טוב שפעילי הטרור המתחזים לפעילים הומניטריים לא יוכלו יותר לפעול עם חסינות דיפלומטית בעירנו. כפי שאנו מובילים בתוכנית החומש רחבת ההיקף לפיתוח מזרח ירושלים, גם כעת נדע לתת את המענה הראוי לתושבים", כך דברי השר פרוש.